Το καλοκαίρι στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο ήλιος, νησιά, θάλασσα, είναι γεύσεις και αρώματα, πιάτα νόστιμα που μοσχομυρίζουν και λαχανικά που χοροπηδούν στους μπαξέδες αποζητώντας και αυτά τον θαυμασμό.
Άλλωστε όσες βουτιές και να κάνουμε, μετά θέλουμε να φάμε και σαν γνήσιοι καλοφαγάδες, θέλουμε να φάμε καλά…
Γεμιστά
Θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε ως τον βασιλιά της καλοκαιρινής γαστρονομίας σε κάθε μαμαδίστικηκουζίνα. Ακόμη και αν δεν τα αγαπάς, έχεις την ανάγκη να τα βλέπεις ή να τα μυρίζεις στην κουζίνα της μαμάς. Με δυο ντομάτες, μια πιπεριά και ένα κολοκύθι που έχουν μείνει ξεχασμένα στο ψυγείο φτιάχνεις το πιο νόστιμο μαμαδίστικο φαγητό. Το πάντρεμα με το ρύζι και τα μυρωδικά είναι απαραίτητο για να πετύχει η συνταγή! Τα γεμιστά δεν λέγονται έτσι επειδή είναι γεμισμένα με τη γλύκα των λαχανικών και τις πικάντικες νότες των μπαχαρικών μόνο, αλλά γιατί είναι γεμισμένα με αγάπη και φροντίδα από τον άνθρωπο που τα έχει μαγειρέψει για σένα και αυτό το καταλαβαίνεις σε κάθε μπουκιά!
Μπριάμ
Ένα ακόμη πιάτο το οποίο μυρίζει καλοκαίρι. Βοηθάνε και τα καλοκαιρινά λαχανικά κατευθείαν από τον μπαξέ –κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες- όλα μαζί αγκαλιάζονται στην κατσαρόλα ενώ τα «γαργαλάνε» φρεσκοκομμένα μυρωδικά όπως μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικό από τις γλάστρες της αυλής. Έτσι λοιπόν όταν γυρίσεις από το μπάνιο, κάνε μια ακόμη βουτιά στην κατσαρόλα για ένα πιάτο μπριάμ με μπόλικη φέτα και μια μπύρα συντροφιά…
Πράσινα φασολάκια
Θα μπορούσαμε να πούμε πως κοντράρονται με τα γεμιστά για την πρωτιά στην κουζίνα της μαμάς. Τα φασολάκια είναι το «ανεπίσημο» φαγητό που μαγείρευε η μαμά και η γιαγιά μας. Είναι το πιάτο που μας χόρτασε ουκ ολίγες φορές μετά από την παραλία. Τρυφερά και ζουμερά «ντύνονται» με κόκκινη σάλτσα, στολίζονται με κρεμμυδάκι, μπαχαρικά και ελαιόλαδο ενώ περιτριγυρίζονται και από δυο τρεις πατάτες για να μας εντυπωσιάσουν! Απαραίτητο συνοδευτικό για μια απόλαυση δίχως όρια, ένα κομμάτι φέτας και μια φέτα χωριάτικου ψωμιού! Νομίζω βρήκα τι θα μαγειρέψω σήμερα…