Η Φινλανδία είναι και επίσημα το πιο ευτυχισμένο μέρος του κόσμου, γεγονός που έχει κάνει τον γύρο της γης. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για 6η συνεχή χρονιά. Ως δύο από τους κυριότερους λόγους που κάνουν τους Φιλανδούς να χαμογελούν, η έκθεση ανέφερε τη φύση και την κοινότητα.
Μία από τις πόλεις της Φινλανδίας που σίγουρα ενσωματώνει και τα δύο, είναι το Λάχτι. Tο Λάχτι βρίσκεται 1 ώρα οδικώς από τη φινλανδική πρωτεύουσα Ελσίνκι και όσον αφορά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, χαρακτηρίζεται ως μια πρωτοποριακή πόλη. Νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας το 2021, το Λάχτι έχει πολλά παραδείγματα βιωσιμότητας και πρωτοβουλιών που οδηγούν στην αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που εφαρμόζει πιλοτικά την προσωπική ανταλλαγή άνθρακα– η εφαρμογή συλλέγει τα ταξιδιωτικά δεδομένα των κατοίκων και τους επιβραβεύει για βιώσιμες επιλογές που αφορούν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Επιλέγοντας βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, ο χρήστης κερδίζει εικονικά ευρώ που ανταλλάσσονται σε τοπικά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια. Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί σημαντικό μέρος του ευρύτερου στόχου ώστε να γίνει το Λάχτι μια πόλη ουδέτερη από άνθρακα έως το 2025. Οι 120.000 κάτοικοι της πόλης ζουν σε 300 μέτρα πράσινων αστικών χώρων και ακόμη και η ομάδα χόκεϊ επί πάγου, Lahti Pelicans, διακατέχεται από μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καθώς δεν πραγματοποιεί αεροπορικά ταξίδια για εκτός έδρας παιχνίδια και στο στάδιό της χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια.
Στην υποβολή του για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας, το Λάχτι ανέφερε ότι η περιβαλλοντική επιτυχία της πόλης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το πάθος και τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας. Όσον αφορά στα επαγγελματικά ταξίδια, η εταιρεία επαγγελματικών ταξιδιών Carlson Wagonlit Travel (CWT) διερεύνησε τα εξής: Σε μελέτη στα τέλη του 2021 από την εταιρεία σιδηροδρομικής τεχνολογίας Trainline Partner Solutions, διαπιστώθηκε ότι το 66% των εργαζομένων αναμένουν από τον εργοδότη τους να διαθέτει βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές. 7 στους 10 εργαζόμενους (71%) δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν βιώσιμα επαγγελματικά ταξίδια αποτελούν «κακό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές», με 1 στους 5 ηλικίας 16-24 ετών να αναφέρει ότι θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει τον υφιστάμενο εργοδότη του λόγω της πολιτικής του στα επαγγελματικά ταξίδια. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το 73% των εργαζομένων θα ήθελε οι εργοδότες να παρέχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των «απαιτούμενων» επαγγελματικών ταξιδιών.
Εάν οι εταιρείες εξακολουθήσουν να αποτυγχάνουν στο να εισάγουν βιώσιμες πολιτικές και τρόπους μέτρησης των εκπομπών άνθρακα, τότε ίσως αναλάβουν οι κυβερνήσεις οι οποίες οδηγήσουν σε αλλαγές όπως έκανε η γαλλική κυβέρνηση στα τέλη του 2022. Η Γαλλία έχει λάβει άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εφαρμόσει την απαγόρευση των εσωτερικών πτήσεων, όπου υπάρχει εναλλακτική υπηρεσία τρένου λιγότερο από δυόμισι ώρες. Περαιτέρω, η μάχη συνεχίζεται στην Ολλανδία, όπου η ολλανδική κυβέρνηση προσπάθησε να απαγορεύσει όλες τις εσωτερικές πτήσεις μεταξύ Άμστερνταμ και Βρυξελλών (βασική διαδρομή επαγγελματικών ταξιδιών), αλλά αυτή τη στιγμή επικυρώνεται από την ΕΕ.
Σε απάντηση, ανακοινώθηκαν σχέδια για τη μείωση του αριθμού των πτήσεων στο αεροδρόμιο Schiphol Amsterdam ως μέρος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στη μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τέλος, η CTW καταλήγει στο ότι, ένα βιώσιμο μέλλον απαιτεί λιγότερη συζήτηση και περισσότερη δράση. Αν ο κλάδος θέλει να δει θετικές αλλαγές, τότε πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί και να διατηρεί τα επαγγελματικά ταξίδια στην πρώτη γραμμή των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.