Όπως και για το υπόλοιπο σώμα μας, έτσι και για το μυαλό μας, υπάρχουν υγιείς και κακές συνήθειες. Φυσικά, ένας υγιής εγκέφαλος μπορεί να βοηθήσει και το υπόλοιπο σώμα να ανακάμψει. Η Dr. Uma Naidoo μια ερευνήτρια νευροεπιστημών στο Χάρβαρντ προειδοποιεί και κατονομάζει τις 5 πιο βλαβερές συνήθειες για το ανθρώπινο μυαλό.
Δύο τροφές που πρέπει να ξεφορτωθείς
Η διατροφή είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η τροφή είτε θα θρέψει είτε θα καταστείλει την εγκεφαλική δύναμη. Μια ανθυγιεινή για τον εγκέφαλο διατροφή περιλαμβάνει 2 συγκεκριμένες τροφές, που σύμφωνα με την ερευνήτρια πρέπει να αποφεύγονται. Είναι τα τηγανητά φαγητά και εκείνα με την πολλή ζάχαρη.
Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη και να μειώσουν την αποθήκευση της μνήμης. Προφανώς, τα τηγανητά φαγητά και η ζάχαρη βρίσκονται παντού γύρω μας και δεν είναι εύκολο να τα αποφύγουμε.
Τι προτείνει λοιπόν η ειδικός;
- Διατήρησε μία cheat day την εβδομάδα
- Αντικατέστησε το επιδόρπιο μετά το δείπνο με μαύρη σοκολάτα και φρούτα
- Προετοίμασε γεύματα για ολόκληρη την εβδομάδα τα Σαββατοκύριακα για να αποφύγεις το πρόχειρο φαγητό
Έχε παντού μαζί σου νερό
Ο εγκέφαλός αποτελείται κατά 75% από νερό, οπότε η αφυδάτωση και μόνο μπορεί να καταστρέψει την υγεία του μέσα σε λίγα λεπτά. Η αφυδάτωση κατά 2% μπορεί να βλάψει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και να οδηγήσει σε απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης. Και ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πνευματική ασάφεια. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχεις μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό, ακόμη και αν πηγαίνεις μέχρι το σούπερ μάρκετ.
Μην είσαι συνέχεια στρεσαρισμένος
Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείνει όρθιοι (ή και όχι) από αλλεπάλληλες κρίσεις. Είναι πολύ πιθανό αυτό το διάστημα να μας έχει αφήσει ψυχολογικά κουσούρια, ωστόσο η αέναη κατάσταση άγχους αποδυναμώνει τη διατήρηση της μνήμης. Το καθημερινό άγχος μπορεί να θολώσει την κρίση μας και να μειώσει τις γνωστικές ικανότητες.
Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να πυροδοτήσει προβλήματα μνήμης και νοητικών λειτουργιών στο μυαλό. Δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινότητας, αλλά μπορείς να μάθεις να το διαχειρίζεσαι σωστά. Τι προτείνει η ειδικός του Χάρβαρντ, όταν νιώθουμε μια τέτοια δυσφορία;
- Πάρε μια βαθιά ανάσα, κράτα τη για πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ανέπνευσε από το στόμα κάνοντας έναν αναστεναγμό
- Πήγαινε μια βόλτα χωρίς καμία ψηφιακή συσκευή για να καθαρίσει το κεφάλι σου
- Κλείσε τα μάτια σου και εξασκήσου στην επίγνωση της αναπνοής, εστιάζοντας απλά σε αυτήν
Μην παραλείπεις ποτέ μια βόλτα στον ήλιο
Ο ήλιος δεν είναι όσο κακός πιστεύουμε ότι είναι. Οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση και να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο του δέρματος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κλεινόμαστε μόνιμα σε εσωτερικούς χώρους. Η τακτική έκθεση στον ήλιο έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και εξασθένησης της μνήμης. Βάλε λοιπόν αντηλιακό και βγες από την άνεση του air condition για λίγο.
Κοιμήσου όσο το δυνατόν καλύτερα
Ο κακός ύπνος είναι ο κανόνας στις ημέρες μας, καθώς το ⅓ του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από κάποια διαταραχή ύπνου. Η έλλειψη ύπνου είναι επικίνδυνη για το μυαλό. Οδηγεί σε «εγκεφαλική ομίχλη» που είναι ένα σύμπτωμα ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε τόσο περισσότερο υποφέρει το μυαλό μας.
Η πιο συχνή αιτία είναι η ενασχόληση με τα social media, λίγο πριν από τον ύπνο. Αν θέλουμε λοιπόν να βελτιώσουμε τη λειτουργία του μυαμας, τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου κάθε βράδυ. Η Dr. Naidoo αναφέρει ότι είναι σημαντικό να ασκούμαστε καθημερινά, για να είμαστε έτοιμοι για έναν πιο ποιοτικό ύπνο το βράδυ. Προτείνει επίσης να κρατήσουμε μακριά και κλειστές όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή ή/και να διακόψουν τον ύπνο μας.