Εσύ, πόσο καλά γνωρίζεις τι εστί Brunch;
Κάμποσα χρόνια πριν, η ιδέα και μόνο του brunch ήταν άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς. Ελάτε, είναι πραγματικότητα, ας μην γελιόμαστε! Τα super πρωινά τα βλέπαμε στην καλύτερη, κάτι χαράματα Πρωτοχρονιάς στα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, ως «φάρμακο» για το hangover της επόμενης μέρας.
Τελευταία ωστόσο, αυτό το πλουσιοπάροχο γεύμα που έχουν λατρέψει οι Έλληνες, είναι κάτω από όποια πέτρα και αν σηκώσεις! Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε όμως για τα κανελόψωμα, τα αφράτα scrabbled eggs, τα benedict και όλα αυτά τα πεντανόστιμα πιάτα που γεμίζουν τα Κυριακάτικα τραπέζια μας;
Εκτός από το γεγονός ότι ο όρος προέρχεται από τις λέξεις «breakfast» και «lunch», αυτή η φράση σημαίνει πως είναι Σαββατοκύριακο. Πως έχεις ξεμπερδέψει με δουλειές και υποχρεώσεις. Πως έχεις ελεύθερο χρόνο να σπαταλήσεις, την ώρα που στο τραπέζι σου βρίσκονται φαγητά που θα σε σώσουν από τις χθεσινοβραδινές κραιπάλες.
Αβγά benedict ή scrabbled ή ίσως ένα croque-monsieur. Ψωμάκια με λιωμένο βούτυρο. Ομελέτες για όλα τα γούστα. Σημαίνει, επίσης, φρεσκοψημένα γλυκίσματα. Cinnamon rolls, blueberry muffins, μπριός, γεμιστές σφολιάτες, μπουγάτσα με αφράτη κρέμα και πολλή ζάχαρη, κέικ καρότο ή τάρτα με φράουλες. Pancakes σε όλες του τις εκδοχές, γλυκά ή αλμυρά. Και όλα αυτά απολαμβάνοντας ένα ζεστό καφέ ή ένα αφρώδες κρασί ή ακόμα καλύτερα ένα καλό Βloody Μary.
Brunch: a plea
Η πρώτη αναφορά της λέξης φαίνεται να γίνεται στην Αγγλία, το 1896, στο άρθρο «Brunch: a plea» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hunter’s Weekly. Τα ξενοδοχεία άμεσα υιοθέτησαν τη συνήθεια, με ένα μεγάλο κυριακάτικο μπουφέ, που περιλάμβανε ό,τι ανήκει σε ένα full breakfast και στη συνέχεια, μια και η ώρα είχε περάσει, μερικά πιάτα κανονικού φαγητού κυρίως burgers και φιλέτα. Συχνά, σε μεγάλα ξενοδοχεία και κοσμοπολίτικα εστιατόρια, το brunch συνοδευόταν από ζωντανή μουσική παίρνοντας έτσι τη διάσταση κανονικής διασκέδασης και μάλιστα για όλη την οικογένεια.
Από το breakfast στο lunch
Αρχικά brunch δεν σημαίνει ένα πλούσιο πρωινό, αλλά ένας συνδυασμός ενός γεμάτου πρωινού, με μεσημεριανό γεύμα. Και όταν λέμε πρωινό εννοούμε αβγά σε οποιαδήποτε μορφή, λουκάνικα, τάρτες, κρέπες, αλλαντικά, τυριά, σάντουιτς κ.λ.π. Όμως, αν αυτό σας σερβίρεται ως brunch, τότε κάτι πάει είναι λάθος, αφού λείπει το… lunch!
Μια ακόμα λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί στο ελληνικό κοινό, έχει να κάνει με το τι τρως σε ένα brunch. Για το κοινό που έχει το breakfast στην καθημερινότητά του, τα πράγματα είναι απλά: αν πας ώρα πρωινού, τρως το πρωινό σου. Αν μετά, χαλαρώσεις περάσει η ώρα και πεινάσεις προχωράς στο κομμάτι lunch. Το brunch καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και ώρες. Αν πάτε μετά τη 1.00 το μεσημέρι, δεν έχει νόημα να αρχίσετε με τα γλυκά του breakfast. Tο brunch δεν έχει σχεδιαστεί για να καταναλωθεί όπως ένα γεύμα αλλά ανάλογα με τη διάθεση και την ώρα.
Κάπου διάβασα πρόσφατα πως αν το καλοσκεφτείς, θα μπορούσε να είναι η μετεξέλιξη του ελληνικού «ούζου» που ξεκινούσε νωρίς το μεσημέρι με μεζέδες και ένα καραφάκι και κατέληγε να φτάνει αργά με πλήρες φαγητό και αμέτρητα μπουκάλια κρασί. Πόσο εύστοχο!
Τα social media δείχνουν αδυναμία στο brinner
Η ιδέα του brinner, προέρχεται από τις λέξεις breakfast και dinner, και προωθεί οποιοδήποτε πιάτο θα έτρωγε κανείς το πρωί για βραδινό. Ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορείς να τρως στο βραδινό γεύμα όλα αυτά που συνήθως τρώγονται στο πρωινό όπως, για παράδειγμα, νιφάδες δημητριακών με γάλα, βρώμη με ξηρούς καρπούς, φρούτα με γιαούρτι, τοστ με τυρί, αβγών, ψωμί με ταχίνι και μέλι, φρουτοχυμού κ.ά.