Οι 10 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο! O παγκόσμιος δείκτης των «έξυπνων» πόλεων, Smart City Index ανανεώθηκε για το 2024 και η Ευρώπη μαζί με την Ασία κερδίζουν έδαφος έναντι των πόλεων της Βόρειας Αμερικής. Για του λόγου το αληθές, από τις 10 κορυφαίες πόλεις του φετινού δείκτη, που δημοσιεύθηκε το προτελευταίο σαββατοκύριακο του Απριλίου, οι 7 βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο και οι υπόλοιπες 3 στην Ασία. Προτού δούμε όμως τις πρώτες θέσεις, ας ρίξουμε μια ματιά στη μεθοδολογία και το σκεπτικό της λίστας.
Τι είναι λοιπόν μια έξυπνη πόλη;
Ο φετινός δείκτης δημιουργήθηκε από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (IMD) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Βιώσιμων Πόλεων (WeGO) που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν από τους ερευνητές, καθώς και απαντήσεις από έρευνα 120 κατοίκων σε κάθε πόλη. Η μελέτη αποτυπώνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι υποδομές και η διαθέσιμη τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζουν τις επιδόσεις της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Σύμφωνα με το IMD, μια έξυπνη πόλη ορίζεται ως «ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφέλη και να μειώσει τις ελλείψεις της αστικοποίησης για τους πολίτες της».
Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη 20άδα τοποθετούνται γεωγραφικά σε περιοχές όπου το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον είναι σχετικά σταθερό, ακόμη και ενάντια στο γενικότερο κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας. Οι πόλεις που σημειώνουν καλές επιδόσεις στον κατάλογο έχουν επίσης αναπτύξει πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τη συνολική ποιότητα ζωής των πολιτών τους.
«Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου και στη διεύρυνση των ευκαιριών για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικό δέσιμο, για παράδειγμα», σύμφωνα με την έκθεση. «Στην πλειονότητα των κορυφαίων πόλεων, οι προσπάθειες αυτές συνδυάστηκαν με καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, την προώθηση επενδύσεων με επιλεκτικό τρόπο (π.χ. υπέρ της βιωσιμότητας) και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες και την ένταξη», αναφέρεται στην έκθεση. Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως γίνεται και πιο εύκολα αντιληπτό το γιατί η Ελβετία κατέχει τρεις από τις 10 πρώτες θέσεις.
Οι 10 κορυφαίες έξυπνες πόλεις στον κόσμο
- Ζυρίχη, Ελβετία
- Όσλο, Νορβηγία
- Καμπέρα, Αυστραλία
- Γενεύη, Ελβετία
- Σιγκαπούρη
- Κοπεγχάγη, Δανία
- Λοζάνη, Ελβετία
- Λονδίνο, Αγγλία
- Ελσίνκι, Φινλανδία
- Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από την έναρξη του δείκτη το 2019, απουσιάζουν πόλεις της Βόρειας Αμερικής από την πρώτη 20άδα. «Χρησιμοποιώντας κινητούς μέσους όρους τριών ετών (δηλαδή συγκρίνοντας τη μέση κατάταξη μιας πόλης για την περίοδο 2021-24 με εκείνη της περιόδου 2020-23), ένας σημαντικός αριθμός αμερικανικών πόλεων χάνει έδαφος», σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτό ισχύει ιδίως για την Ουάσινγκτον, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες (-12, -12 και -11 αντίστοιχα), αλλά και για το Σαν Φρανσίσκο (-9), τη Νέα Υόρκη (-7) και το Σικάγο (-4)».
Η Αθήνα κάθε χρόνο και χαμηλότερα
Τα αποτελέσματα για την Αθήνα είναι κάθε χρόνο και πιο αποκαρδιωτικά και φέτος η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό της 120ης θέσης στο -7 από τη λίστα του 2023. Οι μετρήσεις για την Αθήνα είναι πραγματικά εφιαλτικές, με την κοινωνική κινητικότητα, τη συμμετοχή των πολιτών, την ανακύκλωση, τη μετακίνηση και την εκπαίδευση να είναι τα πιο καίρια ζητήματα. Οι υποδομές υγείας και η ασφάλεια αποτελούν επίσης προβληματικά πεδία για τους πολίτες της Αθήνας, όπως υπογραμμίζει η έρευνα.
Η Ασία κερδίζει συνεχώς πόντους
Τα προηγούμενα χρόνια και με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη, οι ασιατικές πόλεις βρίσκονταν μακριά από την κορυφή, ωστόσο πλέον φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος. Η Ασία διαθέτει 5 πόλεις στην πρώτη 20άδα και φαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους, είναι όλο και πιο ταχύς.
- Σιγκαπούρη (5η)
- Πεκίνο (13η)
- Ταϊπέι (16η)
- Σεούλ (17η)
- Σαγκάη (19η)
Τι πρέπει να κάνει μια πόλη για να γίνει «έξυπνη»;
«Οι πόλεις πρέπει να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν στρατηγικές που μπορούν να αντέξουν στη δοκιμασία ενός μέλλοντος που μαστίζεται από αυξανόμενες αβεβαιότητες», δήλωσε ο Bruno Lanvin, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Έξυπνων Πόλεων. «Οι ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία παραμένουν υψηλές, ενώ οι ανησυχίες που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται ακόμη περισσότερο, ένα μείγμα που περιπλέκεται από τις ανανεωμένες διεθνείς εντάσεις.
Η εμπιστοσύνη και η χρηστή διακυβέρνηση αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ενώ η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στον σχεδιασμό και τη διαχείριση των πόλεων θα αυξηθεί», ανέφερε στην έκθεση. «Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, η Al μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να γίνουν πιο ανθρωποκεντρικές», πρόσθεσε ο Lanvin.