Για τους πόνους περιόδου δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις ώστε να τους ξεχάσεις δια παντός. Υπάρχουν όμως τρόποι για να τους περιορίσεις παίρνοντας προληπτικά τα κατάλληλα μέτρα. Όποια υποφέρει από πόνους περιόδου μάλλον είναι πεπεισμένη ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε για να αναχαιτιστούν, εκτός ίσως από τη λήψη παυσίπονων. Αυτό δεν απέχει από την αλήθεια. Η δυσμηνόρροια είναι μία κατάσταση που, εκτός από επώδυνη, γίνεται εξαντλητική για τη γυναίκα, η οποία ειδικά στις πρώτες μέρες της περιόδου της μπορεί να παρουσιάσει μία γκάμα συμπτωμάτων: κράμπες στην κοιλιακή χώρα, πονοκέφαλο, ναυτία, συναισθηματικές διαταραχές… Όχι τυχαία λοιπόν θεσπίστηκε στην Ισπανία πρόσφατα η άδεια εμμήνου ρύσεως από τη δουλειά.
Πράγματι, αν έχεις δυσμηνόρροια, τουλάχιστον την πρώτη μέρα, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να εργαστείς. Υπάρχουν όμως και μερικοί επικουρικοί τρόποι που έχει βρεθεί ότι ελαττώνουν τα συμπτώματα, χωρίς να κάνουν θαύματα. Θα σου πρότεινα να τους δοκιμάσεις και να αποφασίσεις αν σου ταιριάζουν.
Πού οφείλονται οι πόνοι (και τα άλλα συμπτώματα) της περιόδου;
Οι πόνοι της περιόδου οφείλονται στην παραγωγή προσταγλανδινών. Πρόκειται για ορμόνες που απελευθερώνονται καθώς η μήτρα αποβάλλει το κομμάτι εκείνο που έχει «ετοιμάσει» προκειμένου να υποδεχτεί το έμβρυο και οι οποίες προκαλούν επώδυνες συσπάσεις. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών εμφανίζουν πιο έντονες συσπάσεις της μήτρας και περισσότερο πόνο.
Οι προσταγλανδίνες ευθύνονται, επίσης, για τον εμετό, τη διάρροια και τους πονοκεφάλους που συχνά συνοδεύουν τις επώδυνες περιόδους. Εκτός από τις κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς, μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα, όπως πόνους χαμηλά στη μέση, ναυτία, έμετο, διάρροια, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα και αδυναμία. Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν επίσης την κίνηση του εντέρου και αυτός είναι και ο λόγος που ίσως έχεις και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.
Τι μπορείς να κάνεις προληπτικά;
Κράτα ημερολόγιο
Αν είσαι πολύ τακτική με τις περιόδους σου, πιθανότατα δεν κρατάς ημερολόγιο. Ξέρεις ακριβώς πότε θα έρθει η επόμενη. Αν ανήκεις στην κατηγορία «στο περίπου» τότε μάλλον είσαι πιο προσεκτική. Όμως ένα τέτοιο ημερολόγιο είναι πολύ χρήσιμο εφόσον πονάς και ίσως να μην ξέρεις το γιατί. Υπολογίζοντας -έστω στο περίπου- την επόμενη περίοδό σου, μπορείς να λάβεις προληπτικά μέτρα από τις προηγούμενες κιόλας μέρες, για να περιορίσεις τα επώδυνα συμπτώματα που ξέρεις ότι θα έρθουν. Μπορείς να προσέξεις τη διατροφή σου, να πάρεις μαγνήσιο και να φροντίσεις με διάφορους τρόπους το σώμα σου, δημουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις.
Πάρε ένα σπασμολυτικό
Ξέρω ότι κάποιο χάπι θα πάρεις και μόνη σου από την πρώτη στιγμή που θα νιώσεις τους πόνους. Μπορεί να είναι ένα απλό παυσίπονο, ένα πιο δυνατό ή ακόμη και ένα αντιφλεγμονώδες. Πλην όμως το να πάρεις ένα σπασμολυτικό λίγο πριν (ακόμη και μία ημέρα) θα απαλύνει τους πόνους σου, επειδή στοχεύει στην αιτία τους κι εσύ θα μπορέσεις να είσαι πιο λειτουργική εκείνη την 1η μέρα. Το χάπι αυτό δρα στους λείους μυς, αλλά κι ένα μυοχαλαρωτικό ή ακόμη και λίγο μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν, διότι περιορίζουν κι αυτά τις συσπάσεις της μήτρας που προκαλούν αυτές τις κράμπες.
Απόφυγε τα κρύα ροφήματα και πίνε αρκετό νερό
Αν νιώθεις ότι μια θερμοφόρα μπορεί να απαλύνει τους πόνους σου, το ίδιο ισχύει και για το σώμα σου. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα κρύα ροφήματα και οι τροφές (όπως το παγωτό για παράδειγμα) αυξάνουν την παραγωγή προσταγλανδινών, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον πόνο. Αν και δεν έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες, μπορεί να νιώθεις ότι για σένα έχει νόημα μια τέτοια αποφυγή. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η επαρκής ενυδάτωση λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τους πόνους.
Προσπάθησε να κρατήσεις το μυαλό σου απασχολημένο (με κάτι άλλο)
Είναι δύσκολο και ξέρω πως το μόνο που χρειάζεσαι είναι να μείνεις ξαπλωμένη στο κρεβάτι όταν πονάς. Πλην όμως όσες φορές κατάφερα να συγκεντρωθώ σε κάτι άλλο ή ακόμη και να σηκωθώ από το κρεβάτι και να κάνω μερικές απλές δουλειές που μπορούσα να ανεχτώ, αλλά μου αποσπούσαν και την προσοχή από τους πόνους, οι πόνοι πέρασαν πιο γρήγορα.
Προτίμησε τα μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα
Όταν οι ορμόνες της περιόδου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη ξεφεύγουν από τον έλεγχο επηρεάζουν, όπως είπαμε παραπάνω, και το γαστρεντερικό. Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις ναυτία ή φούσκωμα και να έχεις ενοχλήσεις, ακόμη και πόνους, στο έντερο. Η λύση για τα συμπτώματα αυτά είναι τα μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία ιδανικά μπορείς να ξεκινήσεις μία μέρα προτού σου έρθει περίοδος.