Μπορεί για κάποιους η ύπαρξη του Εγκληματολογικού Μουσείου τη Αθήνας να είναι πρωτάκουστη, όμως αυτό λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, φιλοξενώντας χιλιάδες πειστήρια εγκλημάτων, εξιχνιασμένων και μη.
Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία του ξεκινά το 1932 με την ίδρυση του, ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε ένα χρόνο μετά, το 1933. Βασικό ρόλο στη δημιουργία του, έπαιξε ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής, Ιωάννης Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν συλλέκτης αντικειμένων που σχετίζονταν με εγκλήματα και ο οποίος κατείχε μια τεράστια συλλογή από πειστήρια παντός τύπου. Στη συνέχεια, το έργο του ανέλαβαν οι διάδοχοι του, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό, οι οποίοι εμπλούτισαν το μουσείο, με ακόμα περισσότερο υλικό.
Το Εγκληματολογικό Μουσείο στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στο εργαστήριο του Τμήματος Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Όσο για τα εκθέματα του, η αλήθεια είναι πως πέρασαν από διάφορα μέρη, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι, προτού βρεθούν εκεί. Συνολικά, στο εν λόγω μουσείο φιλοξενούνται περισσότερα από 1.500 αντικείμενα, που αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία της άσκησης βίας, ενώ το καθένα τους ξεχωριστά φέρει τη δική του επιστημονική και ιστορική αξία.
Οι Συλλογές του χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, την Εγκληματολογική, την Ιατροδικαστική, την Τοξικολογική και εκείνη του Γενικού Ενδιαφέροντος, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε υποκατηγορίες, αντίστοιχα.
Επιπλέον, το μουσείο έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, καθώς χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία φοιτητών του Πανεπιστημίου, αλλά και εξωτερικών φοιτητών που το επισκέπτονται, ενώ για το κοινό, οι επισκέψεις πραγματοποιούνται μόνον κατόπιν συνεννόησης με τη Διευθύντρια του Μουσείου, Καθηγήτρια κα. Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου www.criminology-museum.uoa.gr και διαβάσετε λεπτομερώς τις πληροφορίες για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συλλογές του, καθώς και την ιστορία του.