Ό,τι κι αν έχει συμβεί, μετά από μία νύχτα αϋπνίας, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κάθε λογικός άνθρωπος, είναι ένα ποτήρι καφέ.
Πολύτιμο πράγμα ο καλός ύπνος, μια σχεδόν μεταφυσική διαδικασία η οποία παίρνει το κουρασμένο μας κορμί και μετά από μερικές ώρες το παραδίδει έτοιμο και ορεξάτο το πρωί, ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει. Ακόμα και όσοι είναι ευλογημένοι με ένα μακάριο ύπνο 7-8 ωρών, κάποια στιγμή στη ζωή τους θα βιώσουν τον εφιάλτη του να μην βλέπουν εφιάλτες επειδή δεν μπορούν να κοιμηθούν ενώ το θέλουν.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό είναι πάρα πολλοί, από το άγχος της επόμενης ημέρας, μέχρι η έκθεση στην μπλε ακτινοβολία, ακόμα και η διατροφή. Ό,τι κι αν έχει συμβεί, μετά από μία νύχτα αϋπνίας, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κάθε λογικός άνθρωπος, είναι ένας καφές για να προλάβει την κατάσταση ζόμπι που τη βλέπει να έρχεται για όλη την ημέρα. Κάτι που φυσικά είναι απολύτως λάθος.
Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που μας δημιουργεί το αίσθημα της διέγερσης του ξυπνήματος, τα οποία είναι πάρα πολύ υψηλά με το που ξυπνάμε, είναι εξίσου υψηλά και μετά από μια άυπνη νύχτα, ίσως και υψηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι το να πιει κάποιος καφέ το πρωί μιας τέτοιας δύσκολης νύχτας, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει. Είναι το ίδιο λάθος με αυτό που κάνουμε συνήθως όταν πίνουμε τον πρώτο καφέ με το που ξυπνήσουμε.
Το πρωί ο οργανισμός μας είναι ήδη ξύπνιος και ο πρώτος καφές είναι ουσιαστικά άχρηστος τις πρώτες τρεις ώρες. Η καλύτερη ώρα για να πιει κάποιος τον πρώτο του καφέ είναι μετά από αυτό το τρίωρο, είτε κοιμήθηκε καλά, είτε όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι η ημιζωή του καφέ στον οργανισμό μας είναι περίπου 5 ώρες, άρα δεν εξασθενεί τόσο γρήγορα όσο νομίζουμε. Με τον πολύ πρωινό καφέ απλά μπουστάρουμε πρόσκαιρα η διέγερση και νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι στη συνέχεια. Υπομονη ένα τρίωρο και μπορούμε να νιώσουμε τη γλυκιά λύτρωση του καφέ, ακόμα και μετά από μια δύσκολη νύχτα.