Tο iPhone δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και όσα χρόνια κι αν είσαι κάτοχος των smartphone της Apple ποτέ δεν είναι αρκετά για να μάθεις τα πάντα γύρω από τη συσκευή που κρατάς στα χέρια σου. Παρακάτω, θα βρεις 6 κόλπα που καλό είναι να γνωρίζεις για το κινητό σου. Όχι, δεν είναι κρυφές λειτουργίες που θα αλλάξουν δραματικά την καθημερινή σου εμπειρία με το smartphone αλλά οπωσδήποτε θα αυξήσουν τον σεβασμό σου προς τους σχεδιαστές του.
Οι Live Activities στην οθόνη Always-On Display είναι κάπως τεμπέλικες
Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι ένα μέρος της Live Activity γίνεται κενό ενώ βρίσκεται στην Always-On Display λειτουργία; Η Always-On Display (AOD) υπήρχε για περισσότερο από μια δεκαετία πριν την εισάγει η Apple. Αλλά η AOD της Apple είναι ξεχωριστή. Θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σε μόλις 1Hz (Η οθόνη ανανεώνεται μία φορά το δευτερόλεπτο) εξοικονομώντας τόνους μπαταρίας, ενώ τα Android δεν μπορούν να πέσουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο ακόμα. Όμως, σε αντίθεση με τον χρονοδιακόπτη της Apple, οι περισσότερες εφαρμογές τρίτων χρησιμοποιούν κινούμενα σχέδια για τις ζωντανές δραστηριότητές τους.
Η AOD της Apple βέβαια δεν βγαίνει από τον ρυθμό της. Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως το Apple Timer που ανανεώνονται μόνο μία φορά το δευτερόλεπτο παραμένουν οι ίδιες ακόμα και όταν βρίσκονται σε AOD, αλλά αυτές που χρησιμοποιούν κινούμενα σχέδια πρέπει να θυσιάσουν το υψηλότερο τμήμα ανανέωσης. Αυτό μπορείς να το αποφύγεις πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις και ύστερα στην οθόνη & φωτεινότητα.
Η απόπειρα Face ID μπορεί να συμβεί χωρίς τη συγκατάθεσή σου
Αν τυχόν απομακρυνθείς από τη συσκευή σου την ώρα που αυτή αναγνωρίζει το πρόσωπό σου για να ανοίξει, τότε εκείνη θα σε αναζητήσει αμέσως μετά το πρώτο άκυρο. Κάθε φορά που το Face ID αποτυγχάνει και το iPhone είναι τοποθετημένο σε ένα τραπέζι, θα δοκιμάσει ξανά το Face ID «χωρίς τη συγκατάθεσή σου» μόλις το σηκώσεις. Αυτό προφανώς επιβαρύνει την υγεία της μπαταρίας σου, αν συμβεί πολλές φορές, επομένως καλό θα είναι να ξεκλειδώνεις όντως το iPhone σου όταν σου δίνεται η ευκαιρία και να μην αποσπάσαι.
Άσε τη Siri να τακτοποιήσει τις εφαρμογές στην Αρχική οθόνη
Ο καθένας έχει μια διάταξη εφαρμογών στην αρχική οθόνη του, την οποία έχει συνηθίσει, χωρίς αμφιβολία. Αν έχεις συνηθίσει με τη δική σου, δεν πειράζει. Ωστόσο, αν αναζητάς μια δυναμική διάταξη που χρησιμοποιεί Machine Learning για να προτείνει την πιο βέλτιστη αρχική οθόνη με βάση τις συνήθειες χρήσης σου, δοκίμασε αυτό. Απλά πρόσθεσε 3 widgets Siri App Suggestions σε κάθε σελίδα. Για λίγο, όλα τα widgets θα εμφανίζουν τις ίδιες εφαρμογές. Σύντομα, όμως, όλα θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να διασφαλίσουν ότι καμία εφαρμογή δεν επαναλαμβάνεται. Και το τελικό αποτέλεσμα θα μοιάζει με πραγματικές εφαρμογές που έχουν τοποθετηθεί στην αρχική οθόνη και κανείς δε θα παρατηρήσει ότι στην πραγματικότητα είναι widgets της Siri.
Η Apple δεν ενδιαφέρεται για τους όχι και τόσο έξυπνους κλέφτες
Μπορεί να το γνωρίζεις ήδη αυτό. Ας πούμε ότι ξεχνάς τον κωδικό πρόσβασής και συνεχίζεις να κάνεις λανθασμένες προσπάθειες. Τότε το iPhone σου θα απενεργοποιηθεί για:
- 1 λεπτό μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες,
- 5 λεπτά μετά από 5 αποτυχημένες προσπάθειες,
- 15 λεπτά μετά από 6 αποτυχημένες προσπάθειες,
- 1 ώρα μετά από 7 αποτυχημένες προσπάθειες,
- Μόνιμη απενεργοποίηση μετά από 8 αποτυχημένες προσπάθειες.
Αλλά αυτό που η Apple δεν κάνει σαφές είναι ότι δεν πρόκειται για «αποτυχημένες προσπάθειες κωδικού πρόσβασης», αλλά για «αποτυχημένες προσπάθειες μοναδικού κωδικού πρόσβασης». Εάν ο κωδικός πρόσβασής σου δεν είναι το 0000, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις αυτόν πολλές φορές συνεχόμενα. Όσες φορές κι αν τον χρησιμοποιήσεις, το iPhone σου θα τις μετρήσει όλες ως μία μόνο προσπάθεια. Αλλά αν εναλλάσσεις με έναν νέο λανθασμένο κωδικό πρόσβασης όπως το 1234 και επιστρέψεις ξανά στο 0000, και οι τρεις θα υπολογιστούν ως μοναδικές προσπάθειες. Έτσι, αν ένας όχι και τόσο έξυπνος κλέφτης ή ο κολλητός σου που θέλει να σε πειράξει, πατώντας συνεχώς το 0000, το iPhone σου δεν θα απενεργοποιηθεί ποτέ, γιατί θα πιστεύει ότι απλά παίζει μαζί του.
Landscape Face ID
Συχνά μπορεί να θεωρούσες αυτή τη λειτουργία δεδομένη, μη γνωρίζοντας ότι είναι αποκλειστικότητα της σειράς iPhone 13 και πέρα. Τότε, η Apple εισήγαγε κρυφά το “Landscape Face ID” στη σειρά iPhone. Παραδόξως, δεν έχει διαφημιστεί ποτέ και πολλοί το θεωρούσαν απλώς δεδομένο. Αν το έχεις ενεργό, μπορείς να ξεκλειδώσεις λοιπόν το κινητό σου ακόμα και την ώρα που βλέπεις μια σειρά στο Netflix.
Ποια φωτογραφία εμφανίζεται στη συνέχεια αφού διαγράψεις μία;
Τι συμβαίνει όταν διαγράφεις μια φωτογραφία από τη συλλογή; Διαγράφεται, απλά. Και η επόμενη φωτογραφία εμφανίζεται στην οθόνη. Αλλά η επόμενη φωτογραφία θα είναι αυτή που βρίσκεται αριστερά ή δεξιά; Αν διαγράψεις μια φωτογραφία ακριβώς την ώρα που την ανοίγεις, η επόμενη φωτογραφία θα είναι η αριστερή. Αν διαγράψεις μια φωτογραφία που εμφανίστηκε αφού κάνεις σάρωση προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, η επόμενη θα ήταν προς την ίδια κατεύθυνση. Άρα, αν για κάποιον λόγο δε θες να εμφανιστεί μια συγκεκριμένη φωτογραφία μετά από μια διαγραφή, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.