Αν ανήκεις κι εσύ σε εκείνους που δεν το έχουν και πολύ με την υγιεινή διατροφή, σου παρουσιάζουμε 6 εύκολους τρόπους που θα σε κάνουν να αλλάξεις συνήθειες.
Κάτι που δε λείπει ποτέ από την καθημερινότητα μας είναι το φαγητό. Εκεί όμως που εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στην ποιότητα αυτού. Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε να τρώμε το γνωστό σε όλους μας «junk food», ενώ προσαρμόζουμε τη διατροφή μας αποκλειστικά και μόνο στις γευστικές επιλογές που προτιμούμε.
1. Υπολόγιζε σωστά τις μερίδες σου
Το προτεινόμενο μέγεθος μερίδας για κάθε ενήλικο άνθρωπο υπολογίζεται περίπου στο 1/3 πρωτεΐνες, 1/3 υδατάνθρακες και το υπόλοιπο λαχανικά. Αν θέλεις πραγματικά να ακολουθήσεις υγιεινή διατροφή, το ιδανικό θα ήταν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά να περιλαμβάνονται σε ένα γεύμα. Σε αντίθετη περίπτωση, να υπάρχουν τουλάχιστον στα τρία γεύματα της μέρας σου, συνολικά. Αν, για παράδειγμα, δε σου αρέσουν τόσο πολύ τα λαχανικά, τότε μπορείς να τα φας στην αρχή ώστε να αφήσεις τις υπόλοιπες τροφές να σου προσφέρουν την επίγευση που τόσο πολύ επιθυμείς. Έρευνες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι ακόμη και το σκεύος στο οποίο τρώμε το γεύμα μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Ένα πιάτο ή ένα μπολ των 10 ιντσών αντί για 12, μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων σε ποσοστό 22%!
2. Χρησιμοποίησε πιάτο ή μπολ ακόμη και για τα σνακ σου
Το πρόχειρο φαγητό ή αλλιώς το φαγητό που τρώμε στα γρήγορα πριν τη δουλειά ή ενδιάμεσα από τα μαθήματα της σχολής, είναι κι αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη «ζημιά» στη διατροφή μας. Μελετητές έχουν επισημάνει πως αν τρως ένα ανθυγιεινό σνακ απευθείας από τη σακούλα ή από το χάρτινο κουτί, είναι πιο πιθανό να μη σταματήσεις μέχρι να το καταναλώσεις όλο. Αν όμως το βάλεις στο πιάτο ή στο μπολ σου θα συνειδητοποιήσεις καλύτερα τη ποσότητα του και θα μετριάσεις την επιθυμία σου.
3. Έξυπνη αντικατάσταση των ανθυγιεινών τροφών με υγιεινές
Είναι σίγουρο πως στην αρχή θα σου φανεί ανυπόφορο και σε ένα βαθμό κουραστικό. Θα δυσφορείς για παράδειγμα, όταν πρέπει να ξυπνήσεις το πρωί και αντί να καταναλώσεις τον συσκευασμένο χυμό, να πρέπει να στύψεις το πορτοκάλι για να δημιουργήσεις ένα φυσικό χυμό. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός θα συνειδητοποιήσεις ότι οι μικρές αυτές αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα δεν είναι και τόσο ασήμαντες για τη διατροφή σου.
4. Μην παρασύρεσαι από τις λιγούρες σου
Αν είσαι λάτρης του φαγητού, τότε θα έχεις βιώσει πολλές φορές να σε παρασύρει μία μυρωδιά, μία λαχταριστή υφή ή μία θελκτική όψη σερβιρίσματος. Εκείνη τη στιγμή, όμως, πρέπει να βάζεις μπροστά τη λογική σου και να συνειδητοποιείς ότι δεν αξίζει να ξεφύγεις από τη διατροφή σου απλά και μόνο για να ικανοποιήσεις μία πρόσκαιρη επιθυμία σου. Πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που τρως, πόσες θερμίδες έχει και φυσικά να το ευχαριστιέσαι τόσο όταν το γεύεσαι όσο και μετά.
5. Προτίμησε τον ατμό αντί για το τηγάνισμα
Πρέπει να έχεις χαραμίσει δεκάδες ώρες από τη ζωή σου για να φας πατάτες τηγανιτές ή chicken nuggets. Η ανυπομονησία αλλά και η χαρά που σου δίνουν τα τηγανιτά γεύματα, δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί. Παρόλα αυτά αξίζει να κάνεις μία προσπάθεια αντικατάστασης του τηγανίσματος με τον ατμό. Επένδυσε σε ειδικά σκεύη που διατηρούν τα φαγητά σου crispy και γευστικά αλλά και με ελάχιστη χρήση λαδιού, ώστε να εξασφαλίσεις τη λιγότερη δυνατή πρόσληψη θερμίδων.
6. Επιβράβευε τον εαυτό σου
Η τήρηση της υγιεινής διατροφής είναι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάς την επιβράβευση του εαυτού σου με ένα γλυκό, σε τακτά χρονικά διαστήματα κι όταν νιώθεις ότι πραγματικά το χρειάζεσαι. Επίλεξε γλυκίσματα που να μην ξεπερνούν τις 150 θερμίδες ώστε να μην έχεις τύψεις αργότερα. Θυμήσου ότι η αποκοπή κάθε είδους γλυκού από τη διατροφή σου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης και κατ’ επέκταση την παραγωγή γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοστών λίπους στο σώμα σου