Τι να κάνεις αν η ρουτίνα περιποίησής σου δεν αποδίδει; Αν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ήρθε η ώρα να κάνεις ένα γρήγορο quality control και μερικές απλές τροποποιήσεις στην περιποίησή σου.
Έχεις αποστηθίσει όλα τα συστατικά και έχεις επιλέξει τα καταλληλότερα προϊόντα για τις ανάγκες σου, νιώθοντας κάτι σαν τη Wikipedia των καλλυντικών! Ακολουθείς ολόσωστα τις οδηγίες για την εφαρμογή τους και τα απλώνεις στο πρόσωπό σου με τη σωστή σειρά. Δεν προσπερνάς κανένα βήμα περιποίησης πρωί και βράδυ. Έχεις ξοδέψει χρήματα και χρόνο για να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένα προβλήματα όπως οι εξάρσεις ακμής και η υπερμελάγχρωση, ή για να κάνεις την επιδερμίδα σου να λάμπει και να της προσφέρεις την ενυδάτωση που χρειάζεται.
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα δεν υποχωρούν, η αίσθηση που έχεις δεν είναι άνετη και το δέρμα σου δεν λέει να σταματήσει να σε «τραβάει» και δεν ανανεώνεται με τίποτα. Συνήθως παίρνει χρόνο να αντιληφθείς ότι τα αποτελέσματα που σου έχουν υποσχεθεί τα προϊόντα δεν έρχονται ποτέ. Όταν τελικά το καταλάβεις, απογοητεύεσαι και αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι δεν πάει καλά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα προϊόντα που χρησιμοποιείς δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν σχεδιαστεί. Εδώ θα σου εξηγήσουμε ποιοι είναι αυτοί και ποιες αλλαγές μπορείς να κάνεις ώστε η ρουτίνα περιποίησής σου να αρχίσει να αποδίδει ξανά.
Γιατί τα καλλυντικά προϊόντα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους;
Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Καταρχάς, τσέκαρε την ημερομηνία λήξης! Στα καλλυντικά υπάρχει ένα ανοιχτό βαζάκι με το γράμμα Μ και έναν αριθμό, ο οποίος δηλώνει τους μήνες ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμά του. Είναι προτιμότερο να μην εξαντλείς αυτό το ενδεδειγμένο διάστημα χρήσης, γιατί η σύνθεση των καλλυντικών αποδυναμώνεται περαιτέρω από την υγρασία στο μπάνιο αλλά και από την επαφή με τα δάχτυλά σου. Πέταξέ τα πριν λήξουν και αγόρασε καινούργια.
Ένας άλλος λόγος που κάνει τα καλλυντικά προϊόντα αναποτελεσματικά είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα συστατικά του. Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργίες που δεν γνωρίζουν, παρά μόνο τις ανακαλύπτουν με δυσάρεστο τρόπο όταν το δέρμα τους έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ερέθισμα. Γι’ αυτό σου συστήνουμε συνέχεια να κάνεις ένα patch test προτού χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε συσκευασμένο προϊόν ή DIY συνταγή. Επίσης, χωρίς να σε μεμφόμαστε για απροσεξία, μπορεί να μην εφαρμόζεις σωστά κάποιο προϊόν. Ξαναδιάβασε, λοιπόν, τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή!
Αφού ελέγξεις τα παραπάνω, έχει έρθει η ώρα να εξετάσεις κάτι πιο περίπλοκο: «Αν τα προϊόντα δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, το δέρμα σου μπορεί να έχει αναπτύξει ανοχή στα ενεργά συστατικά και μπορεί να είναι καιρός να αυξήσεις τη συγκέντρωσή τους ή να κάνεις ένα διάλειμμα από την τρέχουσα ρουτίνα και να την τροποποιήσεις», εξηγεί η Δρ. Rebecca Marcus. Συμβαίνει, δηλαδή, ακριβώς το ίδιο με μία άσκηση που επαναλαμβάνεις συνέχεια στο γυμναστήριο αλλά δεν φέρνει κάποια αλλαγή στο σώμα σου.
Από πού να ξεκινήσεις για να διορθώσεις τη ρουτίνα περιποίησής σου
Παρατήρησε προσεκτικά το πρόσωπό σου. Αν η επιδερμίδα σου εξακολουθεί να παρουσιάζει ερυθρότητα και ευαισθησία, τότε ο επιδερμιδικός φραγμός έχει αποδυναμωθεί ή διαταραχθεί και χρειάζεται υποστήριξη και επανόρθωση. Ένα θαμπό και ευαίσθητο δέρμα δείχνει ότι τα κύτταρά του δεν ανανεώνονται και ότι έχει ανάγκη από βαθύτερη ενυδάτωση. Τέλος, οι εξάρσεις ακμής υποδηλώνουν την ύπαρξη φλεγμονών στο δέρμα και το σώμα συνολικά.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι κάνεις κάποιο λάθος στην περιποίησή σου, αλλά ότι χρειάζεται να την ενισχύσεις με κάποιο ενεργό συστατικό ή να αυξομειώσεις τη συχνότητα χρήσης. Για όλα αυτά μπορείς να επανέρχεσαι στα άρθρα για την ομορφιά όπου σου δείχνουμε πώς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά κάθε ανάγκη της επιδερμίδας σου ή να συμβουλεύεσαι τακτικά δερματολόγο.
Οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ομόφωνα ότι βασική προτεραιότητα για να εξασφαλίσεις την αποτελεσματικότητα των καλλυντικών προϊόντων είναι να φέρεις ξανά την ισορροπία στον επιδερμιδικό φραγμό. Πώς να το πετύχεις αυτό; Με ένα ήπιο, ενυδατικό προϊόν καθαρισμού και, ακόλουθα, με συστατικά όπως η γλυκερίνη, τα ceramides και η αλλαντοΐνη, που υποστηρίζουν, αποκαθιστούν και θρέφουν τον επιδερμιδικό φραγμό.
Αυτό σημαίνει ότι θα βάλεις στην άκρη τα προϊόντα με ενεργά συστατικά μέχρι να εξαφανιστεί από το δέρμα σου η ερυθρότητα, η ξηρότητα και οι ερεθισμοί. Έπειτα απ’ αυτό το «διάλειμμα», θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσεις αν και ποια από τα νέα ενεργά συστατικά που θα εντάξεις στη συνέχεια στην περιποίησή σου ευθύνονται για ερεθισμούς – και, φυσικά, ποτέ μην ξεχνάς το patch test με τα καινούργια προϊόντα! Όταν χτίσεις πλέον μια νέα ρουτίνα ομορφιάς, τήρησέ τη με συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα για να τσεκάρεις τα αποτελέσματά της.