ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΕΣ4 συμβουλές για να νιώθεις άνετα με το ντύσιμό σου όταν έχει...

4 συμβουλές για να νιώθεις άνετα με το ντύσιμό σου όταν έχει κρύο

Μιας και ο καιρός πια μας υπενθυμίζει τι πάει να πει χειμώνας, δίνουμε μερικές συμβουλές για το πιο ζεστό ντύσιμο τις κρύες μέρες που διανύουμε.

4 συμβουλές για να νιώθεις άνετα με το ντύσιμό σου όταν έχει κρύο! Μιας και ο καιρός πια μας υπενθυμίζει τι πάει να πει χειμώνας, δίνουμε μερικές συμβουλές για το πιο ζεστό ντύσιμο τις κρύες μέρες που διανύουμε.

Το πιο σημαντικό είναι το «layering»

Όταν, λοιπόν, έχει κρύο η πιο σοφή κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να ντυθούμε σε «στρώσεις», τα λεγόμενα layers.

  • Ως εσωτερικό στρώμα ή βάση πρέπει να φοράμε υφάσματα που συγκρατούν θερμότητα και δεν απορροφούν την υγρασία. Τέτοια υλικά είναι, για παράδειγμα, ο πολυεστέρας, το μετάξι, το πολυπροπυλένιο και το μαλλί. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε το βαμβάκι καθώς αυτό απορροφά την υγρασία απομακρύνοντας τη θερμότητα από το σώμα.
  • Το μεσαίο στρώμα ή διαφορετικά στρώμα μόνωσης μιας καλής χειμερινής ενδυμασίας, είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη θερμότητα παγιδεύοντας τον αέρα κοντά στο σώμα μας. Ως τέτοιο μπορούν να λειτουργήσουν τα πουλόβερ, τα φούτερ, τα φλις, και γενικά ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το μαλλί.
  • Ενώ οι δύο πρώτες στρώσεις έχουν ως βασικό σκοπό να μας κρατάνε ζεστούς, το εξωτερικό στρώμα λειτουργεί κυρίως ως προστατευτικό από τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικά, και προκειμένου να μην επιτρέπει την απώλεια θερμότητας, το υλικό που θα φοράμε ως εξωτερικό στρώμα πρέπει να είναι ανθετικό στο νερό και τον αέρα. Ωστόσο αν δεν φυσάει πολύ ούτε βρέχει, ένα κανονικό χειμερινό παλτό ή μπουφάν θα κάνει τη δουλειά του, ενώ ένα πουπουλένιο θα είναι ακόμα πιο ζεστό. Για κάτι πιο εξειδικευμένο, οι τεχνολογίες Gore-Tex ή Sympatex είναι ιδανικές, αφού επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει.

Ποιο υλικό να προτιμήσω όταν έχει κρύο;

Αν ντύνεσαι σαν κρεμμύδι αλλά εξακολουθείς είτε να κρυώνεις, είτε να ιδρώνεις, τότε πιθανότατα κάτι έχεις κάνει λάθος. Τα υλικά των ρούχων μας παίζουν μεγάλο ρόλο, γι’ αυτό μάθε να κοιτάς τα καρτελάκια πριν αγοράσεις –τουλάχιστον– τα χειμωνιάτικα.

  • Πολυεστέρας ή πολυπροπυλένιο: δύο από τα γνωστά συνθετικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρούχων. Πρόκειται για υλικά που απομακρύνουν την υγρασία, και κατά συνέπεια τον ιδρώτα από το δέρμα, γι’ αυτό συνιστάται η χρήση τους ως βάση του «layering» κατά τις χειμερινούς μήνες.
  • Μετάξι: ένα εξαιρετικό υλικό για να φορεθεί ως βάση, επειδή είναι φυσικό και απορροφά την υγρασία. Ωστόσο, επειδή το μετάξι είναι πολύ πιο ακριβό, συνήθως προτιμούμε την εναλλακτική του πολυεστέρα.
  • Μαλλί: τα μάλλινα ρούχα δεν πρέπει να λείπουν από τη χειμερινή μας γκαρνταρόμπα. Ένα μάλλινο πουλόβερ κάνει μια τέλεια μεσαία στρώση! Απορροφά την υγρασία -κάτι που δεν μας αρέσει- αλλά μας κρατάει ζεστούς ακόμα και όταν είναι υγρό. Από μέσα μπορούμε να βάλουμε ένα μπλουζάκι από πολυεστέρα. Εκτός από τα πουλόβερ, οι μάλλινες κάλτσες και τα σκουφιά κρατάνε ζεστά τα άκρα μας.
  • Μαλλί Merino: προέρχεται από τη φυλή πρόβατων Merino που ζουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, είναι πιο λεπτό και πιο απαλό από το κανονικό μαλλί, γι’ αυτό και αφήνει μια πιο ευχάριστη αίσθηση στο δέρμα μας όταν το ακουμπάει. Επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και απορροφάει την υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ιδρώνουμε. Επιπλέον, αρκετά ισοθερμικά ρούχα είναι κατασκευασμένα από μαλλί Merino. Ωστόσο, λόγω όλων αυτών των ιδιοτήτων του, η τιμή των ρούχων που φτιάχνονται από αυτό είναι υψηλή.
  • Gore-Tex: αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα αδιάβροχα υλικά και χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων και παπουτσιών. Οι προδιαγραφές του το καθιστούν ένα εξαιρετικό ύφασμα για εξωτερική στρώση στο «layering».
  • Βαμβάκι: αν και τα βαμβακερά ρούχα έχουν «καλό όνομα», δεν ενδείκνυται να τα φοράμε τον χειμώνα ως βάση, επειδή απορροφούν την υγρασία και την αποθηκεύουν κοντά στο δέρμα μας.

Δεν ξεχνώ σκούφο, γάντια, κάλτσες, κασκόλ

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να νιώθουμε τα χέρια μας σαν «παγάκια» ή να αναπτύξουμε το σύνδρομο των «λευκών δακτύλων» που σχετίζεται με το κρύο για να βάλουμε γάντια. Τις κρύες μέρες επιλέγουμε αδιάβροχα γάντια (ειδικά αν χιονίζει ή βρέχει), κατά προτίμηση τις λεγόμενες «χούφτες» αφού όταν τα δάχτυλα είναι ενωμένα «μοιράζονται θερμότητα». Επίσης, βάζουμε σκούφο, μάλλινες κάλτσες, και κασκόλ.

Τι άλλο προσέχουμε όταν έχει κρύο

Στις γενικότερες συμβουλές που αφορούν το ντύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι η σωστή εφαρμογή των ρούχων. Για παράδειγμα, ενώ νομίζουμε ότι τα στενά ρούχα μάς κρατούν πιο ζεστούς, η ύπαρξη ενός λεπτού στρώματος αέρα ανάμεσα στο δέρμα και το ρούχο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Επομένως, τα ρούχα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στενά ούτε πολύ φαρδιά.

Επιπλέον, προκειμένου να αποφεύγουμε την ανάπτυξη υγρασίας και ιδρώτα, υπάρχει και η επιλογή των μπουφάν με αεραγωγούς που ανοίγουν με φερμουάρ κάτω από τις μασχάλες, τα οποία συνήθως είναι αδιάβροχα ή/και αντιανεμικά.