Μερικά απλά tips για να σταματήσεις να κοιτάς το κινητό σου και να αρχίσεις να διαβάζεις βιβλία.
Aλλη μία εργασιακή σεζόν ήρθε στο τέλος της και εσύ έχεις μαζέψει αρκετή κούραση και νευρά για να γεμίσεις μία ολόκληρη μπαγκαζιέρα. Προφανώς, η αποσπασματικότητα/τοξικότητα του ψηφιακού κόσμου δε βοηθά καθόλου την κατάσταση. Είναι λίγο δύσκολο να είσαι ζεν όταν καταφτάνουν e-mails για τη δουλειά ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα. Πρέπει όμως να βάλεις ένα stop και να ηρεμήσεις.
Ο καλύτερος σύμμαχος για αυτό είναι οι χαμηλές ταχύτητες των διακοπών, η θάλασσα και τα βιβλία. Αν όμως δεν αφήσεις για λίγο το κινητό στην άκρη, λογικά δεν πρόκειται να χαρείς τίποτα από τα τρία. Άλλωστε, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, έξι λεπτά διαβάσματος τη μέρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους κατά τα δύο τρίτα. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, για μία τόσο απλή διαδικασία. Βέβαια, κάθε χρόνο το βασικό ερώτημα γίνεται όλο και πιο επίμονο: αφού το διάβασμα κάνει τόσο καλό, πώς ακριβώς θα καταφέρω να διαβάσω περισσότερα βιβλία στις διακοπές; Ακολουθεί ένας απλός οδηγός για να πετύχεις τον στόχο σου.
Μη χάνεις (άπειρο) χρόνο με την επιλογή
Όχι, δεν είναι Netflix, οπότε καλό είναι να μη μεταφέρεις τις τηλεοπτικές σου συνήθειες στο χαρτί. Το να περνάς άπειρες ώρες μέχρι να καταλήξεις στο ποια βιβλία να πάρεις μαζί σου στις διακοπές, θυμίζει το doomscrolling στην κεντρική οθόνη της γνωστής πλατφόρμας. Μην το κάνεις. Δεν κερδίζεις τίποτα, είναι απλά χαμένος χρόνος. Διάλεξε μερικά πιο εύκολα και μερικά πιο δύσκολα βιβλία για τις διακοπές (ώστε να έχεις μία μικρή γκάμα επιλογών) και κάνε το πρώτο μεγάλο βήμα: άνοιξε τα στην πρώτη σελίδα και ξεκίνα το διάβασμα.
Η απαραίτητη λίστα για τις διακοπές
Επειδή είναι πιθανό να χαώσεις με τις άπειρες επιλογές (σ.σ: εκδίδονται κοντά στα 500 βιβλία τον μήνα) βάλε μία τάξη στο μυαλό σου. Αν πιστεύεις ότι θα καταφέρεις να διαβάσεις δύο βιβλία σε 15 μέρες φέτος, κάνε μία λίστα με πέντε που νιώθεις ότι πραγματικά θα σου αρέσουν – καλό είναι να στοχεύεις πάντα πιο ψηλά. Έτσι, κάθε φορά που θα τελειώνεις ένα από αυτά, θα είναι μία μικρή καλοκαιρινή νίκη απέναντι στο άγχος, τα νεύρα και τις απογοητεύσεις της χρονιάς. Τα βιβλία είναι φίλοι σου, μην το ξεχνάς.
Παράτα τα βιβλία που δε σου αρέσουν
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσεις πάση θυσία κάθε βιβλίο που θα ανοίξεις. Είναι πιθανό να μη σου αρέσει τελικά, να μη σου κάνει κλικ, να είναι αντίθετο με εσένα ιδεολογικά ή απλά να είναι τρομερά δυσνόητο σε σημείο που σε κάνει να βαριέσαι. Σε οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, άστο στην άκρη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυτοτιμωρείς τον εαυτό σου. Πήγαινε στο επόμενο, δίχως να χάνεις χρόνο.
Διάβασε ό,τι θες δίχως τύψεις
Αν η κακογραμμένη βιογραφία κάποιου ποδοσφαιριστή που πήρες μαζί σου σε κάνει να περνάς καλά, δεν έχεις κανένα λόγο να νιώθεις τύψεις για αυτήν. Το παν είναι να αδειάσει το μυαλό σου από τα προβλήματα και να αφεθείς στo storytelling· αυτό το μαγικό εργαλείο που είναι ικανό να σε κάνει να ζήσεις περισσότερες ζωές από μία. Το ίδιο ισχύει για τα pulp αστυνομικά, τα αμφιβόλου ποιότητας υπερηρωικά κόμικς, τα καθόλου πρωτότυπα δικαστικά page turners και τις πολύ συχνά μέτριες ιστορίες με δράκους και σπαθιά. Κάνε τα πάντα για να μείνεις μακριά από το κινητό.
Κράτα ένα βιβλίο πάντα μαζί σου
Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί στις διακοπές: αφήνουν το βιβλίο τους στο κομοδίνο του ξενοδοχείου. Η θέση του δεν είναι εκεί. Η θέση του είναι πάντα μαζί σου: στην παραλία, στο χωριό, στον πρωινό καφέ, στην ταβέρνα. Παντού και πάντα, όταν βρεις λίγο χρόνο.
Βάλε τα audiobooks στο παιχνίδι
Αν οδηγήσεις μέχρι τις φετινές σου διακοπές, λογικά έχεις περίπου 6 ώρες δρόμου να εκμεταλλευτείς. Είναι σχεδόν ένα ολόκληρο βιβλίο. Γιατί λοιπόν να μη δοκιμάσεις τα audiobooks, τα οποία έχουν μπει πια δυναμικά στην ελληνική αγορά;
Μήπως ήρθε η ώρα για μερικά διηγήματα;
Τα τούβλα τρομάζουν. Αν είσαι απροπόνητος αναγνωστικά, δε χρειάζεται να βουτήξεις κατευθείαν στα βαθιά. Μπορείς να δοκιμάσεις κάτι πιο μικρό. Έτσι, φέρνοντας σε πέρας μία μικρότερη αποστολή, θα ετοιμαστείς για τις μεγαλύτερες. Ποια είναι η ιδανική λύση; Τα διηγήματα.
Κλείσε τα notifications στο κινητό
Όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν απενεργοποιήσεις τον μεγαλύτερό σου εχθρό: τις ειδοποιήσεις στο κινητό. Αν δεν κάνεις για λίγο switch off, όχι μόνο δε θα διαβάσεις περισσότερα βιβλία στις διακοπές, αλλά δε θα ηρεμήσεις πραγματικά ποτέ αυτό το καλοκαίρι.