Kαύσωνας: Με την Ελλάδα να σπάει ρεκόρ, τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Eίναι αυτό το πιο καυτό καλοκαίρι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι μπορεί να επιφυλάσσει η Ευρώπη τους επόμενους μήνες.
Ο καύσωνας που έπληξε την χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε νέο ρεκόρ, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo.
Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου σε τρεις περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην περιοχή της Ελευσίνας της Αττικής και στη Θήβα, στην κεντρική Ελλάδα, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 39,3 βαθμούς Κελσίου.
Ήδη σε περιοχές του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων παρατηρούνται τιμές άνω των 25-26 βαθμών Κελσίου στα πρώτα 10 εκ. βάθος στην επιφάνεια της θάλασσας.
Στην περιοχή των Ψαχνά, στο νησί της Εύβοιας, η μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε 39,1 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ για την ίδια περίοδο καταγράφηκε στις 8 Ιουνίου 2019, στα Τρίκαλα της κεντρικής Ελλάδας, στους 39,2 βαθμούς Κελσίου.
Και όσο οι επιστήμονες προειδοποίησαν για ένα καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα με έντονους και τακτικούς καύσωνες, η Ευρώπη προετοιμάζεται για την πρώτη της περίοδο καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, καθώς η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες είναι έτοιμες για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.
Ο κίνδυνος καύσωνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει αφήσει τους διοργανωτές να… ιδρώνουν για την ασφάλεια των αθλητών. Η Ισπανία προετοιμάζεται για ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι, δημοσιεύοντας έναν νέο χάρτη για να βοηθήσει με πιο ακριβείς προβλέψεις για τον καύσωνα. Πόλεις σε όλη την ήπειρο προετοιμάζονται με προσαρμογές στην υπερβολική ζέστη.
Είχαμε τώρα 11 μήνες ρεκόρ ζέστης στη σειρά και οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.
Θα είναι ασυνήθιστα ζεστό αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη;
Όταν πρόκειται για καύσωνα ή μεμονωμένες ακραίες καιρικές συνθήκες, κανείς δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα. Ωστόσο, ο προηγούμενος καιρός μπορεί να δώσει στους μετεωρολόγους κάποιες ενδείξεις.
«Είναι απίστευτα δύσκολο να προβλέψεις με ακρίβεια πώς θα είναι ο καιρός μήνες μπροστά, πόσο μάλλον εβδομάδες και μερικές φορές μέρες», λέει ο Tamsin Green, μετεωρολόγος από την υπηρεσία πρόβλεψης Weather & Radar.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καιρός σε όλη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος με αμέτρητους διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν.
Οι μετεωρολόγοι μπορούν, ωστόσο, να εξετάσουν μοντέλα καιρού και δεδομένα για γενικές τάσεις – συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων μέσων θερμοκρασίας. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν τάση πάνω από το μέσο όρο όσον αφορά τη θερμοκρασία, σύμφωνα με τον Green. Η Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να δει βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, μετά τις βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο για τη Νότια Ευρώπη τον Ιούλιο, αλλά πιο ξηρές συνθήκες στα ανατολικά. Ο Αύγουστος, προσθέτει, είναι πιθανό να είναι πιο ξηρός και πιο σταθερός για μεγάλο μέρος της ηπείρου.