Κρύο; Καιρός για δύο! Για χουχουλιάσματα στον καναπέ, αγκαλιές και φυσικά… κόκκινο κρασάκι! Εκτός από την ιδιαίτερη, μελαγχολική μορφή που αποκτάει η φύση, το φθινόπωρο μας δίνει πολλά «δώρα», κάποια από τα οποία έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της ίδιας της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι φυσικά το κόκκινο κρασί το οποίο μετά την εποχή του τρύγου από τους αμπελώνες γεννιέται και ωριμάζει σε κάθε μεριά της ελληνικής γης. Πόσο γνωρίζουμε όμως όλοι μας ουσιαστικά γι αυτό;
Ένταση του χρώματος
Με βάση την ένταση που έχει το κόκκινο χρώμα στο κρασί σας θα καταλάβετε εάν είναι ελαφρύτερο ή πιο γεμάτο σε γεύση. Όσο περισσότερο μένουν οι φλούδες των σταφυλιών σε επαφή με το χυμό κατά την οινοποίηση, τόσο πιο σκούρο και πιο έντονο γίνεται το χρώμα του κρασιού. Μαζί όμως με τις φλούδες (που προσθέτουν έντονο χρώμα), υπάρχουν κάποιες φορές και σπόροι αλλά και μίσχοι οι οποίοι προσθέτουν αυξανόμενες ποσότητες τανίνης στο κρασί. Η πολύ τανίνη μπορεί να κάνει ένα κρασί πικρό και υπερβολικά στεγνό.
Αδιαφάνεια
Η αδιαφάνεια ενός κρασιού μπορεί να μας δώσει στοιχεία για το είδος σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το κρασί αλλά και για την ηλικία του.
Χρώμα
Το κύριο χρώμα του κρασιού είναι αυτό που διακρίνεται προς το κέντρο. Ενώ λοιπόν οι εμπορικοί οίνοι τείνουν να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα το χρώμα τους (σε 2 – 4 χρόνια), ενώ ένα κρασί που έχει σχεδιαστεί για παλαίωση κρατάει αρκετά χρόνια πριν αρχίσει να αλλάζει χρώμα.
Αγιωργίτικο
Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς ποικιλίες κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα. Προέρχεται κυρίως από την περιοχή της Νεμέας στην Πελοπόννησο, και αποτελεί μια από τις βασικές ποικιλίες για την παραγωγή ερυθρών κρασιών. Έχει βαθύ κόκκινο ή ρουμπινί χρώμα, που γίνεται πιο έντονο με την παλαίωση και πλούσιο αρωματικό προφίλ, με νότες κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, δαμάσκηνο και φράουλα, καθώς και πιο γήινες νότες, όπως βανίλια, γλυκά μπαχαρικά και σοκολάτα, ειδικά όταν ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια.
Ξινόμαυρο
Το Ξινόμαυρο είναι μια από τις κορυφαίες και πιο αναγνωρίσιμες ποικιλίες ερυθρού κρασιού στην Ελλάδα. Καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής να είναι η Νάουσα και το Αμύνταιο. Πρόκειται για μια ποικιλία που δίνει κρασιά υψηλής ποιότητας, με δυνατότητα παλαίωσης και πολύπλοκο γευστικό προφίλ. Έχει συχνά ανοιχτόχρωμο κόκκινο χρώμα, το οποίο με την παλαίωση αποκτά πιο κεραμιδί αποχρώσεις και εξαιρετικά σύνθετο αρωματικό προφίλ, που συνδυάζει νότες κόκκινων φρούτων (κεράσι, φράουλα, βατόμουρο), αποξηραμένων φρούτων (ντομάτα, δαμάσκηνο) και μπαχαρικών. Με την παλαίωση, εμφανίζονται γήινες νότες, δέρμα και μανιτάρια.
Μούχταρο
Το Μούχταρο είναι μια αναδυόμενη ελληνική ερυθρή ποικιλία που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ελληνική οινοπαραγωγή. Καλλιεργείται κυρίως στη Βοιωτία, αλλά έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές. Έχει πλούσιο, βαθύ κόκκινο χρώμα, που μπορεί να κυμαίνεται από ρουμπινί έως σχεδόν κεραμιδί και διακρίνεται για την αρωματική του πολυπλοκότητα, με έντονες νότες κόκκινων φρούτων (όπως κεράσι και δαμάσκηνο), καθώς και γλυκών μπαχαρικών και γήινων στοιχείων.