To quiet quitting, ένα φαινόμενο που έχει αλλάξει τον χώρο της εργασίας, μεταφέρεται στην περιποίηση της επιδερμίδας. Θα αλλάξει άραγε και το skincare;
Τι ακριβώς σημαίνει quiet quitting στο skincare
Η αλήθεια είναι ότι το skincare εύκολα μετατρέπεται από μια απολαυστική ιεροτελεστία περιποίησης του εαυτού σε δουλειά πλήρους απασχόλησης! Λίγο να ακολουθήσεις τα tutorials των YouTubers και των TikTokers, λίγο να διαβάσεις άρθρα για συστατικά και νέα προϊόντα, μπορεί να βρεθείς να κάνεις υπερωρίες παραγγέλνοντας άλλη μια κρέμα και έναν όρο στο διαδίκτυο, και να στρώνεις το ένα προϊόν πάνω στο άλλο στην επιδερμίδα σου. Όμως το skincare δεν σου… κολλάει ένσημα, οπότε κάποια στιγμή θα αποφασίσεις ότι δεν διαθέτεις τόσο χρόνο για να αφιερώνεις στην περιποίηση της επιδερμίδας σου.
«Είναι περίπλοκο να χτίσεις μια ρουτίνα περιποίησης όταν υπάρχει και προβάλλεται συνεχώς κάτι καινούργιο στα social media και στο ηλεκτρονικό εμπόριο», αναφέρει η Δρ. Varshini Reddy, η οποία θεωρεί ότι είναι λογικό και αναμενόμενο να παραιτείται κάποιο άτομο σιωπηρά από το skincare όταν η καθημερινότητά του γίνεται όλο και περισσότερο απαιτητική.
Άλλος ένας λόγος που οδηγεί σε αυτό το quiet quitting είναι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα του λανθασμένου ή του μαξιμαλιστικού skincare. Ας μην το αρνούμαστε, σε όλους έχει συμβεί να υπερβάλουμε με τον καθαρισμό ή την απολέπιση, να κάνουμε κατάχρηση κάποιων συστατικών που μας αρέσουν ή θεωρούμε ακίνδυνα, να απλώσουμε πολλά στρώματα προϊόντων στο δέρμα μας νομίζοντας ότι θα μοιάζουμε με σταρ της K-pop. Τι συμβαίνει τότε; Το δέρμα μας γίνεται ευαίσθητο και αντιδράει, χτυπώντας μας το καμπανάκι να σταματήσουμε.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τη Δρ. Reddy, το quiet quitting σημαίνει ότι αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα εντελώς απαραίτητα και ποιοτικότερα προϊόντα, σε ρουτίνες με όσο το δυνατό λιγότερα βήματα, ώστε να επιτρέψουμε στον επιδερμιδικό φραγμό να θεραπευτεί. «Θεωρώ ότι αυτή είναι η ιδανική λύση και για όσους ανθρώπους δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν για μία πλήρη ρουτίνα, αλλά και για τους αρχάριους, που αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο του skincare», συμπληρώνει η Δρ. Reddy.
Τελικά είναι το quiet quitting τάση ή όχι;
Ας ξεκινήσουμε από το ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα μέχρι τώρα που να δείχνει ότι οι καταναλωτές βάζουν στην άκρη τα περιττά καλλυντικά προϊόντα. Αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολλές που δείχνουν –αλλά και προβλέπουν– ότι η αγορά του skincare καλπάζει. Αυτήν τη στιγμή, το quiet quitting υφίσταται μόνο ως hashtag!
Να θυμίσουμε επίσης ότι το quiet quitting δεν είναι μια καινούργια έννοια. Έχει ακριβώς το ίδιο νόημα με τη «μινιμαλιστική» και «less-is-more» ρουτίνα περιποίησης, που περιγράφουμε εδώ και χρόνια ως αντίβαρο σε τάσεις όπως το μαξιμαλιστικό Κ-beauty: δηλαδή, καθαρισμός, ορός, ενυδατική και αντηλιακό το πρωί, και η ίδια ακολουθία χωρίς το αντηλιακό το βράδυ! Επειδή όμως το quiet quitting στον χώρο εργασίας είναι ένα πολυσυζητημένο φαινόμενο, κάποιοι beauty TikTokers και editors με viral βλέψεις αποφάσισαν να το μεταφέρουν στον χώρο της ομορφιάς.
Το skincare είναι μία εντελώς προσωπική υπόθεση. Είναι απαραίτητο και ευεργετικό, έχει τους κανόνες και τις κόκκινες σημαίες του, αλλά τελικά κάθε άνθρωπος το εφαρμόζει με διαφορετικούς τρόπους και προσδοκίες στη ζωή του, ανάλογα με τις ανάγκες του. Κάποιες μέρες μαξιμαλιστικά και κάποιες μινιμαλιστικά. Και κάποιες ως ψυχοθεραπεία. Γιατί, λοιπόν, να βάλουμε σε καλούπι κάτι που κάνει καλό και προσφέρει ικανοποίηση στον κόσμο;