3 ερωτήσεις που θα σε κάνουν να βελτιώνεσαι κάθε μέρα! Μερικές φορές η ζωή τρέχει με ταχύτητες roller coaster, έτσι που είναι αδύνατο να επεξεργαστεί κάποιος όσα συμβαίνουν και αλλάζουν γύρω του, στο σπίτι, στη δουλειά, στα προσωπικά. Μέχρι που κάποια στιγμή παύει αυτή η έξαρση, πέφτουν οι ρυθμοί, δίνοντας την ευκαιρία για να κρίνεις νηφάλια κατά πόσο η εξέλιξη των πραγμάτων ευνόησε τελικά τον εαυτό σου και τους στόχους σου. Έπραξες σωστά ή όχι; Και τι θα άλλαζες αν μπορούσες;

Τέτοιου είδους στιγμές αξιολόγησης κρίνονται υψηλής σημασίας για την ατομική σου βελτίωση, όποιο inspirational speech του TEDX και αν ακούσεις. Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει ομιλητές που υποστήριξαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, άλλοι πως είναι μηνιαία υπόθεση για να κρατάς υπό έλεγχο κάθε παρέκκλιση από τους στόχους στου, ενώ στον ωκεανό του ίντερνετ υπάρχουν εκατοντάδες έτοιμα templates καταγραφής της απόδοσης σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Αλλά επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος και τα μεγάλα πλάνα εύκολα ματαιώνονται, καλό είναι να θυμόμαστε τη ρήση του Einstein: «Κάντε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται, αλλά όχι πιο απλά από αυτό».

Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ένας απλός και γρήγορος τρόπος που λέγεται Traffic Light Approach – τρεις ερωτήσεις για να θέτεις στον εαυτό σου κάθε εβδομάδα, συνειδητοποιώντας ουσιαστικά πόσο πλησίασες τους στόχους σου είτε απομακρύνθηκες από αυτούς.

Κόκκινο: Τι πρέπει να σταματήσω να κάνω;

Κακές συνήθειες, τοξικές συμπεριφορές και κινήσεις που μακροπρόθεσμα σε απομακρύνουν από τους στόχους σου – πάντα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις, αν και στη ροή της καθημερινότητας φαίνονται μικρά και ασήμαντα. Δεν είναι. Απαρίθμησέ τα και προσπάθησε να μην τα κάνεις ξανά. Είναι οι συνήθειες που σαμποτάρουν τους στόχους σου.

Πορτοκαλί: Τι πρέπει να συνεχίσω να κάνω;

Επειδή η ζωή δεν είναι άσπρη ή μαύρη, αλλά ένα υπέροχο φάσμα από αποχρώσεις του γκρι, για το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων που πήρες δε θα έχεις ξεκάθαρη απάντηση για το αν συνέβαλαν στους στόχους σου ή σε απομάκρυναν από αυτούς. Το πορτοκαλί αναλογεί σε αυτή την προβληματική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πιο ασφαλές είναι να μην εξετάσεις το άμεσο όφελος αυτών των αλλαγών, αλλά το όφελος που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα.

Πράσινο: Τι πρέπει να ξεκινήσω να κάνω;

Το πράσινο συμβολίζει τα νέα ξεκινήματα και προκλήσεις, τις ευκαιρίες που δράττεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργείς. Είναι σημαντικό κάθε τόσο να ωθείς τον εαυτό σου εκτός safe zone, κρίνοντας έπειτα τα αποτελέσματα αυτού σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκουν. Και μετά πάλι απ’ την αρχή. Όπως έλεγε και ο θρυλικός εφευρέτης που μας κληροδότησε τους λαμπτήρες, ο Thomas Edison, «Πάντα υπάρχει τρόπος να το κάνεις καλύτερα – βρες τον!».