Χρήσιμες συμβουλές ψυχολόγων που μπορεί να βοηθήσουν και εσένα. Άνθρωποι που έχουν κάνει ψυχοθεραπεία μοιράζονται τις πιο χρήσιμες συμβουλές που τους έχει δώσει ποτέ ο ψυχολόγος τους.
Το να ακούς τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων για τους τρόπους που αντιμετώπισαν θέματα ψυχικής υγείας είναι πολλές φορές βοηθητικό. Μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και κυρίως ότι με την αναζήτηση της κατάλληλης βοήθειας, μπορούμε να βρούμε και τον δικό μας δρόμο προς τη θεραπεία. Άτομα διαφορετικών ηλικιών, φύλων και ταυτοτήτων, μοιράστηκαν με το περιοδικό Teen Vogue μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές που έχουν λάβει από τον ψυχολόγο τους. Εμείς κρατήσαμε μερικές από αυτές, και τις παραθέτουμε παρακάτω.
20 χρήσιμες συμβουλές ψυχολόγων
1. «Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα περνάει πιο δύσκολα από εσένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που περνάς εσύ είναι λιγότερο δύσκολο».
2. «Άλλαξε την οπτική σου και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους».
3. «Εμπιστέψου τον εαυτό σου».
4. «Αν το αεροπλάνο αρχίσει να πέφτει, πρέπει πρώτα να βάλεις τη δική σου μάσκα πριν βοηθήσεις κάποιον άλλο».
5. «Εφόσον έχει νόημα για σένα, αυτό είναι το μόνο που πρέπει να έχει σημασία».
6. «Δεν μπορείς να ελέγχεις κάθε κατάσταση στην οποία μπαίνεις, αλλά μπορείς να ελέγχεις τον τρόπο με τον οποίο αντιδράς στην κατάσταση».
7. «Δεν είσαι η ψυχική σου ασθένεια».
8. «Δεν βάζεις ταμπέλες στους φίλους σου ως “τον χοντρό” ή “τον αδύνατο” ή “τον όμορφο”, γιατί τους αγαπάς περισσότερο από αυτό. Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου, δεν μπορείς να τον χαρακτηρίζεις ως “ψυχικά άρρωστο”, γιατί είσαι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό».
9. «Αν δεν κάνεις τίποτα, τότε τίποτα δεν θα συμβεί. Αλλά αν κάνεις κάτι, τότε κάτι μπορεί να συμβεί».
10. «Υπάρχουν μέρες που έχει συννεφιά με λίγο ήλιο. Υπάρχουν μέρες που είναι γκρίζες και συννεφιασμένες. Και μέρες που πρόκειται να βρέξει ή να έχει καταιγίδα. Κάθε μέρα είναι πολύ διαφορετική. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την κατάθλιψη δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστούν εντελώς. Το να είσαι καλύτερα έχοντας κατάθλιψη σημαίνει να μπορείς να διαχειρίζεσαι αυτά τα συμπτώματα ώστε να μην νιώθεις ότι σε εξαντλούν».
11. «Σταμάτα να αφήνεις την ψυχική ασθένεια να αποτελεί μέρος της ταυτότητάς σου, αντί να τη βλέπεις ως κάτι που απλά βιώνεις. Αυτό ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο μιλάς γι’ αυτήν. Λέγοντας “η κατάθλιψή μου με δυσκόλεψε να σηκωθώ από το κρεβάτι σήμερα”, αντιμετωπίζεις την κατάθλιψη ως μέρος της σύνθεσής σου. Το “ένιωσα καταθλιπτικός σήμερα το πρωί, αλλά εξασκήθηκα στο να σηκωθώ από το κρεβάτι” επιτρέπει να υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε εσένα και τον χαρακτηρισμό».
12. «Δημιούργησε μια υγιή σχέση με τα συναισθήματα που θεωρείς αρνητικά».
13. «Τα όρια είναι σημαντικά».