Οι 3 τροφές που προσθέτουν χρόνια στη ζωή μας… Νέα έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ποιες τροφές συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και κατά πόσο για άντρες και γυναίκες.
Oι υγειονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας εκτίμησαν πως η ανθυγιεινή διατροφή στοιχίζει κάθε χρόνο περισσότερους από 75.000 πρόωρους θανάτους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 17.000 στο ηλικιακό γκρουπ ανθρώπων από 15 έως 70 ετών. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως οι αλλαγές στη διατροφή είναι ο δρόμος για να επιτευχθεί η στρατηγική που έχει ως στόχο να μειωθεί η πρόωρη θνησιμότητα από μη μεταδοτικές ασθένειες στο 1/3 έως το 2030.
Αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να σας ενδιαφέρει αυτό, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι μελέτες έχουν ενημερώσει πως η τήρηση υγιεινών διατροφικών προτύπων μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μη μεταδοτικών ασθενειών και να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής.
Για την ιστορία, το προσδόκιμο ζωής είναι ένα στατιστικό μέτρο των ετών που θα ζήσει κατά μέσο όρο ένα άτομο και είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συνήθως ως ένδειξη για την υγεία του πληθυσμού.
Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό πώς μια συνεχής βελτίωση στα διατροφικά πρότυπα μεταφράζεται σε κέρδη στο προσδόκιμο ζωής σε διάφορες ηλικίες. Κάτι που θα παρείχε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ένα μέτρο των κερδών υγείας που είναι εφικτά σε έναν πληθυσμό. Θα παρείχε και καθοδήγηση σχετικά με το ποιες πολιτικές θα ήταν οι πιο αποτελεσματικές. Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας.
Έγινε γνωστό ότι η αλλαγή της ανθυγιεινής διατροφής σε μια υγιεινή ακόμα και στη μέση ηλικία (βλ. 40 έτη) μπορεί να προσθέσει 10 χρόνια στη ζωή μας. Η αλλαγή συνδέθηκε με επιπλέον 10,8 έτη για τις γυναίκες και 10,4 έτη για τους άνδρες.
Διαπιστώθηκε πως η μετάβαση από μια μέση δίαιτα (αντί για μια ρητά ανθυγιεινή διατροφή) σε αυτήν που σχετίζεται με τη μακροζωία συνδέθηκε με αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 3,1 έτη στις γυναίκες που έχουν μπει στην 5η δεκαετία της ζωής τους.
Στους 40χρονους άνδρες σημειώθηκε αύξηση της τάξεως των 3,4 χρόνων. Τονίζεται ότι οι ίδιες διατροφικές αλλαγές στα 70 έτη συνδέθηκαν με αύξηση του προσδόκιμου ζωής περίπου πέντε ετών.
Εν τω μεταξύ, όσο μεγαλύτερη είναι η αλλαγή στη διατροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη μελέτη.
Αυτό που έκαναν οι ερευνητές από το University of Bergen της Νορβηγίας και το University of Glasgow της Σκωτίας ήταν να εξετάσουν διάφορες κατηγορίες τροφών, ώστε και να καταλήξουν σε αυτές που προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη, δηλαδή κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά. Είναι τα πολλά δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα.
Προτείνεται η αυξημένη κατανάλωση και λαχανικών, οσπρίων, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών, λευκού κρέατος. Στο προσδόκιμο βοηθά και η σχετικά χαμηλή πρόσληψη αβγών, κόκκινου κρέατος, αφεψημάτων με ζάχαρη και επεξεργασμένων δημητριακών.
Αυτά που συνδέονται στενότερα με τη θνησιμότητα είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη και το επεξεργασμένο κρέας.
Η μελέτη βασίστηκε σε μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής και χρησιμοποίησε δεδομένα 467.354 συμμετεχόντων από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικό πόρο που περιέχει πληροφορίες για την υγεία και τα γονίδια μισού εκατομμυρίου συμμετεχόντων.
Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η μελέτη τους έδειξε συσχέτιση, όχι αιτιότητα μεταξύ μιας υγιεινής διατροφής και του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής. Ωστόσο, προσάρμοσαν το μοντέλο τους για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση από το να παραμορφώσουν τα αποτελέσματα. Ένας άλλος σημαντικός περιορισμός είναι πως η Biobank δεν μετράει την κατανάλωση ρυζιού.