Το να ταιριάξεις το σωστό κρασί με το φαγητό σου είναι πλέον επιστήμη και η τάση του food pairing δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Ελάτε λοιπόν με τη βοήθεια των maitre του κρασιού από το Gia Krasaki Wine Shop, να μάθουμε μερικές βασικές αρχές του Food and Wine Pairing αλλά και πώς μπορούμε να ταιριάξουμε το κρασί με το τυρί, ποια φαγητά συνδυάζονται ιδανικά με ροζέ κρασί, αλλά και ποια κρασιά ταιριάζουν με τα γλυκά.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ FOOD AND WINE PAIRING

Ισορροπία
Η ισορροπία είναι το κλειδί στην αντιστοίχιση κρασιού και φαγητού. Πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η οξύτητα, η γλυκύτητα, η αλμύρα, η λιπαρότητα και η πικάντικη γεύση του φαγητού, καθώς και η δομή, η οξύτητα, η γλυκύτητα και η ένταση του κρασιού. Για παράδειγμα, ένα λιπαρό φαγητό μπορεί να απαιτεί ένα κρασί με υψηλή οξύτητα για να καθαρίσει τον ουρανίσκο.


Συμπληρωματικότητα και Αντίθεση
Μερικές φορές τα φαγητά και τα κρασιά συνδυάζονται καλύτερα όταν έχουν συμπληρωματικές γεύσεις (π.χ., ένα γλυκό κρασί με ένα αλμυρό πιάτο) ή όταν δημιουργούν αντίθεση (π.χ. ένα φρουτώδες κρασί με ένα πικάντικο πιάτο). Αυτές οι συνδυαστικές στρατηγικές μπορούν να αναδείξουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες.


Περιφερειακή Συνάφεια
Η παράδοση συχνά μας δείχνει το δρόμο: τα φαγητά και τα κρασιά που προέρχονται από την ίδια περιοχή συνήθως συνδυάζονται καλά μεταξύ τους. Η γεωγραφική κοινή καταγωγή μπορεί να προσφέρει μια φυσική αρμονία μεταξύ φαγητού και κρασιού.


ΠΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΡΑΣΙ


Κόκκινα Κρασιά


CABERNET SAUVIGNON: Συνοδεύει άψογα κόκκινα κρέατα, ψητά και στιφάδα λόγω της έντονης γεύσης και της υψηλής περιεκτικότητας σε τανίνες.


PINOT NOIR: Ιδανικό για πιάτα με μανιτάρια, κοτόπουλο και χοιρινό. Η ελαφριά του δομή και τα φρουτώδη αρώματα ταιριάζουν με πιο ήπιες γεύσεις.


Λευκά Κρασιά


CHARDONNAY: Συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα με κρέμα ή βούτυρο, όπως πιάτα θαλασσινών, πουλερικών και ζυμαρικών με λευκή σάλτσα.


SAUVIGNON BLANC: Ταιριάζει με σαλάτες, θαλασσινά και φαγητά με βάση τα λαχανικά λόγω της
υψηλής οξύτητας και των φυτικών αρωμάτων του.


Ροζέ Κρασιά


ΡΟΖΕ ΑΠΟ GRENACHE Ή SYRAH: Κατάλληλο για καλοκαιρινά πιάτα, σαλάτες και ελαφριά πιάτα με ψάρια. Η φρεσκάδα και η φρουτώδης γεύση του το καθιστούν ιδανικό για ελαφριά και φρέσκα πιάτα.


Γλυκά Κρασιά


MOSCATO: Συνδυάζεται υπέροχα με επιδόρπια φρούτων, ελαφριά κέικ και πανακότα λόγω της γλυκύτητας και των αρωμάτων του.


PORT: Συνοδεύει εξαιρετικά τυριά με έντονες γεύσεις και σοκολατένια επιδόρπια λόγω της πλούσιας γεύσης και της γλυκύτητας του.

Στον χώρο του GiaKrasaki.Gr – Wine shop θα βρεις μία μεγάλη γκάμα σε ετικέτες από Έλληνες οινοποιούς καθώς και κλασικές προτάσεις από χύμα ποικιλίες που θα ικανοποιήσουν όλους τους μύστες του κρασιού. Μπορείς μάλιστα να τις συνδυάσεις γευστικά με παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τσαμαδού 9, Λιμάνι Πειραιάς. T: 2104170138

Αιγάλεω 48, Πειραιάς T: 2104626034

Facebook: GiaKrasaki.gr

Instagram: GiaKrasaki.gr

www.giakrasaki.gr