«Ήταν κάποτε μια πανέμορφη γη, εύφορη, πλούσια κι απροσπέλαστη: Δυο νησιά πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες, που περιβάλλονταν από δαχτυλίδια γης και νερού, έτσι ώστε κανένας ξένος να μην μπορεί να φτάσει ως εκεί. Την έλεγαν Ατλαντίδα κι ανήκε στον θεό Ποσειδώνα, που φρόντιζε για το καλό της. Ο λαός, που ζούσε εκεί, ήταν πλούσιος, ευτυχισμένος, πολιτισμένος, προοδευμένος και πολύ δίκαιος. Όμως, παραστράτησε, έγινε απάνθρωπος και γνώρισε σκληρή την τιμωρία των θεών».
Τα λόγια του Πλάτων στον “Κριτία” του, θέλοντας να περιγράψει τη Χαμένη Ατλαντίδα.
Τις πύλες του άνοιξε πρόσφατα στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων τη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στο Μεγαλοχώρι, το πρώτο μουσείο για τη Χαμένη Ατλαντίδα.
Το Lost Atlantis Experience Museum δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να διερευνήσουν τη σύνδεση του μύθου της Ατλαντίδας με την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Μέσα από μια σειρά διαδραστικών εγκαταστάσεων το μουσείο υπόσχεται να μεταφέρει τους επισκέπτες στα μυστικά της θρυλικής πολιτείας.
Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Πλάτωνα για την ιδανική πολιτεία, οι υποθέσεις για το πώς ήταν η θρυλική Ατλαντίδα από την προϊστορία μέχρι την καταστροφή της, τα τείχη και οι κάτοικοί της, ζωντανεύουν όλα μέσα από διαδραστικές τοιχογραφίες, διοράματα, ολογράμματα και αίθουσες επαυξημένης πραγματικότητας.
Η επικρατέστερη πάντως θεωρία, θέλει την Ατλαντίδα να είναι απλώς μία παραβολή του Πλάτωνα, στην προσπάθειά του να εξηγήσει κάποιες από τις πολιτικές του θεωρίες για την ιδανική Πολιτεία. Ορισμένοι εκτιμούν πως ο Πλάτωνας βασίστηκε σε παλιότερα γεγονότα, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή ακόμα και ο Τρωικός πόλεμος, ενώ άλλοι επιμένουν ότι εμπνεύστηκε για τα συγκεκριμένα έργα από πιο πρόσφατα (για τη δική του γενιά) γεγονότα όπως η καταστροφή της Ελίκης το 373 π.Χ. και η αποτυχημένη εκστρατεία στη Σικελία το 415-413 π.Χ.
Info:
Lost Atlantis Experience Museum
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη
καθημερινά επισκέπτες στις 09:00–21:00.
Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ
παιδικό 6 ευρώ (6-12 ετών).