Ποιες είναι οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας προκειμένου να βελτιωθεί η υγείας μας αλλά και να μειωθεί η κυτταρίτιδα; Ένα από τα θέματα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες όσο καλοκαιριάζει είναι η κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα οφείλεται στη συσσώρευση λίπους και υγρών κάτω από τη στιβάδα του δέρματος. Πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ένα δερματολογικό «πρόβλημα» που πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Ωστόσο, η ύπαρξη κυτταρίτιδας είναι απόλυτα φυσιολογική, καθώς το γυναικείο σώμα αποθηκεύει υποδόριο λίπος το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως αποθήκη ενέργειας σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
Για αυτόν το λόγο, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται περίπου στο 80-90% των ενήλικων γυναικών. Παρόλο που η ύπαρξη της κυτταρίτιδας είναι απόλυτα φυσιολογική, πολλές γυναίκες επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνισή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η καθιστική ζωή, μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές και τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της. Αντίθετα, με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την κατάλληλη ενυδάτωση μπορεί να μειωθεί.
Διατροφικές αλλαγές για λιγότερη κυτταρίτιδα
Ποιες είναι, λοιπόν, οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας προκειμένου να βελτιωθεί η υγείας μας αλλά και να μειωθεί η κυτταρίτιδα;
– Μείωση του αλατιού Η υψηλή κατανάλωση αλατιού προκαλεί αυξημένη κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση εντείνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πέρα από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας, καλό είναι να περιορίσουμε και τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές νατρίου, όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, τουρσιά, κύβοι μυρωδικών, chips και έτοιμες σάλτσες. Επίσης, το junk food συνήθως είναι πλούσιο σε αλάτι και για αυτό τον λόγο καλό είναι να προετοιμάζουμε μόνοι μας τα γεύματα μας (βλέπε και σπιτικό junk food).
– Κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κάλιο Το κάλιο δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο και βοηθάει να μειωθούν οι κατακρατήσεις. Καλές πηγές καλίου είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα και τα όσπρια.
– Μείωση πρόσληψης απλών υδατανθράκων Η κατανάλωση απλών υδατανθράκων ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει απότομα και η ινσουλίνη, ορμόνη που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά ταυτόχρονα και στην εναπόθεση λίπους στο σώμα. Για αυτόν το λόγο, καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση ζάχαρης, χυμών, συσκευασμένων τροφίμων και γλυκών.
– Επαρκής ενυδάτωση Η κατανάλωση νερού βοηθάει στον μεταβολισμό πολλών θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις κατακρατήσεις. Κατά μέσο όρο ένας ενήλικας χρειάζεται 30ml υγρών/κιλό σωματικού βάρους.
– Κατανάλωση τροφίμων με αντιοξειδωτική δράση Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτές οι ιδιότητες τους βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ουσίες με αντιοξειδωτική δράση είναι: Βιταμίνη C: Βρίσκεται στο πορτοκάλι, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τις πιπεριές, το μπρόκολο και τη ντομάτα.
Φλαβονοειδή: Βρίσκονται στα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, τα μούρα, το κόκκινο λάχανο, το πράσινο τσάι, στη μαύρη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί.
Καροτενοειδή: Υπάρχουν στα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και το σπανάκι.
Βιταμίνη Ε: Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.
Σελήνιο: Καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το κρέας και τα πουλερικά.
– Περιορισμός των αλκοολούχων ποτών Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας και συμβάλλει στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.
– Ω-3 λιπαρά οξέα Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους μπορούν να βελτιώσουν την όψη της επιδερμίδας και να μειώσουν την κυτταρίτιδα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 είναι τα ψάρια, τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, οι ηλιόσποροι και το tofu. Καλό είναι να προτιμάμε ψάρια υψηλά σε λιπαρά, όπως σαρδέλες και σολομό, καθώς είναι πιο πλούσια σε ω-3.
Για πιο έντονη κυτταρίτιδα
Σε περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υψηλά ποσοστά λίπους, καλό θα ήταν να υπάρχει ένα θερμιδικό έλλειμμα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της λιπόλυσης. Δηλαδή, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίμε. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που περιέχει πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Ταυτόχρονα, για να πετύχουμε το θερμιδικό έλλειμμα είναι αναγκαία και η αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές, η άσκηση βοηθάει να μειωθεί το ποσοστό του λίπους στο σώμα μας, να αυξηθεί η μυϊκή μάζα και να μειωθεί η κυτταρίτιδα.