Μπαίνουμε στην κουζίνα και παρέα με τη Βαλεντίνα Αργυροπούλου και μαγειρεύουμε… Kλασσική ιταλική carbonara!

  • 250 γρ σπαγγέτι
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 150 γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • 100 γρ τριμμένο πεκορίνο
  • 200 γρ guanciale κομμένο σε κυβάκια
  • ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι/φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

– Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα, αλατίζουμε και βράζουμε τα σπαγγέτι ένα λεπτό λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στην συσκευασία.

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε ελαφρώς.
  • Σπάμε το σκόρδο με ένα μαχαίρι και το ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε να σωταριστεί για 1’- 2’ και δυναμώνουμε την φωτιά.
  • Προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι το guanciale και σωτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε το σκόρδο και ελάχιστη λιπαρή ουσία που έχει βγάλει το guanciale και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια βαθιά μπασίνα, χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός, τους κρόκους μαζί με την παρμεζάνα και το πεκορίνο. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Καθώς τα ζυμαρικά βράζουν, αφαιρούμε από την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη περίπου 200 ml νερό.
  • Προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα με τους κρόκους, το νερό, το οποίο είναι ζεστό και πάνω από 60C (θα μας παστεριώσει το αυγό έτσι) και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει μια ρευστή κρέμα.
  • Σουρώνουμε τα σπαγγέτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το guanciale. Εκεί προσθέτουμε και το μείγμα με τους κρόκους και τα τυριά.
  • Ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί, σε μέτρια φωτιά για περίπου 2’- 3’.
  • Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, ρίχνουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα ακόμα και προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασσο, μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

*Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά με όποια εσείς προτιμάτε!

Καλή όρεξη!