Στις 15 Ιουνίου, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έκλεισε τις πόρτες του λόγω έργων επέκτασης αλλά και ανακαίνισης. Θα τις ξανανοίξει στις 21 Οκτωβρίου για τα εκατομμύρια των επισκεπτών του.
Είτε πρόκειται για τις «Δεσποινίδες της Αβινιόν» του Πάμπλο Πικάσο είτε για τα «Νούφαρα» του Κλοντ Μονέ, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) μπορεί κανείς να θαυμάσει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης τέχνης.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο αριθμός των επισκεπτών είναι τόσο μεγάλος που είναι πολύ δύσκολο να τα δει κανείς με την άνεσή του. Σχεδόν τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, από 150 χώρες του κόσμου, συνωστίζονται στις αίθουσες στην καρδιά του Μανχάταν.Σε σημείο που οι ουρές στα ταμεία να φτάνουν πολλά μέτρα μέχρι και έξω στο δρόμο.
Απογοητευμένοι οι τουρίστες!
Πριν από 15 χρόνια ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Yoshio Taniguchi διπλασίασε την επιφάνεια του μουσείου αλλά και πάλι με το πέρασμα του χρόνου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι, η επόμενη επέκταση του χώρου για τις εκθέσεις ήταν υπόθεση χρόνου. Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια των Ricardo Scolfidio και Liz Diller αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης. Για αυτό το λόγο μέχρι τις 21 Οκτωβρίου το μουσείο θα παραμείνει κλειστό.
Με άλλα λόγια τέσσερις μήνες χωρίς ΜοΜΑ σε μια περίοδο τουριστικής αιχμής!
Επέκταση και ανακαίνιση μαζί
Δεν πρόκειται όμως μόνο για επέκταση κατά 3.700τμ. που θα κοστίσει 350 εκατομμύρια ευρώ αλλά και για μια γενική ανακαίνιση, έναν συνολικό αναπροσανατολισμό του μουσείου για να προβάλλει με νέο τρόπο τα έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Παράλληλα με ζωγραφικούς πίνακες θα ενισχυθεί η παρουσία άλλων ειδών, όπως ντιζάιν, φωτογραφίας, φιλμ και περφόρμανς, περισσότερη τέχνη από γυναίκες, από Αφροαμερικανούς, Λατινοαμερικανούς και Ασιάτες. «Η πραγματική αξία αυτής της επέκτασης δεν είναι μόνο χωροταξική αλλά και ουσιαστική και συνοψίζεται στην αλλαγή της εμπειρίας που έχουμε αντικρίζοντας την τέχνη» υποστηρίζει ο Λόρι.
Θα διατηρηθεί ωστόσο η χρονολογική αλληλουχία στους πάνω από 5 ορόφους του ΜοΜΑ. Στην καρδιά του μουσείου θα υπάρχει χώρος για ζωντανές περφόρμανς και πειραματική τέχνη. Κι όταν ξανανοίξουν οι πόρτες του μουσείου στις 21 Οκτωβρίου, τους επισκέπτες περιμένουν εκπλήξεις με δείγματα τέχνης μεταξύ άλλων από τη Λατινική Αμερική και μια έκθεση σε συνεργασία με το μουσείο The Studio του Χάρλεμ, όπου για πολλά χρόνια ζούσαν μόνο Αφροαμερικανοί. «Η κανονικότητα θα δίνει τη θέση της στο αναπάντεχο, κάθε φορά θα υπάρχει κάτι καινούργιο να δει ο επισκέπτης» υπόσχεται ο επικεφαλής του ΜοΜΑ.