Με χρώμα που ποικίλλει από απαλό ροζ, σομόν μέχρι και βαθύ βυσσινί ή σχεδόν κόκκινο, τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ροζέ κρασιού έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σερβίρονται δροσερά, είναι ελαφριά και πέρα από το ελκυστικό τους χρώμα, ο συνδυασμός πολύπλοκων αρωμάτων και η «ευγενική» τους γεύση, είναι τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τα ροζέ στην κορυφή! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αστέρες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής βιομηχανίας, έχουν επενδύσει και ταυτίσει το όνομα τους με την παραγωγή κοσμοπολίτικων ροζέ, κυρίως στην περιοχή της Προβηγκίας!

Πως γίνεται;

Μια από τις βασικές μεθόδους παραγωγής ροζέ κρασιού έχει συνήθως ως εξής: Τα κόκκινα σταφύλια πατιούνται ελαφρώς με τις φλούδες τους (που έχουν ανθοκυάνες, χρωστική ουσία) και μένουν μαζί για μερικές ώρες -ή μερικές μέρες-. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι φλούδες και πηγαίνει για ζύμωση στις δεξαμενές. Όσο πιο πολύ αφήσουμε τις φλούδες των σταφυλιών μέσα στο χυμό, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα του ροζέ και τόσο περισσότερες θα είναι οι τανίνες ( που κι αυτές τις βρίσκουμε στη φλούδα του σταφυλιού).

Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και λευκό κρασί από κόκκινα σταφύλια. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να αφαιρέσουμε σχεδόν αμέσως τις φλούδες κατά την διάρκεια της οινοποίησης. Αυτό που καθορίζει αν το κρασί μας θα γίνει λευκό (από κόκκινα σταφύλια), ροζέ ή κόκκινο είναι το χρονικό διάστημα που θα μείνουν οι φλούδες μαζί με τον σταφυλοχυμό.

Όσο νεότερο, τόσο το καλύτερο!

Αντίθετα με το κόκκινο, το ροζέ κρασί δεν γίνεται καλύτερο όσο παλαιώνει. Δεν είναι ντροπή να πίνετε κρασιά της προηγούμενης χρονιάς. Και πιθανότατα δεν θα βρείτε στην αγορά ροζέ που χρονολογούνται περισσότερο από 2-3 χρόνια πίσω.

Τα ροζέ είναι ευέλικτα στο food pairing

Τα ροζέ κρασιά είναι κατά κανόνα κρασιά wine-friendly γιατί είναι κάτι ανάμεσα στο κόκκινο και το λευκό. Δηλαδή δεν έχουν τόσο ένταση όσο ένα τανικό κόκκινο, που γεμίζει το στόμα αλλά έχουν περισσότερο βάθος από ένα ελαφρύ λευκό κρασί. Αυτό το ευέλικτο προφίλ σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να συνδυάσετε ένα ροζέ κρασί με το φαγητό σας, όποιο κι αν είναι αυτό (ψάρι, λαχανικά, κρέας κλπ). Φροντίστε απλώς να το σερβίρετε δροσερό στο τραπέζι σας.

Είναι υπέροχα για cocktails

Επειδή τείνουν να είναι λιγότερο ακριβά, κανείς δεν θα νοιώσει ενοχές αν τα συνδυάσει με άλλες γεύσεις για να φτιάξει ένα δροσιστικό cocktail ή απλά να του προσθέσει πάγο αν επιθυμεί να το κάνει πιο ανάλαφρο και πιο δροσερό. Έτσι, χάρη σ ’αυτή του την ευελιξία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για μια τεράστια ποικιλία mixed drinks, όπως το Frosé.

Για περισσσότερες πληροφορίες γύρω από το αγαπημένο μας ροζέ κρασί αλλά και για να το απολαύσετε στις πιο γευστικές του εκδοχές με υπέροχες ελληνικές – και όχι μόνο, ετικέτες επισκεφθείτε τα καταστήματα Gia KrasakiWine Shops που θα βρείτε στον Πειραιά.

Τσαμαδού 9, Λιμάνι Πειραιάς. T: 2104170138

Αιγάλεω 48, Πειραιάς T: 2104626034

Facebook: GiaKrasaki.gr

Instagram: GiaKrasaki.gr

www.giakrasaki.gr