Το Μοντσεράτ, ένα νησί στην Καραϊβική, προχώρησε σε ένα τολμηρό «πείραμα» με τον τουρισμό. Άνοιξε τα σύνορα μόνο για ανθρώπους που βγάζουν τουλάχιστον 70.000 δολάρια και συμφωνούν να μείνουν για δύο μήνες.
Πριν από την πανδημία, οι περισσότεροι επισκέπτες έφταναν εκεί ίσως για μία ημέρα, είτε με τα σκάφη τους, είτε με το φέρι, προτού επιστρέψουν στην κοντινή Αντίγκουα. Τώρα, για να πατήσει ένας τουρίστας το πόδι του στις αμμουδιές του νησιού, θα πρέπει να περάσει έναν αυστηρό έλεγχο για το παρελθόν του και να βγάζει τουλάχιστον 70.000 δολάρια τον χρόνο.
Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, ο επισκέπτης θα έπρεπε να δεσμευθεί ότι θα μείνει τουλάχιστον δύο μήνες στο Μοντσεράτ, γράφουν οι New York Times.
Σε αντάλλαγμα, οι επισκέπτες έχουν σχεδόν αποκλειστική πρόσβαση όχι μόνο σε παραλίες, αλλά και σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, όπου ο κορωνοϊός φαίνεται να μην υπάρχει.
Όταν το νησί εντόπισε τα πρώτα λίγα κρούσματα, τον Μάρτιο του 2020, έκλεισε τα σύνορα για τους τουρίστες. Τον περασμένο Απρίλιο τα άνοιξε με προσοχή, με ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όσους θέλουν να εργαστούν εξ αποστάσεως.
Το πρόγραμμα απαιτεί τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι επισκέπτες να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες και μετά να κάνουν τεστ κορωνοϊού, προτού αρχίσουν να εξερευνούν το νησί. Μέχρι στιγμής 21 άτομα από 7 οικογένειες έχουν μετάσχει.
Αν και πολλά μέρη προσπάθησαν να δελεάσουν τους επισκέπτες, χωρίς να απειληθεί η δημόσια υγεία εν μέσω της πανδημίας, η πρωτοβουλία του Μοντσεράτ διαφέρει τόσο για τους δύσκολους όρους συμμετοχής, όσο και για το γεγονός ότι το νησί θέτει μίνιμουμ και όχι μέγιστο διάστημα παραμονής.
«Είναι πολύ επιλεκτικοί με το ποιους αφήνουν να πάνε», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κορτ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, που πέρασε τρεις μήνες δουλεύοντας από το Μοντσεράτ με τη σύζυγό του και την κόρη τους. «Μου είπαν ότι απορρίπτουν ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Έως τις 15 Σεπτεμβρίου το νησί μετρούσε 33 κρούσματα κορωνοϊού σε 18 μήνες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Με δεδομένο ότι μόλις το 28% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, είναι κατανοητό ότι αν ο ιός εξαπλωθεί στο νησί, το σύστημα υγείας του δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί.
Τι λένε όσοι πήγαν στο νησί
Η οικογένεια της Κρίσταλ Μπάικορ ήταν η πρώτη που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Πέντε μήνες αργότερα, η πρώην οικονομική αναλύτρια- που πλέον γράφει ένα παιδικό βιβλίο- είναι ακόμη στο νησί.
«Θυμάμαι στην αρχή της πανδημίας αναρωτιόμουν αν υπάρχουν μέρη στον πλανήτη που δεν αντιμετωπίζουν αυτή την τρέλα», λέει. Πιστεύει ότι στο Μοντσεράτ βρήκε ένα τέτοιο μέρος, όπου μπορεί να πηγαίνει σε εκθέσεις τέχνης χωρίς μάσκα και να αφήνει τα παιδιά της στον παιδικό σταθμό, δίχως να φοβάται για τον κορωνοϊό.
«Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σκοτώσει εδώ, εκτός από το ηφαίστειο», καταλήγει, αναφερόμενη στο Soufriere Hills που εξερράγη στα τέλη της δεκαετίας ‘90 κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του νησιού.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι επισκέπτες μένουν στις νοικιασμένες βίλες τους. Δεν μπορούν να πάρουν αυτοκίνητο μέχρι να τελειώσει η καραντίνα, λέει ο Πάτρικ Μπένετ, που έμεινε στο νησί με την οικογένειά του τον Μάιο και τον Ιούνιο.
«Σε ελέγχουν. Κάθε λίγο και λιγάκι ακούς ένα αυτοκίνητο να περνά αργά», περιγράφει ο ιδιοκτήτης ταξιδιωτικής ιστοσελίδας που ασχολείται με μη τουριστικούς προορισμούς. Ακόμη και για εκείνον ήταν κάτι καινούριο η ζωή σε ένα νησί χωρίς τουρίστες.
Ο Πάτρικ Μπένετ σημειώνει ότι δεν του φάνηκε υπερβολική η απαίτηση για ελάχιστη διαμονή δύο μηνών. Ο Ντέιβιντ Κορτ συμφωνεί και λέει ότι αυτό ήταν το δέλεαρ.
«Αυτή η πανδημία δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τους ανθρώπους και τα μέρη», εξηγεί. Εξάλλου, το να είσαι ο μόνος πελάτης στα εστιατόρια έχει και οφέλη. «Έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με τους ιδιοκτήτες και να ακούσεις τις ιστορίες τους», σημειώνει.
Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος; «Δεν θα έλεγα ότι υπήρξε μια τεράστια επιτυχία» λέει η Κλόβερ Λι, ιδιοκτήτρια μικρού ξενοδοχείου. Παραδέχεται ότι η άποψή της επηρεάζεται από το γεγονός ότι δεν έχει φιλοξενήσει συμμετέχοντες στο πρόγραμμα που εργάζονται εξ αποστάσεως.
Ο Άντριου Μάιερς, ιδιοκτήτης επιχείρησης για καταδύσεις, αναρωτήθηκε γιατί γίνονται δεκτοί μόνο όσοι βγάζουν 70.000 δολάρια. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει για το άτομο που καταθέτει την αίτηση και όχι για όλα τα μέλη της οικογένειας. «Δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή», ανέφερε ο Μάιερς. Όμως, αν μειωνόταν αυτό το όριο, ίσως το νησί να συγκέντρωνε περισσότερους υποψήφιους. Αυτό είχε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το να παραμείνει ασφαλές το Μοντσεράτ, παραδέχεται.
Σύντομα όλα αυτά θα αλλάξουν. Από την 1η Οκτωβρίου όλοι οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα είναι καλοδεχούμενοι. Το πρόγραμμα για τους εξ αποστάσεως εργαζομένους θα συνεχίσει χωρίς την απαίτηση του εμβολιασμού, ενώ πρόσφατα καταργήθηκε η απαίτηση για ελάχιστη διαμονή δύο μηνών.