Είναι εύκολο να φανταστούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι, τι γίνεται όμως αν από αυτό αποκλείσουμε και όλα τα ζωικά παράγωγα όπως για παράδειγμα το γάλα, το τυρί, τα αβγά; Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, αλλά αυτή είναι η διατροφική πραγματικότητα ενός vegan. Δεν είναι απλά χορτοφάγοι αλλά απέχουν συνειδητά από οποιοδήποτε προϊόν έχει παραχθεί από ζώο. Η φιλοσοφία τους παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ζωική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται δηλαδή απλά για μία δίαιτα, αλλά για μία φιλοσοφία που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων, θεωρώντας πως καμία ζωή δεν είναι υποδεέστερη από κάποια άλλη!
Γι’ αυτό το λόγο εκτός από προϊόντα διατροφής, δεν χρησιμοποιούν και οποιοδήποτε προϊόν έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Ένας μεγάλος αριθμός vegans αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και είδη ρουχισμού που είναι φτιαγμένα από μαλλί ή δέρμα. Καθώς όμως τα ζωικά παράγωγα έχουν εισχωρήσει σε όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής, οι vegans αναγκάστηκαν να βρουν πολύ ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Κυρίως όμως αυτό που φαντάζει δύσκολο στη λογική του καθενός από εμάς που είναι κατ’εξοχήν κρεατοφάγος, είναι το πως τρέφονται τελικά οι vegan; Να επισημάνουμε πρώτα πως δεν τρώνε μόνο χόρτα, αυτό είναι ξεκάθαρα παραπληροφόρηση και λίγο αστείο. Η διατροφή τους μπορεί να μην περιλαμβάνει ζουμερά μπιφτέκια από κιμά, ή καλοψημένα μπουτάκια κοτόπουλου, αλλά περιλαμβάνονται απερίγραπτα νόστιμα μπιφτέκια από φακές, ρεβύθια ή γλυκοπατάτα. Σε όσους δεν ενστερνίζονται αυτή την ιδεολογία φαντάζει τελείως παράξενο και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως οι διατροφικές επιλογές των vegan είναι αρκετά περιορισμένες και δεν τους εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα οι ίδιοι υποστηρίζουν πως όχι μόνο δε λιμοκτονούν, αλλά οι φυτικές πρωτεϊνες είναι πολύ καλύτερες για τον ανθρώπινο οργανισμό εν συγκρίση με τις ζωικές!
Λάθος! Έχουν στη διαθεσή τους μία ποικιλία πρώτων υλών όπως τα παράγωγα σόγιας, τα μανιτάρια, κάποια δημητριακά τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν και πραγματικά να κάνουν θαύματα στην κουζίνα. Εξίσου δημοφιλή είναι το αβοκάντο και η μπανάνα, καθώς λιωμένα λειτουργούν ως υποκατάστατο βουτύρου σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Εν κατακλείδι, πολλά από τα αγαπημένα μας πιάτα μπορούν, με λίγη φαντασία και μικρές μετατροπές, να μεταφραστούν σε vegan και να γίνουν έτσι περισσότερο υγιεινά χωρίς να τους λείπει η γεύση. Μπορεί η vegan κουζίνα να είναι λίγο πιο απαιτητική, αλλά επειδή η μαγειρική χρειάζεται απλά φαντασία και διάθεση, αξίζει το χρόνο και την προσπάθεια, να δοκιμάσουμε κάτι εναλλακτικό βρε αδερφέ!