Σύμφωνα με την γενικότερη εξέλιξη της κοινωνίας αλλάζει και η μορφή που έχουν οι “καλοί τρόποι”. Παρολ’αυτά υπάρχουν κάποιες σταθερές όπως για παράδειγμα οι τρόποι στο φαγητό, που μένουν αναλλοίωτες.
Τα περισσότερα από αυτά τα γνωρίζουμε και τα θεωρούμε αυτονόητα, υπάρχουν όμως και οι φορές που μπορεί να παρασυρθούμε και αυτό είναι που θέλουμε να προλάβουμε! Έτσι, καλό είναι να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές ευγένειας στο τραπέζι, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας!
10 κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε στο… τραπέζι, αν θέλουμε να είμαστε καθώς πρέπει!
Μην ανοιγοκλείνετε τη χαρτοπετσέτα σας και μην την ξεδιπλώνετε σαν να πρόκειται για σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Προστατέψτε το λεμόνι το οποίο «στύβετε» στο πιάτο σας, έτσι ώστε να μην βρεθεί κάποιος ακούσια πιτσιλησμένος από χυμό λεμονιού.
Αν τρώτε και θέλετε να πιείτε μία γουλιά κρασί, καλό θα ήταν πρώτα να σκουπιστείτε ελαφρά με τη χαρτοπετσέτα σας, ώστε να μην αφήσετε «αποτύπωμα» στο ποτήρι σας.
Αν προτιμάτε να μην πιείτε εκείνο το βράδυ δειπνώντας, δεν είναι ανάγκη να γυρίσετε το ποτήρι σας ανάποδα ούτε να δημιουργήσετε ολόκληρο θέμα γύρω από το ότι εσείς δεν πίνετε. Βάλτε απλώς τα ακροδάχτυλά σας στο χείλος του ποτηριού και πείτε «Όχι σήμερα, ευχαριστώ». Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε αρνητική ή προσβλητική κρίση για όσους επιλέξουν να πιουν.
Όταν θέλετε να επισκεφτείτε το αποχωρητήριο, πείτε απλώς: «Παρακαλώ συγχωρείστε με».
Όταν είστε έξω με οικογένεια ή φίλους, δεν είναι ντροπή να ζητήσετε να σας πακετάρουν ένα μέρος του φαγητού που δεν καταναλώσατε. Ποτέ όμως μην κάνετε κάτι τέτοιο σε επαγγελματικό γεύμα ή δείπνο.
Μπορείς να γράφεις μηνύματα στο κινητό σου την ώρα που κάθεσαι στο τραπέζι; Οι «ειδικοί» του savoir vivre είναι κάθετοι. «Από τη στιγμή που δικαιολογείσαι όταν σηκώνεσαι για να πας στο αποχωρητήριο, πρέπει να κάνεις το ίδιο και όταν, ενώ ακόμη κάθεσαι, αρχίζεις και ψαχουλεύεις για το κινητό σου…»
Αν βρίσκεστε σε τραπέζι με οκτώ ή λιγότερους συνδαιτυμόνες, περιμένετε –πριν ξεκινήσετε να τρώτε- να δείτε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της οικοδέσποινας, έχουν σερβιριστεί. Σε πολύ μεγάλα τραπέζια, δεν υπάρχει πρόβλημα να ξεκινήσεις, όταν ήδη πολλοί από τους υπόλοιπους έχουν ήδη καθίσει και σερβιριστεί.
Πράγματα και αντικείμενα άσχετα με το φαγητό και το ντεκόρ, πρέπει να μένουν μακριά από το τραπέζι. Για παράδειγμα, κλειδιά, τσαντάκια, πακέτα τσιγάρων, γυαλιά ηλίου ή κινητά.