Ποια είναι όμως αυτά τα σημάδια που θα πρέπει να σε κινητοποιήσουν;
Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις αν η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου είναι τοξική, όμως είναι μία διαδικασία που αξίζει να ασχοληθείς, προκειμένου να μη βλάψεις την αυτοεκτίμησή σου ή ακόμα και τις σχέσεις σου με τους άλλους.
Είσαι εξαιρετικά επικριτική με όλους (και ειδικά με τον εαυτό σου)
Όταν κάνεις ένα μικρό λάθος στη δουλειά ή σου συμβαίνει μία άβολη κατάσταση, το πιο σωστό είναι να το αντιμετωπίσεις με χιούμορ. Αν όμως δεν μπορείς και αντίθετα κατηγορείς τον εαυτό σου ακόμα και για το πιο μικρό λάθος, αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι.
Όταν δεν μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για ατέλειες ή λάθη, τείνεις να κολλάς στην αρνητικότητα και μπορεί να παγιδευτείς σε συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου είναι σημαντικό, αλλά το να μένεις σε αυτό και να τιμωρείς τον εαυτό σου, μπορεί εύκολα να γίνει τοξική συμπεριφορά. Το ίδιο ισχύει και με τα λάθη των άλλων.
Δικαιολογείς ανθυγιεινές συνήθειες
Το ότι είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να παίρνεις αποφάσεις που σε κρατούν υγιή, δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, αν έχεις μια τοξική σχέση με τον εαυτό σου, είναι εύκολο να υιοθετήσεις συνήθειες που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι ενδεικτικές για την εικόνα που έχεις η ίδια για τον εαυτό σου, όπως και η επιλογή φίλων και ρομαντικών συντρόφων που έχουν τις δικές τους τοξικές συμπεριφορές. Σε αυτή την περίπτωση συχνά αντιμετωπίζεις αυτές τις επιβλαβείς ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ως δικαιολογημένες, επειδή δεν αισθάνεσαι ότι «αξίζεις» να είσαι ευτυχισμένη ή υγιής.
Θυσιάζεις εύκολα τον εαυτό σου (ακόμα και αν δεν το θέλεις πραγματικά)
Σίγουρα έχεις ακούσει και διαβάσει πολλά για την αυτοφροντίδα και πόσο σημαντικό είναι να την ενσωματώνεις στην καθημερινή σου ζωή. Η εξάσκηση σε αυτό περιλαμβάνει συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, το οργανωμένο περιβάλλον του σπιτιού ή του γραφείου και βεβαίως την προσωπική σου φροντίδα σώματος και πνεύματος. Αλλά αν έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου, είναι εύκολο να τα ξεχάσεις ακόμα και αυτά.
Το να θυσιάζεις συνεχώς τις ανάγκες σου στη θέση άλλων, ενώ αναπτύσσεις εκνευρισμό, αγανάκτηση και σωματική εξάντληση, μπορεί να υποδηλώνει τοξική σχέση με τον εαυτό σου. Εάν προσπαθείς συνεχώς να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, ενώ παραμελείς τη δική σου ψυχική υγεία, δε βάζεις υγιείς και σταθερές βάσεις στη ζωή σου και αυτό δε σε βοηθάει ιδιαίτερα.
Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση
Εάν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να νιώθει «λίγος», «ελαττωματικός» ή ότι δεν αξίζεις την αγάπη, πιθανότατα έχεις πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση ή και αυτοπεποίθηση. Κάτι που είναι σαφές σημάδι μιας τοξικής σχέσης με τον εαυτό σου.
Η απέχθεια του εαυτού, δείχνει ότι έχεις εσωτερικεύσει το μίσος ή την ντροπή που σε κάνει να βλέπεις τον εαυτό σου με αρνητικό πρίσμα, και ενδεχομένως ακόμη και να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο. Ένα πρώτο στάδιο της αυτοφροντίδας είναι να ασχοληθείς με το να καλλιεργήσεις υγιή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
Αναζητάς πάντα την επιβεβαίωση από τους άλλους
Το να δεχθείς ένα κομπλιμέντο από έναν άγνωστο ή να ακούσεις ενθαρρυντικά λόγια από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις όμορφα. Μια προαγωγή ή μία επιβράβευση στη δουλειά, μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου. Αλλά αν διαπιστώσεις ότι αναζητάς αυτό το είδος επιβεβαίωσης από άλλους ανθρώπους πιο συχνά, ίσως χρειαστεί να σκεφτείς λίγο γιατί συμβαίνει αυτό.
Το να μπορείς να επιβεβαιώνεις και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου μόνη σου, είναι ένας υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης, που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σου και να σου δώσει μια πολύ πιο θετική αυτοαντίληψη.
Εάν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, αλλά αντ’ αυτού βασίζεσαι συχνά σε άλλους ανθρώπους για να σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά με σένα, τότε θα πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου, με στόχο να απαλλαγείς από αυτά τα τοξικά μοτίβα σκέψης και επικοινωνίας.