O Παναγιώτης Αδαμόπουλος, φυσικοθεραπευτής με σημαντική εμπειρία στο ενεργητικό του, μιλάει αποκλειστικά για πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με τους τραυματισμούς στη σωματική διάπλαση, συχνά λάθη που γίνονται, μεθόδους που έχει αναπτύξει, αλλά και τον ιδιαίτερο χώρο τον οποίο έχει δημιουργήσει για την αντιμετώπιση σχετικών θεμάτων.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος
Φυσιοθεραπευτής / Ιδιοκτήτης PhysioAskisi Physical Therapy Center
Τι σε ώθησε να επιλέξεις τη φυσικοθεραπεία ως επάγγελμα;
Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό ως κολυμβητής και υδατοσφαιριστής, έπαιξε ρόλο στην επιλογή μου να γίνω φυσικοθεραπευτής.Η διάθεσή μου να μείνω κοντά στο χώρο του αθλητισμού μαζί με το γεγονός οτι είχα και εγώ τραυματισμούς, έπαιξαν επίσης ρόλο σε αυτό.
Ποια η αξία της στην καθημερινότητά μας;
Η αξία της φυσικοθεραπείας στην καθημερινότητα είναι ανεκτίμητη. Οι σημερινές έρευνες δείχνουν ότι λόγω της φυσικοθεραπείας μειώνονται συνεχώς οι τραυματισμοί και ο χρόνος αποθεραπείας τους καθώς και το συνολικό κόστος στην περίθαλψη των μυοσκελετικών παθήσεων.
Χρησιμοποιείται απλά και μόνο ως μέθοδος θεραπείας και αποκατάστασης ή μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί;
Όχι. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα κινείται αρκετά στο θέμα της πρόληψης τραυματισμών ειδικότερα στον αθλητισμό όπου υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται ακόμα και σε απλούς ασθενείς όπως για παράδειγμα τους γηριατρικούς ασθενείς και την πρόληψη πτώσεων.
Τι απαντάς σε εκείνους που φοβούνται τη φυσικοθεραπεία, γιατί νομίζουν ότι πονάει ή θα πάθουν μεγαλύτερη ζημιά;
Η αλήθεια είναι οτι υπάρχει μέρος των ασθενών μας που φοβούνται τον πόνο γεγονός το οποίο είναι λογικό. Δεν πονάνε ωστόσο όλες οι θεραπείες και δεν θα πονέσουν όλοι οι ασθενείς. Ο πόνος στην φυσικοθεραπεία είναι ένα αναγκαίο κακό το οποίο συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά από αυτό σίγουρα θα είναι καλύτερα ο ασθενής μετά.
Σε εκείνους που υποστηρίζουν πως είναι ακριβό «σπορ»;
Αυτή είναι μια λάθος άποψη. Η φυσικοθεραπεία είναι μία επιστήμη η οποία θέλει χρόνια εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης καθώς και εξειδίκευσης. Επίσης η αγορά εξοπλισμού είναι πολύ υψηλή. Η αλήθεια είναι ότι η φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα είναι οικονομική σε σχέση με άλλες χώρες, και καλύπτονται κάποιες παροχές από τον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα έστω και όχι τόσο σύγχρονες. Αφορά στην υγεία μας και κατά την γνώμη μου, τα χρήματα που καταναλώνονται στην υγεία δεν είναι ποτέ χαμένα.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον κλάδο;
Τον τελευταίο καιρό με έχουν ρωτήσει πολλοί για το αν θα ήταν σωστό να ακολουθήσουν τον κλάδο της φυσικοθεραπείας. Αν και ο κλάδος μας είναι αρκετά γεμάτος πιστεύω οτι κάποιος που είναι καλός στην δουλειά του θα τα καταφέρει ακόμα και στον χώρο μας.
Μίλησέ μας για την πιο δύσκολη περίπτωση που έχεις αναλάβει ως σήμερα… Ποια η εξέλιξη της;
Η πιο δύσκολη περίπτωση ασθενή που έχω αναλάβει είναι ενός πολυκαταγματία και στα δύο κάτω άκρα ο οποίος έκανε χειρουργείο αποκατάστασης με ενδομυελικούς ήλους. Δύσκολο γιατί ήταν ένα μεγάλο χειρουργείο, μεγάλης δυσκολίας το οποίο συνήθως δεν γίνεται ταυτόχρονα και στα δύο άκρα αλλά πήγε καλά χάρη στο ιατρό που τον χειρούργησε και δύσκολο γιατί η αποκατάσταση ήταν μεγάλης διάρκειας και δυσκολίας λόγω της πολυπλοκότητας του χειρουργείου.Παρ’όλα αυτά ο ασθενής τώρα πια παίζει ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο όπως έκανε πριν χειρουργηθεί και το έκανε και μετά από 6 μήνες από το χειρουργείο γεγονός αξιοσημείωτο και μία από τις μοναδικές κλινικές περιπτώσεις παγκοσμίως σήμερα.
Διατηρείς το PhysioAskisi. Ποιες είναι οι παροχές του κέντρου;
Το κέντρο PhysioAskisi είναι ένα σύγχρονα εξοπλισμένο κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Εκτός από την κλασική φυσικοθεραπεία που γνωρίζει ο κόσμος παρέχουμε και εξελιγμένους τρόπους θεραπείας όπως Te.Ca.R. Therapy, Manual Therapy και γυμναστική αποκατάσταση.
Είσαι και φυσικοθεραπευτής της ομάδας υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να θεραπεύεις αθλητές αυτού του επιπέδου;
Οι ομάδες υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού είναι σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο με κατακτήσεις εγχώριων πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκών και αθλητές παγκόσμιας κλάσης.Η αλήθεια είναι οτι η μόνη δυσκολία στην αποκατάσταση αθλητών σε σχέση με τους άλλους ασθενείς είναι ο χρόνος καθώς πάντα οι αθλητές θα θέλουν μία ταχύτερη αποκατάσταση.Με βάση την καλή γνώση γίνεται και αυτό πάντα στα λογικά πλαίσια.