Η εγκυμοσύνη φυσικά και είναι μία από τις καλύτερες περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας. Συναισθηματικά πλήρης και με την χαρά να κυριαρχεί στην καθημερινότητά της. Πόσο εύκολο είναι όμως, όταν καλείται να προσαρμοστεί με πολλές φυσιολογικές σωματικές αλλαγές, που αφορούν στο καρδιοαγγειακό και αναπνευστικό της σύστημα, τον μεταβολισμό της, τη θερμοκρασία της κλπ; Παράλληλα, η αύξηση του βάρους, σε συνδυασμό με τις ορμονικές και μυοσκελετικές αλλαγές, έχουν ως αποτέλεσμα την προσαρμογή του σώματος σε μια νέα θέση. Αυτή η άγνωστη έως τώρα «νέα στάση» μπορεί να είναι η αιτία για πόνους στη μέση, στην πλάτη και σε άλλα σημεία του σώματος, όχι μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά συχνά και μετά τον τοκετό. Η φυσικοθεραπεία εστιάζει στην προσαρμογή του σώματός σας στη «νέα» αυτή στάση. Ασχολείται με την πρόληψη και τη φροντίδα της γυναίκας σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα μίας εγκύου, είναι συνήθως ασκήσεις ορισμένων μυϊκών ομάδων, που σχετίζονται με τον τοκετό, όπως ελεγχόμενες ισομετρικές ασκήσεις. Επίσης ασκήσεις διαφραγματικής και ειδικής αναπνοής, που θα μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των ωδινών και της εξώθησης, διδασκαλία χαλάρωσης και, φυσικά, ενημέρωση γύρω από τον τοκετό. Επιπλέον διατάσεις των μυών, υδροθεραπεία και ασκήσεις μέσα στο νερό, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιογεννητικού συστήματος, όπως πίστευαν παλιότερα», εξηγεί φυσικοθεραπευτής, Παναγιώτης Αδαμόπουλος. «Φυσικά αυτό το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό. Κι αν όλα αυτά εφαρμοστούν χωρίς υπερβολές, είναι σίγουρο ότι εκτός από το υγιές μωρό, η γυναίκα θα αποκτήσει και πολύ καλή φυσική κατάσταση», συνεχίζει ο ίδιος .
Tips
-Το πρόγραμμα αυτό είναι καλό να εφαρμόζεται μετά τον 3ο μήνα, οπότε και οι ενοχλήσεις (εμετοί, ζαλάδες, κτλ) υποχωρούν.
-Ο φυσικοθεραπευτής σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας και μόνο, θα κρίνει το ατομικό πρόγραμμα της εγκύου, έχοντας λάβει υπόψη του τις εξετάσεις, τις τυχόν ενοχλήσεις, τον μήνα που βρίσκεται η μέλλουσα μητέρα, τη φυσική και την ψυχολογική της κατάσταση.
-Συνήθως πρόκειται για ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα, όχι πολύ έντονο και συνιστάται να γίνεται το πρωί με άδειο, πάντα, στομάχι.
-Καλό είναι οι ασκήσεις να γίνονται στο δάπεδο και σε σκληρό στρώμα, η έγκυος να μη φοράει κορσέ και να υπάρχει πάντοτε κάποιος στο σπίτι ή κοντά της, ώστε να νιώθει ασφαλής.
-Συνιστάται, επίσης, η ξεκούραση μετά την άσκηση για λίγη ώρα.
-Άλλες δραστηριότητες που επιτρέπονται την περίοδο της εγκυμοσύνης και οι οποίες ανακουφίζουν την έγκυο από τυχόν πόνους και τη χαλαρώνουν, είναι η κολύμβηση και το περπάτημα.
Οι τρόποι εφαρμογής της φυσικοθεραπείας σε αυτή την περίοδο είναι:
Ολόσωμη μάλαξη
Ασκήσεις για την ακράτεια και την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους (Kegel)
Πρόγραμμα Pilates και θεραπευτικής άσκησης
Από τον Παναγιώτη Αδαμόπουλο
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής ,
Msc Rehabilitation Sciences, PT,MT
Φυσικοθεραπευτής της ομάδας
Υδατοσφαίρισης Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.