Υπάρχουν 3 πράγματα που όλοι λίγο-πολύ έχουμε και τείνουν να μας ρουφούν την ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα. Ένας νευροεπιστήμονας εξηγεί ποιες είναι και γιατί να τις αποφύγεις. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο. Όχι όμως με τον τρόπο που νομίζεις.
Για να κυλήσει μια μέρα καλά, τουλάχιστον όσον αφορά τα επίπεδα ευεξίας και διάθεσης, πρέπει να ξεκινήσει ομαλά και σύμφωνα με τον βιολογικό ρυθμό του ανθρώπινου σώματος. Πλέον, οι νευροεπιστήμονες έχουν αρκετά δεδομένα ώστε να μπορούν να δίνουν συμβουλές για τα πρώτα πράγματα που καλό είναι να κάνεις μόλις ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί. Βάσει αυτών άλλωστε μοιράζονται με τον κόσμο και τις δικές τους πρωινές συνήθειες.
Ποιες είναι οι 3 «απαγορευμένες» πρωινές συνήθειες
1. Μένεις στο κρεβάτι στα σκοτεινά, σκρολάροντας στο κινητό σου
Ένας από τους χειρότερους συνδυασμούς πρωινών συνηθειών που όλοι λίγο-πολύ κάνουμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Αν έχεις παρατηρήσει ότι σε κάνει να νιώθεις «άρρωστος», δεν είναι ιδέα σου.
Το ηλιακό φως ενεργοποιεί αμέσως την απελευθέρωση κατεχολαμινών για πολλές ώρες. Οι κατεχολαμίνες περιλαμβάνουν την ντοπαμίνη, την επινεφρίνη (ή αδρεναλίνη) και τη νορεπινεφρίνη, οι οποίες αυξάνουν την εγρήγορση, το κίνητρο και τη συγκέντρωση. Επίσης, η έκθεση στο πρωινό φως αυξάνει την κορτιζόλη με τρόπο υγιή για τη συγκέντρωση και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όταν σηκώνεσαι όρθιος, ενεργοποιείς την περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται υπομέλας τόπος: Είναι ένας πυρήνας αρκετών χιλιάδων χρωματισμένων νευρώνων στο κατώτερο μέρος της τέταρτης κοιλίας του εγκεφάλου. Είναι η κύρια περιοχή του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη και μέρος της νορεπινεφρικής οδού του κεντρικού νευρικού συστήματος. Με απλά λόγια, διευκολύνεις τις εγκεφαλικές σου λειτουργίες, καθώς και τις ορμόνες της ευεξίας. Αντίθετα, αν παραμένεις ξαπλωμένος, ο εγκέφαλός σου λειτουργεί σε… safe mode και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τον αφυπνίσεις, καθώς η ώρα περνά.
2. Πίνεις καφέ προτού κάνεις οτιδήποτε άλλο
Τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό κορυφώνονται το πρωί, από την ώρα που ξυπνάς και για τουλάχιστον 1 ώρα, βοηθώντας το σώμα να αφυπνιστεί φυσικά και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η καφεΐνη, υπό κανονικές συνθήκες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, προκαλώντας αυτή την αίσθηση υπερδιέγερσης που χρειαζόμαστε.
Το να πιεις όμως καφέ με άδειο στομάχι, την ώρα που η φυσική παραγωγή της κορτιζόλης βρίσκεται στην κορύφωσή της, διαταράσσει τη φυσική παραγωγή της ορμόνης και μπερδεύει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να πιστεύει ότι χρειάζεται καφέ για να εκκρίνει κορτιζόλη. Ξεκινάει τότε ένας φαύλος κύκλος δυσαρμονικής υπερέκκρισης κορτιζόλης, που ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, αν καταστεί μακροχρόνια.
3. Κάνεις ταυτόχρονα 2 ή 3 πράγματα μαζί
Φτιάχνεις καφέ και ταυτόχρονα τσεκάρεις το mail σου. Ή απαντάς στα μηνύματά σου, ενώ ετοιμάζεις πρωινό. Το ξέρω πως δεν βγαίνει αλλιώς, αλλά προσπάθησε, τουλάχιστον όταν ξυπνάς, να κάνεις ένα πράγμα τη φορά. Ίσως αξίζει να ξυπνήσεις λίγα λεπτά νωρίτερα για να προλάβεις. Το να προσπαθείς να κάνεις ταυτόχρονα πράγματα που απαιτούν μια στοιχειώδη συγκέντρωση, έχει βρεθεί ότι ενισχύει τα συμπτώματα της ελλειμματικής προσοχής, καθώς αναγκάζει τον εγκέφαλο να αποσπάται διαρκώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσεις ΔΕΠΥ αν δεν έχεις, αλλά ότι θα δυσκολέψεις το μυαλό σου να συγκεντρωθεί στις διάφορες εργασίες που έχεις να φέρεις εις πέρας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν το είπαμε; Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!