Ένα κράτος που καλύφθηκε κάτω από μυστικότητα και μυστήριο, η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) ήταν ένα έθνος ίντριγκας.
Για πάνω από 69 χρόνια, η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχτισε μια κομμουνιστική κοινωνία, με τη διάσημη ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν για πολλές δεκαετίες. Από τις πολιτιστικές τάσεις μέχρι τις περίεργες κρατικές συγκαλύψεις, εδώ είναι μερικά γεγονότα για τη Ρωσία που δείχνουν πόσο παράξενη ήταν η ζωή στη Σοβιετική Ένωση.
Ιδρύθηκε ένα κυβερνητικό Ινστιτούτο για να μελετήσει τον εγκέφαλο του Λένιν
Αν και ο υπόλοιπος ιδρυτικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης παραμένει ταριχευμένος και εκτίθεται στο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ο εγκέφαλός του δεν βρίσκεται μαζί του! Ο εγκέφαλος του Λένιν ζει στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου της Μόσχας, ένα κυβερνητικό τμήμα που παραμένει ανοιχτό σήμερα. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε επειδή οι επιστήμονες πίστευαν ότι η μελέτη του νογκίν του Λένιν θα αποκάλυπτε την ιδιοφυΐα του. Ωστόσο, η μελέτη του εγκεφάλου του Λένιν αποκάλυψε ότι είναι απλώς ένας αρκετά τυπικός εγκέφαλος. Το ίδρυμα έχει επίσης μελετήσει και συντηρήσει το εσωτερικό πολλών άλλων αξιόπιστων ανθρώπων, όπως ο Στάλιν, ο ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και ο σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν.
Το συρραπτικό… πρόδωσε τους Αμερικανούς κατασκόπους
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μυστικοί πράκτορες συμμετείχαν σε διάφορες επιχειρήσεις. Τόσο από την αμερικανική όσο και από τη σοβιετική πλευρά, οι κατάσκοποι περνούσαν μυστικά ως πολίτες της άλλης χώρας. Ωστόσο, υπήρχε ένας τρόπος με βεβαιότητα ότι η KGB θα μπορούσε να ξεχωρίσει έναν Σοβιετικό πολίτη από έναν Αμερικανό κατάσκοπο: όλα τα σοβιετικά διαβατήρια ήταν συρραμένα με σοβιετικά μέταλλα και οι συνδετήρες άρχιζαν αμέσως να σκουριάζουν. Τα πλαστά διαβατήρια, κατασκευασμένα με καλύτερης ποιότητας μέταλλο, δεν είχαν σκουριασμένους συνδετήρες και αναγνωρίστηκαν εύκολα ως πλαστά!
Η Σοβιετική Ένωση χαρτογράφησε ολόκληρο τον κόσμο
Η Σοβιετική Ένωση χαρτογράφησε ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η προσπάθεια ήταν τόσο διεξοδική, που οι χάρτες σημείωσαν ως και το επίπεδο των κτιρίων σε πολλά μέρη. Ανατριχιαστικά, αυτοί οι χάρτες περιείχαν επίσης λεπτομέρειες που δεν περιείχαν οι εγχώριοι χάρτες! Καταγράφηκαν λεπτομέρειες όπως το πλάτος των δρόμων, οι τύποι εργοστασίων και οι δυνατότητες φόρτωσης γεφυρών. Αυτοί οι χάρτες ήταν τόσο ακριβείς που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τους χρησιμοποιούν ως σήμερα.
Το Grapes of Wrath απαγορεύτηκε επειδή η ζωή της εργατικής τάξης των Αμερικανών δεν ήταν αρκετά δύσκολη
Παρά την καθολική απαγόρευση της δυτικής κουλτούρας, η κινηματογραφική μεταφορά του “Τα Σταφύλια της Οργής” (1940) επετράπη να προβληθεί γιατί έδειχνε τον αγώνα των μειονεκτούντων και της εργατικής τάξης στις καπιταλιστικές ΗΠΑ. Ωστόσο, η προβολή της ταινίας ήταν σύντομη. Αυτό συνέβη επειδή το σοβιετικό κοινό ήταν έκπληκτο που ακόμη και ο πιο καταπιεσμένος Αμερικανός μπορούσε να αγοράσει αυτοκίνητο, και έτσι το κράτος το απαγόρευσε!
Η Σουηδία, όχι η ΕΣΣΔ, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την καταστροφή του Τσέρνομπιλ
Στη Σοβιετική Ουκρανία, στις 26 Απριλίου 1986, εξερράγη ο τέταρτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Παρόλο που η έκρηξη ήταν σε σοβιετικό έδαφος, το καθεστώς δεν το αναγνώρισε δημόσια. Μέσα σε λίγες μέρες, το ραδιενεργό νέφος πυροδότησε τον συναγερμό ραδιενέργειας της Σουηδίας, ο οποίος ανάγκασε το κράτος να παραδεχτεί τελικά ότι είχε συμβεί όντως κάτι. Ακόμη και τότε, το καθεστώς αρνήθηκε την καταστροφή έως ότου η Σουηδία απείλησε ότι θα καταθέσει επίσημη ειδοποίηση στη Διεθνή Αρχή Ατομικής Ενέργειας…
Η Σοβιετική Ένωση ήταν γεμάτη μυστικά καταφύγια και υπόγειες σήραγγες διαφυγής
Οι μυστικές σήραγγες και οι αποθήκες που παραμένουν στη Ρωσία σήμερα λειτουργούν ως μνημεία της σοβιετικής εποχής. Στη Μόσχα, υπόγειες σήραγγες οδηγούσαν από το Κρεμλίνο σε μυστικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς σε περίπτωση ανάγκης φυγής. Ο Στάλιν είχε ακόμη και σχέδια να δημιουργήσει μια μυστική, ειδική υπηρεσία μετρό κάτω από το υπάρχον σύστημα. Στην πόλη Σαμάρα στο λιμάνι του Βόλγα, βρέθηκε ένα καταφύγιο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε το 1942. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 115 άτομα για έως και πέντε ημέρες πριν εξαντληθεί η παροχή αέρα.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ηχογράφησε ένα άλμπουμ με ρομαντικές μπαλάντες
Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης όχι μόνο εισήγαγε την περεστρόικα και τη γκλάσνοστ, αλλά κυκλοφόρησε και ένα άλμπουμ. Ο εφάπαξ δίσκος πουλήθηκε για περίπου 130.000 δολάρια σε δημοπρασία σε άγνωστο πλειοδότη το 2009. Στη μνήμη της συζύγου του, ο συναισθηματικός πρώην αρχηγός του κράτους ονόμασε το άλμπουμ Songs for Raisa και περιέχει μερικά από τα αγαπημένα της τραγούδια. Τα χρήματα που συγκέντρωσε το άλμπουμ πήγαν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση στο όνομά της, η οποία ιδρύθηκε για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου.
Η Σοβιετική Ένωση έσκαψε μια πραγματικά, πολύ μεγάλη τρύπα
Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μεγάλο ανταγωνισμό για να δουν ποιο έθνος θα μπορούσε να ανοίξει τη βαθύτερη τρύπα στον φλοιό της γης. Μέχρι το 1994, η Σοβιετική Ένωση έσκαψε τη γεώτρηση Kola Superdeep, και εκείνη την εποχή, ήταν η βαθύτερη τρύπα στον κόσμο. Βρίσκεται στην περιοχή του Μούρμανσκ στη χερσόνησο Κόλα, η τρύπα διεισδύει σε 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) του φλοιού της Γης, μήκους 30 χιλιομέτρων. Η διαδικασία έφερε στο φως στοιχεία βιολογικής δραστηριότητας στη Γη που ήταν πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρόνια!