Γνωστό από την αρχαιότητα για τα ιατρικά οφέλη του, περιβεβλημένο με μύθους, το ρόδι είναι ένα συστατικό που ενδιαφέρει όλο και περισσότερο την επιστήμη της κοσμετολογίας.

Η πιο δελεαστική εικόνα στη λαϊκή της γειτονιάς μου τώρα το φθινόπωρο είναι τα ανοιγμένα ρόδια στους πάγκους των παραγωγών. Βλέποντας τα κατακόκκινα σπόρια, το μυαλό μου πηγαίνει στους συμβολισμούς αυτού του φρούτου σε διάφορες παραδόσεις. Στους μύθους, το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, καλής τύχης, ανάστασης, αναγέννησης και αιωνιότητας. Στην ιατρική, από τα αρχαία χρόνια, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στην υπηρεσία της καρδιάς, της μνήμης, της σεξουαλικής επιθυμίας, του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών και του μικροβιώματος του εντέρου, που ενδεχομένως προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και από τις νόσους Alzheimer και Parkinson.

Προφανώς δεν πρέπει να σε αποτρέπει από το να καταναλώνεις αυτή την εποχή όσο περισσότερο ρόδι μπορείς η δυσκολία να ξεκολλήσεις τα σπόρια από τη φλούδα, οι λεκέδες που αφήνει το ζουμί τους αν δεν το κάνεις προσεκτικά ή η στυφή γεύση του χυμού του! Το ρόδι είναι θαυματουργό για τον οργανισμό σου και, επομένως, και για την επιδερμίδα, είτε όταν καταναλώνεις το φρούτο αυτούσιο (και σε χυμό ανεπεξέργαστο) είτε όταν χρησιμοποιείς καλλυντικά που περιέχουν συστατικά παρασκευασμένα από το ρόδι.

Τα οφέλη του ροδιού στο skincare

Η ιστορία λέει ότι το ρόδι χρησιμοποιούνταν τα αρχαία χρόνια για τη θεραπεία των δερματικών φλεγμονών στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και το Ιράν, και για την τόνωση της επιδερμίδας και την επιβράδυνση της γήρανσης από την αγιουρβεδική ιατρική. Με μια πρόχειρη αναζήτηση, βρίσκεις πολλές επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν όσα γνώριζαν οι αρχαίοι, αποδίδοντας τις καλλυντικές ιδιότητες του ροδιού στις πολυφαινόλες και τη βιταμίνη C που περιέχει στους σπόρους και τη φλούδα του.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Πράγματι, οι μελέτες δείχνουν ότι αν έχεις ακμή, έκζεμα ή ψωρίαση, το ρόδι μπορεί να καταπραΰνει και να ηρεμήσει τον ερεθισμό που προκαλείται από αυτές τις καταστάσεις. Το ίδιο αποτελεσματικό είναι και στην περίπτωση που έχεις ευαίσθητο ή αντιδραστικό και δυσανεκτικό δέρμα, το οποίο δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά με τις επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον, βοηθώντας στον περιορισμό της ερυθρότητας και του οιδήματος. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του ροδιού οφείλεται στην πουνικαλαγίνη, τις ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ.

Σύμμαχος στην αντιγήρανση

Είναι πολλά υποσχόμενο για τη μάχη ενάντια στον χρόνο το εύρημα ότι υπάρχει ένα μόριο στα ρόδια, το οποίο όταν μετασχηματίζεται από τα μικρόβια του εντέρου, επιτρέπει στα μυϊκά κύτταρα να προστατεύονται από μία από τις κύριες αιτίες της γήρανσης. Για να δούμε τις θα δείξουν επόμενες έρευνες! Μέχρι τώρα, πάντως, φαίνεται ότι το ρόδι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες, να ενεργοποιήσει την αναγέννηση του δέρματος και να καθυστερήσει τη γήρανση.

Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάτι που θα αντικαταστήσει τα αντηλιακά προϊόντα, το ρόδι φαίνεται να μπορεί να περιορίσει τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας UVB, η οποία διεισδύει και καταστρέφει τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας έγκαυμα. Το απέδειξε μια έρευνα σε 74 γυναίκες, που κατανάλωναν χυμό ροδιού και εκχύλισμα σε κάψουλα.

Εχθρός των μικροβίων

Το ρόδι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστό ότι περιέχει φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες που περιορίζουν την παθογένεση των βακτηρίων, την παρασίτων και των μυκήτων. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων της ακμής, προλαμβάνοντας έτσι τις εξάρσεις.

Φυσική απολέπιση

Χρησιμοποιώντας ελαφρώς αλεσμένους σπόρους ροδιού, μπορείς να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα ώστε να ενισχύσεις τη λάμψη της επιδερμίδας σου και να περιορίσεις τα σημάδια της ακμής και της γήρανσης.