Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά μυρίζουν τσουρέκι, φτιάχνουμε κουλουράκια και βάφουμε αβγά! Τι γίνεται όμως στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου; Τι μαγειρεύουν και τι γλυκά φτιάχνουν; Το φαγητό του Πάσχα είναι τόσο διαφορετικό και πολύχρωμο όσο οι διαφορετικοί πολιτισμοί που το γιορτάζουν.

Μεξικό

Η capirotada είναι μια πουτίγκα ψωμιού με ξηρούς καρπούς, φρούτα και τυρί παλαίωσης. Σερβίρεται όλη τη Σαρακοστή, ιδιαίτερα την Μεγάλη Παρασκευή. Το ψωμί εμποτίζεται σε σιρόπι από ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλο.  Η capirotada συμβολίζει τη σταύρωση: τα μπαστούνια κανέλας αντιπροσωπεύουν το σταυρό, τα γαρύφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.

Αργεντινή

Η torta pascualina είναι παρόμοια με την quiche και η γέμισή της περιέχει φρέσκο τυρί τύπου ricotta, βραστά αυγά, σπανάκι, αγκινάρα και μαϊντανό.

Ισπανία

H Hornazo είναι μια κρεατόπιτα που περιέχει πικάντικο λουκάνικο chorizo και βρασμένα αυγά. Τα rosquillas είναι ψητά ή τηγανητά ντόνατς που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ορισμένα είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη, άλλα είναι αρωματισμένα με δεντρολίβανο, ενώ μερικά εμποτίζονται σε λικέρ γλυκάνισου.

Τζαμάικα

Το bun and cheese, είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού που συνοδεύεται από ένα κρεμώδες και ήπιο τυρί τύπου τσένταρ το οποίο σερβίρεται το πρωί του Πάσχα.

Ρωσία

Πολλοί Ρώσοι πάνε στην εκκλησία το kulich, ένα είδος λαμπριάτικου ψωμιού που έχουν φτιάξει για  να το ευλογήσει ο παπάς. Το ψωμί ψήνεται σε ψηλό τηγάνι και στη συνέχεια σερβίρεται με την επίσης γνωστή πυραμίδα από τυρί, το pashka που είναι συχνά διακοσμημένο με θρησκευτικά σύμβολα, όπως τα γράμματα XB, από το “Christos Voskres”, που σημαίνει “ο Χριστός αναστήθηκε”.