Πώς να ξεπεράσεις μια ίωση πιο γρήγορα; Αν τα πρώτα συμπτώματα της ίωσης αρχίζουν να σε καταβάλλουν, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις δυναμικά σε πιο σύντομο χρόνο.

Πώς να ξεπεράσεις τα συμπτώματα της ίωσης σε χρόνο μηδέν

Μείνε στο σπίτι

Όταν νιώθεις να αρρωσταίνεις, το σώμα σου χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μπορέσει να πολεμήσει τον ιό-εισβολέα. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή σου ρουτίνα πρέπει να μπει σε παύση όχι μόνο για να προστατεύσεις τον οργανισμό σου, αλλά και τους ανθρώπους γύρω σου που ενδέχεται να κολλήσεις.

Ενυδατώσου

Τις ημέρες της ασθένειας, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες, χρειάζεσαι περισσότερο νερό και άλλα ωφέλιμα υγρά από ό,τι συνήθως, αφενός για να αναπληρώσεις τα υγρά (και τους ηλεκτρολύτες) που χάνεις αν κάνεις πυρετό ή έχεις διάρροιες, αφετέρου για να διαλύεται πιο εύκολα το φλέγμα στην αναπνευστική οδό και να αποβάλλεται από τον οργανισμό. Το νερό από μόνο του είναι το ιδανικό, ωστόσο ένα ζεστό τσάι με μέλι και φρεσκοστυμμένοι χυμοί πορτοκαλιού καθημερινά είναι απαραίτητοι.

Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς

Ξέρω πόσο πολύ θέλεις να αποδείξεις σε όλους τη δύναμη και τις αντοχές σου, μην το κάνεις όμως στην ασθένεια. Ο ύπνος είναι μάλλον το καλύτερο φάρμακο για το σώμα σου στην ίωση ή τη γρίπη. Το CDC καλεί τους πολίτες ειδικά κατά την περίοδο των ιώσεων να κοιμούνται περισσότερο για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους. Οπότε κλείσε την τηλεόραση και κοιμήσου νωρίτερα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να δώσεις την ευκαιρία στον οργανισμό σου να πολεμήσει τους ιούς με όλες του τις δυνάμεις.

Διευκόλυνε την αναπνοή σου

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς επειδή έχεις μπούκωμα λόγω της ίωσης, φρόντισε να ανακουφιστείς από αυτό πριν ξαπλώσεις:

  • Κάνε ένα ζεστό μπάνιο.
  • Χρησιμοποίησε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να είναι το κεφάλι σου πιο ανασηκωμένο και να αναπνέεις καλύτερα.
  • Χρησιμοποίησε –με μέτρο– ένα ρινικό σπρέι που θα ανοίξει τους αεραγωγούς σου πριν τον ύπνο.
  • Αν στο σπίτι έχεις υπερβολική ζέστη που προκαλεί ξηρότητα στον αέρα, δοκίμασε να τοποθετήσεις έναν υγραντήρα ή έναν καθαριστή αέρα στην κρεβατοκάμαρα. Αυτό θα βοηθήσει να μη «στεγνώνουν» οι αεραγωγοί και να με σε πιάνει βήχας.

Τρώγε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά

Η υγιεινή διατροφή χρειάζεται να αποτελεί μόνιμη συνήθεια, ωστόσο ειδικά τις ημέρες της ασθένειας ο οργανισμός χρειάζεται ακόμα καλύτερη θρέψη για να αναρρώσει. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καθώς πολεμά τον ιό, ενώ ένα καλό γεύμα δίνει στο σώμα δυνάμεις. Η κοτόσουπα, συγκεκριμένα, είναι μάλλον ό,τι καλύτερο μπορείς να φας εκείνες τις μέρες.

Μην αποφεύγεις τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά όταν χρειάζονται

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα φάρμακα γιατί δεν θέλουν, λένε, ο οργανισμός τους να συνηθίζει σε αυτά. Σίγουρα, το να παίρνεις παυσίπονα σε καθημερινή βάση δεν είναι ιδανικό – μπορεί ακόμα και να επιδεινώσει π.χ. τους πονοκεφάλους σου. Όμως, αν ένα σύμπτωμα ίωσης ή γρίπης επιμένει, γιατί να το επιτρέπεις; Μην αφήνεις τον πυρετό και τον πονοκέφαλο να σε καταβάλλουν, προκειμένου να αποφύγεις το αντιπυρετικό και το αναλγητικό. Αν σε πονά ο λαιμός σου, ένα φάρμακο για γαργάρες μπορεί να σε ανακουφίσει τρομερά. Aν έχεις καταρροή ή μπούκωμα, ένα μόνο αντιισταμινικό πριν τον ύπνο θα σε βοηθήσει σίγουρα να κοιμηθείς.

Επικοινώνησε πρώτα με γιατρό για συγκεκριμένες οδηγίες, καθώς αν υποφέρεις από γρίπη μπορεί να χρειαστεί να σου συνταγογραφήσει κάποιο συγκεκριμένο αντιικό φάρμακο, και δώσε στον οργανισμό σου όλα τα διαθέσιμα όπλα για να πολεμήσει τους ιούς.

Με τα συμπληρώματα διατροφής τι γίνεται;

Ένας γιατρός θα σου πει ότι εφόσον είσαι υγιής και ακολουθείς πλήρη και ισορροπημένη διατροφή πιθανότατα δεν χρειάζεσαι κανένα συμπλήρωμα ή βιταμίνη. Ωστόσο, τις ημέρες της ασθένειας, που ο οργανισμός χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση και που ίσως έχεις μειώσει και την πρόσληψη τροφής, μπορείς να ρωτήσεις τον γιατρό σου αν θα είχε νόημα να λάβεις κάποια πολυβιταμίνη.

Θυμίζω, ότι κατά την περίοδο της πανδημίας οι ειδικοί πρότειναν να θωρακιζόμαστε με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C, βιταμίνης D και ψευδάργυρου. Προσωπικά έχω παρατηρήσει να με βοηθά η πρόσληψη εχινάκειας όταν νιώθω να αρρωσταίνω (δεν είμαι η μόνη, το κάνουν και οι γιατροί). Για τον πονόλαιμο ανακατεύω μια κουταλιά της σούπας μέλι με ¼ κουταλιάς κανέλα σε σκόνη ή τα προσθέτω σε ζεστό χαμομήλι. Πρόσφατα έμαθα και το μυστικό με το μέλι και το σκόρδο σε ένα βαζάκι.

Χαλάρωση και αγάπη

Η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με τη σωματική και αυτό δεν αφορά μόνο τις σοβαρές ασθένειες. Την ίδια ώρα αμέτρητες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το στρες, το άγχος και η θλίψη αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Χαλάρωση και αγάπη χρειαζόμαστε κάθε μέρα, όμως ειδικά όταν είμαστε άρρωστοι αποδεικνύονται θαυματουργές!