Μπορεί η άσκηση να αντιστρέψει πλήρως τις συνέπειες μια κακής διατροφής; Εάν ασκείστε τακτικά αλλά δεν τρέφεστε σωστά, τόσο η φυσική κατάσταση όσο και η συνολική υγεία σας μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.
Πηγαίνεις στο γυμναστήριο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Κάνεις και cardio και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, και γενικά δεν χάνεις προπόνηση. Η διατροφή σου όμως δεν συμβαδίζει με τις αθλητικές σου δραστηριότητες.
Τα chips, τα μπισκότα και γενικότερα οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές κατέχουν κεντρική θέση στα ντουλάπια της κουζίνας σου ενώ συχνά πυκνά το delivery φτάνει έξω από την πόρτα του σπιτιού σου. Και το ερώτημα που σε ταλαιπωρεί είναι το εξής: Πειράζει που τρέφεσαι ανθυγιεινά αφού γυμνάζεσαι τακτικά;
Γυμναστική και ανθυγιεινή διατροφή γίνεται;
Είναι δυνατόν ένα άτομο με χαμηλό σωματικό βάρος να έχει υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική! Για την ακρίβεια, κάποιος μπορεί να έχει λίγο υποδόριο λίπος (το λίπος που εντοπίζεται κάτω από το δέρμα μας) αλλά αρκετό σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το λευκό λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τα ζωτικά μας όργανα.
Το σπλαχνικό λίπος είναι πιο επικίνδυνο από το εξωτερικό στρώμα λίπους που βλέπετε, εξηγεί σε διαδικτυακό άρθρο ο Δρ Colin Carriker, φυσιολόγος και καθηγητής υγείας και ανθρώπινης απόδοσης στο Πανεπιστήμιο High Point στη Βόρεια Καρολίνα. Μάλιστα, η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και υδατάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει στον ίδιο τύπο κινδύνων που έχει ένα άτομο με παχυσαρκία, όπως είναι για παράδειγμα η αθηροσκλήρωση.
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική άσκηση δεν μπορεί να αντιστρέψει πλήρως τις συνέπειες μιας κακής διατροφής. Μια μεγάλη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας της διατροφής, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ασκούνταν τακτικά αλλά έτρωγαν ό,τι ήθελαν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με τα άτομα που ασκούνταν και έκαναν υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Το μυστικό βρίσκεται στο μέτρο
Ωστόσο, για να είμαστε υγιείς δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να τρώμε όλες τις τροφές που μας αρέσουν – ούτε καν να κόψουμε τα αλλαντικά! Επιπλέον, δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε τροφές όπως η ζάχαρη ή οι υδατάνθρακες (το λένε και οι διαιτολόγοι άλλωστε) γιατί τότε κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε μια τοξική σχέση με το φαγητό.
Για το τέλος, κράτησα τη συμβουλή της Caroline Susie, πιστοποιημένης διαιτολόγου και εκπροσώπου της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία μας προτρέπει αντί να αισθανόμαστε ενοχές επειδή πήραμε φαγητό απ’ έξω ένα βράδυ ή φάγαμε ένα επιδόρπιο, να αλλάξουμε την οπτική μας.
Η ειδικός συμβουλεύει να αντιμετωπίζουμε το φαγητό όχι απλά ως θερμίδες αλλά ως το είδος της ενέργειας που μας προσφέρει. Για παράδειγμα, αν έχουμε καταναλώσει αρκετές φυτικές ίνες μια μέρα, ας σκεφτούμε ποιες τροφές μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας για να λάβουμε πρωτεΐνες ή καλούς υδατάνθρακες.
«Δεν είναι καλό ή κακό φαγητό – είναι απλώς καύσιμο», εξήγησε η διαιτολόγος. «Όταν το βλέπετε από τη σκοπιά της προσθήκης αντί του περιορισμού, έχετε μια πιο υγιεινή προσέγγιση στο να τροφοδοτείτε τον εαυτό σας».