Στην αρχαιότητα, οι Αρχαίοι Έλληνες και η Κινεζική ιατρική χρησιμοποίησαν τα κράνα όχι μόνο ως τροφή, αλλά και ως φάρμακο για την ενίσχυση της υγείας. Με μια ισχυρή διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες που εντυπωσιάζουν μέχρι σήμερα, τα κράνα – ή αλλιώς κρανιά – είναι μια υπερτροφή που αξίζει να επανεξεταστεί για τα οφέλη της στον σύγχρονο οργανισμό.
Η διατροφική αξία των κράνων
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν τη σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα των κράνων, η οποία ξεπερνά πολλά άλλα φρούτα. Τα κράνα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, που συντελούν σε ισχυρές αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (103 mg/100g) και ασκορβικό οξύ (4873 mg/100g) τα καθιστά ανώτερα από άλλα φρούτα όπως οι φράουλες και τα πορτοκάλια. Αυτά τα συστατικά προστατεύουν τον οργανισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Χρήση: Από την αρχαιότητα έως σήμερα
Η χρήση του κράνου στην ιατρική χρονολογείται από την αρχαιότητα, με τον Όμηρο να αναφέρει την «κρανία» στην Οδύσσεια, χρησιμοποιώντας το ως τροφή για τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Τα κράνα ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, χρησιμοποιούμενα για τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, δυσπεψίας και καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
Η Κινεζική ιατρική, που από αρχαιοτάτων χρόνων βασιζόταν στις φυσικές θεραπείες, είχε αναγνωρίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του κράνου, χρησιμοποιώντας το για την ενίσχυση της καρδιάς και του ήπατος, ενώ επιπλέον βελτίωναν τη μνήμη και την όραση. Τα κράνα, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη γήρανση.
Οφέλη στην υγεία
Τα κράνα θεωρούνται «τονωτικά» του οργανισμού, αφού βοηθούν στην αποκατάσταση της ενέργειας μετά από σωματική καταπόνηση. Η αντιθρομβωτική δράση των φλαβονοειδών τα καθιστά σημαντικά για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ακόμα, τα κράνα είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της υγείας των ματιών, ενισχύοντας την όραση, και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα από την ανάπτυξη θρόισμων. Η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
Το κράνο στη σύγχρονη διατροφή
Σήμερα, τα κράνα βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα διατροφής, από συμπληρώματα διατροφής μέχρι χυμούς και σνακ. Ωστόσο, συχνά συγχέονται με τα κράνμπερι, αν και τα δύο φρούτα ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες και έχουν πολύ διαφορετικά διατροφικά χαρακτηριστικά. Τα κράνα περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα κράνμπερι, καθιστώντας τα μια πιο ισχυρή υπερτροφή!