Πώς λοιπόν μπορούμε να βρούμε ποια διατροφή θα μας βοηθήσει ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας; Είμαστε τελικά ότι τρώμε; Υπάρχουν στην πραγματικότητα αντιγηραντικές τροφές; Μπορώ να έχω ένα υγιές και όμορφο δέρμα; Πώς μπορώ να «ομορφύνω» το δέρμα μου εφαρμόζοντας φυσικά συστατικά; Οι απαντήσεις κρύβονται στη φύση και στη διατροφή μας.
Αν και πολλοί πιστεύουμε ότι για να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση χρειάζεται να επαναπαυόμαστε σε έτοιμες λύσεις, π.χ. κρέμες, αυτό δεν ισχύει πάντα. Πολλές φορές η εξωτερική εμφάνιση είναι αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν μέσα μας. Φυσικά, σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και η διατροφή!
Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα και οι ορμόνες με τη σειρά τους ρυθμίζουν πολλές από τις φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η γενική υγεία και η εμφάνιση του δέρματος συνδέονται, αναπόφευκτα, με τις ορμονικές διακυμάνσεις που επηρεάζονται από τη διατροφή μας.
Επομένως, το να εντάξουμε ή να μειώσουμε κάποιες τροφές από τη διατροφή μας μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στη συνολική μας εικόνα. Πώς λοιπόν μπορούμε να βρούμε ποια διατροφή θα μας βοηθήσει ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας; Αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσεις τον τύπο της επιδερμίδας σου. Ένας απλός τρόπος είναι να καταλάβεις τον τύπο σου είναι να παρατηρήσεις την επιδερμίδα σου μετά τον καθαρισμό. Αν φαίνεται: λαμπερή, έχεις λιπαρό δέρμα ξεφλουδισμένη, κόκκινη ή ερεθισμένη, έχεις ξηρό δέρμα λιπαρή σε ορισμένες περιοχές και ξηρή σε άλλες, έχεις μικτό δέρμα.
Ξηρή επιδερμίδα
Η ξηρότητα είναι δείγμα έλλειψης ενυδάτωσης, επομένως το να πίνεις πολύ νερό αλλά και φρούτα, θα σε ωφελήσει πολύ. Οι καλύτερες τροφές για τη δική σου επιδερμίδα πρέπει να περιέχουν καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Σημαντική είναι επίσης και η πρόσληψη βιταμινών Α και C, μέσα από τροφές όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τη γλυκοπατάτα και φυσικά τα εσπεριδοειδή. Παράλληλα χρειάζεται να περιορίσεις στο ελάχιστο την πρόσληψη τροφών και ποτών που αφυδατώνουν, όπως την υπερβολική καφεΐνη και το αλκοόλ.
Λιπαρή επιδερμίδα
Σε αυτό τον τύπο επιδερμίδας ακούγεται δελεαστικό το να αφαιρέσεις τα έλαια και τα λίπη από τη διατροφή σου. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καλά λιπαρά μπορούν πράγματι να μειώσουν την υπερβολική λιπαρότητα. Έτσι καταναλώνοντας αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορους και ελιές, βοηθάς την επιδερμίδα σου να ελέγξει την έκκριση λιπαρότητας. Αυτό όμως που μπορείς να περιορίσεις άφοβα είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμα γλυκά, σφολιάτες, αλλαντικά και τις τηγανητές πατάτες και παράλληλα να μην κάνεις υπερβολές στην κατανάλωση ζάχαρης (προσοχή και στην κρυμμένη ζάχαρη των τροφίμων). Η αντικατάσταση των τροφών με ζάχαρη με φρούτα που έχουν φυσικά σάκχαρα είναι πολύ βοηθητική, όπως και η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Μεικτή επιδερμίδα
Δεδομένου ότι το μεικτό δέρμα είναι ένας συνδυασμός ξηρού και λιπαρού, η ενσωμάτωση τροφών κατάλληλων και για τους δύο τύπους είναι πολύ καλό βήμα για αρχή. Οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεις αυτούς με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το καστανό ρύζι ή η κινόα. Αν παράλληλα αντιμετωπίζεις και ακμή, τότε μία καλή ιδέα είναι να μειώνεις τις τροφές με μικρο – θρεπτικά συστατικά, όπως τα γαλακτοκομικά, αλλά και τα ζαχαρούχα ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτές οι τροφές έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα και πυροδοτούν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εντάξεις στη διατροφή σου τα προβιοτικά όπως αυτά που βρίσκονται στο στραγγιστό γιαούρτι.
Θαμπή επιδερμίδα
Το θαμπό δέρμα προκαλείται συχνά από το οξειδωτικό στρες από το περιβάλλον μας, όπως μέσω της έκθεσης στον ήλιο, σε ρύπους και φυτοφάρμακα. Επομένως, για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου προτείνεται η κατανάλωση αντιοξειδωτικών. Οι τροφές που θεωρούνται αντιοξειδωτικές περιέχουν ένα πολύ σημαντικό συστατικό, το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται στις τομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και γενικά σε πολλά κόκκινα ή ροζ φρούτα και λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο έχουν τα μεταποιημένα προϊόντα της τομάτας, όπως ο χυμός, οι λιαστές τομάτες, το κέτσαπ και η σάλτσα σπαγγέτι διότι αυτά προσφέρουν τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Φυσική πηγή αντιοξειδωτικών είναι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα (με πάνω από 75% κακάο).
Ώριμη επιδερμίδα
Ανεξάρτητα από το τι τρώμε, το δέρμα μας αναγκαστικά θα γεράσει κάποια στιγμή. Όμως οι τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο μπορούν να επιβραδύνουν για λίγο τη διαδικασία. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και λειτουργεί σαν κόλλα που το κρατά ενωμένο. Αλλά αυτό το κολλαγόνο αρχίζει να μειώνεται ήδη από την ηλικία των 20. Για να αναπληρωθεί χρειάζεται τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα αβγά, το ψάρι και τα άπαχα κρέατα.
Παράλληλα, η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. βατόμουρα και εσπεριδοειδή) μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει το κολλαγόνο. Αν περιορίσεις τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες και πατατάκια, τότε μειώνεις σε μεγάλο βαθμό και την αφυδάτωση, καθώς αυτές οι τροφές μπορούν να τραβήξουν την υγρασία από το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα και επιδείνωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να νομίζεις ότι θα βοηθήσει, είναι να μην τρως αρκετά. Αυτό είναι λάθος, καθώς το δέρμα χρειάζεται πρωτεΐνες και λίπος για να παραμείνει εύρωστο και να υποστηρίζει τους μυς.
Αν και η διατροφή δεν είναι πανάκεια για όλα τα δερματικά προβλήματα, οι ειδικοί λένε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για τη φροντίδα του δέρματος.
-Πριν περιορίσεις, προσθέσεις ή αφαιρέσεις οτιδήποτε από τη διατροφή σου είναι σημαντικό να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού σου, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό σου και να σε συμβουλέψει κατάλληλα.