Τι είναι το Locus Of Control; Σε ποιον βαθμό αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο των γεγονότων που επηρεάζουν τη ζωή σου; Η απάντησή σου καθορίζει το λεγόμενο locus of control και έχει να σου δείξει μερικά σημαντικά πράγματα για τον τρόπο που σκέφτεσαι και λειτουργείς.

Στην τελευταία ταινία του Γούντυ Άλεν, με τίτλο «Γυρίσματα της τύχης», προβάλλονται δύο δίπολα: η πίστη στην τύχη και η εμπιστοσύνη στην ατομική πρωτοβουλία. Με άλλα λόγια, ο ένας ήρωας πρεσβεύει ότι η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και τυχαία συμβάντα που καθορίζουν την πορεία και συχνά την ευτυχία μας. Ο άλλος πως καθένας μας φτιάχνει τη «μοίρα» του με τις επιλογές του.

Ασχέτως με το πού δίνει δίκιο ο σκηνοθέτης στην τελευταία σκηνή της ταινίας, αυτή ακριβώς η διάσταση απόψεων είναι που καθορίζει την έννοια του locus of control. Ουσιαστικά, είναι ο βαθμός στον οποίο αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο των γεγονότων που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Εάν πιστεύεις ότι διατηρείς τον έλεγχο του τι συμβαίνει, έχεις αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν εσωτερικό locus of control. Εάν πιστεύεις ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο στο τι συμβαίνει και ότι φταίνε οι εξωτερικές συνθήκες, έχεις αυτό που είναι γνωστό ως εξωτερικό locus of control.

Η ιστορία του Locus of control

Η ιστορία με το Locus of control ξεκινά το 1954, όταν ο ψυχολόγος Julian Rotter προτείνει ότι η συμπεριφορά μας ελέγχεται από ανταμοιβές και τιμωρίες. «Η προσδοκία ορισμένων αποτελεσμάτων επηρεάζει τις συμπεριφορές και τις στάσεις μας», ισχυρίζεται.

Με άλλα λόγια, ένα άτομο είναι πιο πιθανό να επιδιώξει έναν στόχο εάν έχει ανταμειφθεί για παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν και πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές του για μελλοντική επιτυχία.

Το 1966, ο Rotter δημοσίευσε μια κλίμακα για τη μέτρηση και την αξιολόγηση του εξωτερικού και εσωτερικού Locus of control. Η κλίμακα χρησιμοποιεί μια αναγκαστική επιλογή μεταξύ δύο εναλλακτικών λύσεων, απαιτώντας από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν μόνο μία από τις δύο δυνατότητες για κάθε στοιχείο.

Και ενώ αυτή η κλίμακα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε διάφορα ψυχομετρικά τεστ και έρευνες, έχει επίσης αμφισβητηθεί από εκείνους που πιστεύουν ότι το locus of control δεν μπορεί να κατανοηθεί πλήρως ή να μετρηθεί με μια τέτοια απλοϊκή κλίμακα.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες

Η σημασία του locus of control αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος της Κοινωνικής Ψυχολογίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν εσωτερικό locus of control:

  • Είναι πιο πιθανό να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους.
  • Τείνουν να επηρεάζονται λιγότερο από τις απόψεις άλλων ανθρώπων.
  • Συχνά αποδίδουν καλύτερα όταν τους επιτρέπεται να εργάζονται με το δικό τους ρυθμό.
  • Συνήθως, έχουν μια ισχυρή αίσθηση ότι είναι αποτελεσματικοί.
  • Τείνουν να εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους τους.
  • Νιώθουν αυτοπεποίθηση απέναντι στις προκλήσεις.
  • Τείνουν να είναι σωματικά υγιέστεροι.
  • Αναφέρουν ότι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ανεξάρτητοι.
  • Συχνά έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες στον εργασιακό στίβο.

Στον αντίποδα, εκείνοι που έχουν εξωτερικό locus of control:

  • Κατηγορούν τους εξωτερικούς παράγοντες για τα συμβάντα της ζωής τους.
  • Συχνά τους πιστώνουν την τύχη ή την ευκαιρία για τυχόν επιτυχίες τους.
  • Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάστασή τους μέσω των δικών τους προσπαθειών.
  • Συχνά αισθάνονται απελπισμένοι ή ανίσχυροι μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.
  • Είναι πιο επιρρεπείς στο να νιώθουν ανίκανοι και να μην παίρνουν πρωτοβουλίες.

Καθώς τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο, έτσι και οι τύποι του locus of control, δεν είναι ποτέ ακραίοι. Στην πραγματικότητα, όλοι βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα, έχοντας περισσότερα χαρακτηριστικά είτε από τον έναν είτε από τον άλλο τύπο.