Οι πυρκαγιές στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία κατασβέστηκαν από τους πυροσβέστες και τη βροχή, ωστόσο σύμφωνα με μελέτη, ο αέρας που μολύνθηκε – ευτυχώς όχι σε μεγάλο βαθμό – από αυτές θα μπορούσε να έχει φτάσει στη Γαλλία.
Έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) δείχνει ότι δείγματα του αέρα στο Κίεβο – πρωτεύουσα της Ουκρανίας – εμφάνιζαν υψηλή συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου-137, κυρίως γύρω στις 10 και 11 Απριλίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν φέρει στη Γαλλία μάζες αέρα μολυσμένες από τη φωτιά στο Τσερνόμπιλ. Άλλες χώρες που ενδέχεται να επηρεάζονται κατά τη μελέτη είναι η Λευκορωσία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
«Οι αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους τυπικούς για το αερομεταφερόμενο καίσιο-137 στο Κίεβο και δείχνουν στοιχεία για τη διέλευση μολυσμένων αέριων μαζών», αναφέρει η μελέτη. Πάντως, όπως προσθέτει, οι συγκεντρώσεις παραμένουν σε μέτρια επίπεδα και δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία.
Αέρας φωτιάς, ραδιενεργός ή όχι;
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα ακτινοβολίας που ένας κάτοικος κοντά στην περιοχή της καταστροφής θα μπορούσε να λάβει από καλλιέργειες μολυσμένες με ραδιενεργή τέφρα δεν είναι ασήμαντη, αλλά παραμένει χαμηλή.
Τσερνόμπιλ: Aκίνδυνη η ποσότητα ραδιενέργειας στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, ένας κάτοικος του Κιέβου θα μπορούσε να εισπνεύσει μια «εξαιρετικά αδύναμη» δόση και «ο αντίκτυπος που προκύπτει από την εισπνοή ραδιενέργειας που μεταφέρεται από αέριες μάζες οι οποίες φτάνουν στη Γαλλία θα πρέπει να θεωρείται αμελητέος», κατά τους ερευνητές.
Ωστόσο, ο καπνός από πυρκαγιές μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Η ποιότητα του αέρα στο Κίεβο καταγράφηκε ως η χειρότερη στον κόσμο αυτή την εβδομάδα λόγω των ανέμων που έφεραν καπνό στην πόλη.
Το 1986 στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Αυτόν τον Απρίλιο, οι φλόγες έκαιγαν έκταση στη ζώνη αποκλεισμού για 10 ημέρες, πλησιάζοντας μέχρι και ένα χιλιόμετρο μακριά από το εργοστάσιο.