Γράφει η Φωτεινή Δημητριάδου
Πρόκειται για μια έντονη προσωπικότητα στον χώρο της τέχνης και του θεάτρου. Ανήσυχο πνεύμα από μικρό παιδί και εμπνευστής μεγάλων επιτυχιών, τόσο στο τραγούδι και στη λογοτεχνία όσο και στη συγγραφή θεατρικών έργων!
Ο Δημήτρης Ρήτας αναφέρεται στις συνεργασίες του με τον Θανάση Πολυκανδριώτη, τον Χρήστο Νικολόπουλο και κυρίως στον μέντορά του, Απόστολο Καλδάρα. Στην επιτυχημένη συνεργασία του με τον Γιάννη Πάριο με το τραγούδι «Φεύγω Μαργαρίτα» και στη νέα του επιτυχία «Ο Πόλεμος και οι Μάνες των Εχθρών», σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, ερμηνεία Πέτρου Γαϊτάνου και στίχους δικούς του.
Κατάγεται από την Καρδίτσα Θεσσαλίας και παρότι είναι φιλόλογος, μέσα του υποβόσκουν πάντα τα καλλιτεχνικά στοιχεία, δεδομένου ότι ο παππούς του στο χωριό έπαιζε θέατρο και τραγουδούσε ερασιτεχνικά, όπως και ο πατέρας του. Άρα, το «μικρόβιο» του καλλιτέχνη υπήρχε στην οικογένεια.
Έγραφε θεατρικά έργα και το 1984 αποφάσισε να ιδρύσει το «Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας». Στη συνέχεια, ανακάλυψε ότι είχε κλίση στο τραγούδι, έγραφε στίχους, συνεργάστηκε, αλλά και συνεργάζεται, με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες στην Αθήνα!

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με το θέατρο;
Η αγάπη μου για τα καλλιτεχνικά δρώμενα που διοργανώνονταν στην Καρδίτσα με βοήθησε να ανοίξω τα φτερά μου επαγγελματικά. Ίδρυσα το «Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία και την Ελβετία. Μέχρι σήμερα, έχω πραγματοποιήσει 1.612 παραστάσεις, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει 1.300.000 θεατές. Αργότερα, ανακάλυψα και το ταλέντο μου στο τραγούδι και συνεργάστηκα με επώνυμους καλλιτέχνες, τους οποίους θα αναφέρω παρακάτω.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σταθμός της καριέρας σας;
Δύο είναι οι σταθμοί που με βοήθησαν να διακριθώ στον χώρο της τέχνης και του θεάτρου:
«Ο Μπάρμπας μου ο Μαχουλιάς» και «Κύριε Υπουργέ, τι έγινε με το θέμα μου;»
Το 2004, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με προσκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο και με συνεχάρη για τη μεγάλη μου προσφορά στον πολιτισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι έχω γράψει τέσσερις κωμωδίες, οι οποίες περιέχουν ηθογραφικά στοιχεία και αναδεικνύουν τις αντιλήψεις, τα έθιμα, τη νοοτροπία, τους χαρακτήρες και τα προβλήματα των απλών καθημερινών ανθρώπων, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μεγάλη μου τιμή και σταθμός στην καριέρα μου ήταν, επίσης, το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας με τίμησε με τιμητική διάκριση για την προσφορά μου στην παράδοση της Ελλάδας.
Ως θεατρικός συγγραφέας, ετοιμάζεις κάτι καινούριο;
Ετοίμασα δύο νέα έργα! Το ένα είναι το θεατρικό έργο «Δήμαρχος για όλες τις δουλειές», το οποίο θα περιοδεύσει φέτος σε όλη την Ελλάδα, ενώ το δεύτερο είναι το βιβλίο μου «Έργα και Ημέρες μου», που είναι κυρίως αυτοβιογραφικό, αλλά αναφέρεται επίσης στην προσφορά μου στον πολιτισμό, το θέατρο και το τραγούδι.

Εκτός από θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης, έχεις και το ταλέντο του στιχουργού. Μίλησέ μας για αυτή σου την ιδιότητα.
Αγαπούσα το τραγούδι και τη στιχουργική από μικρό παιδί. Ήμουν από τους πρώτους της εποχής μου που είχαν δίσκους και φωτογραφική μηχανή, οπότε ασχολήθηκα με τη μουσική από νωρίς. Ως φοιτητής στην Αθήνα, είχα το θάρρος να επισκεφτώ τον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, ο οποίος τότε μεσουρανούσε. Όταν διάβασε τους στίχους μου, με ενθάρρυνε να συνεχίσω και φυσικά στην αρχή με βοήθησε πολύ. Ήταν ο μέντοράς μου.
Ποιες συνεργασίες σου ξεχωρίζεις;
Συνεργάστηκα με τη Βίκυ Μοσχολιού, η οποία ερμήνευσε το τραγούδι «Λες και οργώνω τα βράχια», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ακολούθησαν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις, δημοσιεύματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Στίχους μου έχουν μελοποιήσει ο Απόστολος Καλδάρας, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ενώ τους έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Λύδια, ο Μενιδιάτης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Πόλυ Πάνου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Πουλόπουλος, ο Σακελλαρίου, η Κατερίνα Στανίση, ο Φαλιάγκας και άλλοι.
Ετοιμάζεις κάποιο νέο τραγούδι;
Ναι! Το 2021, κέρδισα το Α’ Πανελλήνιο Βραβείο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με το τραγούδι «Ο Πόλεμος και οι Μάνες των Εχθρών». Μου απένειμε το βραβείο η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, παρουσία υπουργών και του τότε Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη. Τη μουσική έγραψε ο Χρήστος Νικολόπουλος και το τραγούδησε ο Πέτρος Γαϊτάνος. Όποιος θέλει, μπορεί να το ακούσει στο YouTube!