Ένα από τα μεγάλα της επιτεύγματα πιστεύω πως είναι ότι οι περισότεροι απο εμάς πρώτα γνωρίσαμε το Humanity Greece και έπειτα εκείνη, παρότι είναι μία γυναίκα όμορφη, έξυπνη και σίγουρα πολύ επιτυχημένη σε αυτό που κάνει. Η Γεωργία Παράσχου με πολλή αγάπη, συνεχή προσπάθεια και σκληρή δουλειά έχει καταφέρει να κάνει το Humanity Greece να θεωρείται μια από τις πιο δυναμικές εθελοντικές οργανώσεις της χώρας. Τα πρώτα βήματά του έγιναν στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, όταν η Γεωργία και η εθελοντική ομάδα του Humanity Greece ένιωσαν μέσα τους μεγάλη την ανάγκη να προσφέρουν σε εκείνους που είχαν ανάγκη και έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν ανθρωπιστικό οργανισμό που στηρίζει σε μηνιαία βάση πάνω από 400 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο που οραματίστηκε τη δημιουργία του και που σήμερα μπορεί με περηφάνια να λέει πως τα κατάφερε αφού το Humanity Greece είναι μια σημείο αναφοράς στον εθελοντικό κόσμο της Ελλάδας, ένα πρότυπο αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και ομάδων που έχουν ως κοινό στόχο να προσφέρουν στην κοινωνία που τόσο το έχει ανάγκη…
Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα
Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω διαφορετικά. μίλησε μας για το Humanity Greece. Πως προέκυψε η δημιουργία του;
Η δημιουργία του Humanity Greece ήταν αντανακλαστική και προέκυψε από την κοινωνική ανάγκη «να υπάρχει μια φωνή σε αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν». Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο του 2021 την περίοδο των τραγικών πυρκαγιών που έπληξαν όλη την χώρα. Ο εθελοντικός μας οργανισμός συμπληρώνει, αλλά δεν υποκαθιστά τη δράση της πολιτείας ενώ δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αποκτήσουν μέσα από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, νέες γνώσεις και δεξιότητες και να αναπτύξουν πλήρως τις προσωπικές τους ικανότητες, την αυτοδυναμία και τη δημιουργικότητα τους προσφέροντας σε εκείνους που έχουν άμεση ανάγκη.
Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο έργο του μέχρι σήμερα;
Το Humanity Greece έχει καταφέρει να εισέλθει στα πιο απόμερα σημεία και να στηρίξει ουσιαστικά τις οικογένειες που χρήζουν άμεσης ανάγκης. Ξεκινώντας το πρώτο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο στη χώρα, που βρίσκεται στην Αθήνα κάθε μήνα πάνω από 450 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα λαμβάνουν πακέτο στήριξης από τους εθελοντές. Έχουμε ξεκινήσει ολιστικά προγράμματα ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των πολιτών σε ζητήματα στήριξης ευάλωτων ομάδων και περιοχών, σε συνεργασία με δραστήριους φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς. Ο κόσμος επικοινωνεί άμεσα μαζί μας. Ερχόμαστε σε επαφή, συζητάμε, καταγράφουμε ανάγκες και ενημερώνουμε για τον τρόπο λειτουργίας μας. Οπουδήποτε και να βρίσκεται κάποιος έχει τη δυνατότητα, να βοηθήσει ενεργά το κοινωνικό σύνολο.
Ανάμεσα στις πολλές δράσεις σας είναι και η δημιουργία του πρώτου εθελοντικού συντονιστικού κέντρου με δική του κουζίνα. Πως λειτουργεί και πότε ξεκίνησε να υλοποιείται;
Μέσω της καμπάνιας «A kitchen for Good» νέες και νέοι γίνονται μια ομάδα στο Humanity Greece κάθε Δευτέρα απόγευμα και αναλαμβάνουν να καλύψουν μια φορά την εβδομάδα την σίτιση 100 συνανθρώπων σε αστεγία καθώς και το μοίρασμα του φρέσκου φαγητού στα σημεία που βρίσκονται σε όλη την Αττική.
Το εβδομαδιαίο διατροφολογικό πρόγραμμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού επιλέγονται μόνο Vegan επιλογές με τους εθελοντές όλων των ηλικιών να προσπαθούν με δικά τους έξοδα να παρέχουν τα καλύτερα αγαθά για το μαγείρεμα. Στόχος είναι να μαγειρεύουμε όπως στην κουζίνα του σπιτιού μας, για την οικογένεια μας με την ίδια προσοχή και αγάπη.
Πως πιστεύεις ότι επηρεάζεται η προσωπική ζωή του εθελοντή από τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει;
Ένας εθελοντής έχει γνώση της κοινωνίας μας σε μικρογραφία, η προσέγγιση του είναι ρεαλιστική ενώ έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Είναι τελείως διαφορετικό το να τα βλέπεις πίσω από τη «γυάλα» από το να καταγράφεις τα αιτήματα και να μιλάς με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για εμάς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς αριθμοί στο Μητρώο Ωφελούμενων. Αναλαμβάνουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά με την δέουσα προσοχή. Δενόμαστε μαζί τους. Όταν φορτίζεσαι όμως και από προβλήματα της προσωπικής σου ζωής και από αυτά που βλέπεις όταν κάνεις εθελοντισμό, είναι δύσκολο να βρεις την ψυχική σου ισορροπία, πρέπει να παλέψεις για να μην το αφήσεις να σε καταβάλλει ώστε να μπορείς να ανακουφίσεις τους ευάλωτους ανθρώπους. Για αυτό τον λόγο, είναι τόσο σημαντικό το ότι στο Humanity είμαστε ομάδα και μπορούμε να στηριχτούμε ο ένας στον άλλο.
Τι απαντάς σε όσους υποστηρίζουν πως οι εθελοντές είναι κυρίως άνθρωποι με οικονομική άνεση που δεν έχουν με τι άλλο να γεμίσουν τον χρόνο τους;
Σε καμία περίπτωση οι εθελοντές δεν είναι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν:. Αντιθέτως μάλιστα, είναι άνθρωποι που έχουν και οι ίδιοι σοβαρά προβλήματα, γεμάτη και μη προβλέψιμη καθημερινότητα – όπως όλοι – και θέλουν να βοηθήσουν από τον ελάχιστο πολλές φορές ελεύθερο τους χρόνο, γιατί ξέρουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες αλλά και την σπουδαιότητα της ενσυναίσθησης. Πολλές φορές ακούω «οι εθελοντές είστε αργόσχολοι, με άπλετο χρόνο ή τα έχετε όλα λυμένα και δεν έχετε τι να κάνετε». Είναι πολύ εύκολο να κατακρίνεις αυτούς τους ανθρώπους (κυρίως πίσω από μια οθόνη στα social media) και πάρα πολύ δύσκολο να διαχειριστείς τη σκληρότητα της πραγματικής ζωής με την οποία έρχεσαι αντιμέτωπος μέσω του εθελοντισμού. Να κοιτάμε και πίσω από το «περιτύλιγμα» της δήθεν καλής ζωής των Social Media. Ένας εθελοντής μπορεί να συμβάλλει χειρωνακτικά, με την ενέργεια του, με τη συχνότητα που επιλέγει ο ίδιος να προσφέρει την εθελοντική του βοήθεια ή ακόμη να δώσει κάποια ρούχα, προϊόντα, αγαθά ή κάποιο ελάχιστο χρηματικό ποσό.
Ποια είναι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχεις να θυμάσαι ως εθελόντρια, ως συντονίστρια δράσεων;
Κάθε συνθήκη που προκύπτει την διαχειριζόμαστε με την δέουσα προσοχή και αγάπη. Οι ανατροφοδοτήσεις την περίοδο των πυρκαγιών αλλά και κατά τις περιόδους που προκύπτουν έκτακτα κλιματικά φαινόμενα όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία και την Συρία δημιουργούν ιδιαίτερες αναμνήσεις. Οι μέρες που ακολουθούν σε κάθε αντίστοιχη συνθήκη είναι αξέχαστες με εικόνες ανθρωπιάς, αλληλοβοήθειας ενώ είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένες. Όχι μόνο για το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και από το βάρος της ευθύνης να βοηθήσεις. Τα καταφέρνουμε γιατί δρούμε συλλογικά και αξιοποιεί ο καθένας το δικό του «ταλέντο» προσφοράς.
Υπάρχει άραγε διάθεση από τους νέους να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν όταν υπάρχει ανάγκη;
Η συνεχής ανταπόκριση και πολύπλευρη βοήθεια των νέων σε κάθε ανείπωτη τραγωδία και φυσική καταστροφή που επανειλημμένα έχουμε κληθεί να αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι ελπιδοφόρα και συγκινητική. Όποιος συνεχίζει να κατηγορεί τη νέα γενιά μάλλον δεν διαβάζει τα δεδομένα. Δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν πρακτικές του παρελθόντος που αμαυρώνουν την ουσιαστική προσφορά των εθελοντών σήμερα και δημιουργούν δυσπιστία στον κόσμο. Από την πλευρά μας ως Humanity Greece, οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως κάθε προσφορά που απλόχερα δίνουν από το υστέρημα τους οι πολίτες πηγαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη. Με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Μέσα από τις δράσεις σου τι βλέπεις πως έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία; Τι θα έπρεπε να αλλάξει;
Είμαστε μια μορφωμένη κοινωνία, ακαλλιέργητη και χωρίς παιδεία στα αυτονόητα. Όταν ακόμη και το 2023 η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι προτεραιότητα, η δημόσια εκπαίδευση χολένει, η πρόσβαση στους οδικούς άξονες της χώρας δεν είναι ισότιμη για όλους, άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες φτώχειας, ακόμη και σήμερα δεν σεβόμαστε τον Άνθρωπο, το περιβάλλον, τα ζώα και τους δημόσιους χώρους που ζούμε, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αποκτήσουμε τα «Αυτονόητα». Είμαστε αντιμέτωποι με κρατικές και πολιτικές παθογένειες δεκαετιών. Οφείλουμε να εκσυγχρονιστούμε σε όλα τα επίπεδα, στη νοοτροπία αλλά και στις υποδομές μας, με ριζικές αλλαγές.
Τι στοχεύεις να καταφέρεις στο μέλλον και τι αντίστοιχα μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί;
Το όραμα μας για την επόμενη διετία, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες και ακόμα περισσότερους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Τα αιτήματα που λαμβάνουμε για μηνιαία στήριξη μέσω των πακέτων με είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί κατά 50% ενώ παράλληλα για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, – ώστε από τις 450 οικογένειες να διπλασιάσουμε τον αριθμό κάθε μήνα – θα πρέπει να αυξηθεί και ο όγκος των αγαθών που λαμβάνει το ΕΣΚ. Όλοι μαζί μπορούμε να εδραιώσουμε το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο ως ένα κόμβο εθελοντισμού, προσφοράς, διαφάνειας προσβάσιμο για όλους, όπου εκεί, πολίτες και εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά για το κοινό καλό.
Αν και είσαι πολύ μικρή σε ηλικία, μόλις 27 ετών, έχεις μία πραγματικά εντυπωσιακή πορεία. Πως τα καταφέρνεις;
Δεν ξέρω τι ορίζεται ως «εντυπωσιακό» τελικά στις μέρες μας. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως όλα είναι εφικτά παρά τις δυσκολίες, με πολλή δουλειά, αφοσίωση, ομαδικότητα, αλληλεγγύη και στόχους. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και πλέον όταν ξεκινάς από το μηδέν η προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγαλύτερη σε όλους τους τομείς που θέλεις να δραστηριοποιηθείς.
Μία σύγχρονη γυναίκα όπως εσύ, μπορεί παράλληλα με την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία να διατηρήσει και μία εξίσου επιτυχημένη προσωπική ζωή;
Οι γυναίκες έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητες μας διάφορους τομείς επαγγελματικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς αλλά και κοινωνικούς. Οι δυσκολίες βέβαια υφίστανται και αφορούν κυρίως τις κατεστημένες αναχρονιστικές ιδέες οι οποίες υφίστανται μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να υποθάλπτουν την εργασιακή και επαγγελματική εξέλιξη μας. Καταρρίπτοντας όλα τα κοινωνικά και αναχρονιστικά κλισέ, πιστεύω πως κάθε γυναίκα πρέπει να συνδυάζει τόσο την επαγγελματική όσο την προσωπική ζωή στο βαθμό που επιθυμεί επιτυγχάνοντας τους στόχους που θέτει η ίδια για τον εαυτό της. Όσο υπέροχο είναι μια γυναίκα να είναι επιτυχημένη τόσο επαγγελματικά όσο προσωπικά δημιουργώντας μια οικογένεια το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους άντρες. Με αντίστοιχες προδιαγραφές και ευκαιρίες. Κάπως έτσι θα αρχίσουμε να μιλάμε για ουσιαστική ισότητα.