Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε!

Αν δεν είσαι από τους τύπους που θα κλείσουν κάποιο τραπέζι σ’ένα καλό εστιατόριο, αλλά προτιμάς να κρατήσεις την ιδιωτικότητα σας εντός σπιτιού, τότε οφείλεις να μαγειρέψεις! Τι πιο ρομαντικό; Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες συνταγές και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα για να εντυπωσιάσετε το έτερον σας ήμισι!

Κρύα σούπα με παντζάρια, lemon grass και γάλα καρύδας

YΛΙΚΑ

1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5 μεγάλα παντζάρια σε κύβους

1 stick lemon grass

1 lt ζωμό λαχανικών

250 ml γάλα καρύδας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φιστίκια Αιγίνης ψημένα και χοντροσπασμένα για το γαρνίρισμα

Φύλλα παντζαριού για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα παντζάρια και σωτάρουμε ελαφρώς.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το γάλα καρύδας, το lemon grass, το αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30’.

Αφαιρούμε το stick του lemon grass και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Η σούπα είναι έτοιμη. Τη σερβίρουμε σε βαθιά μπολ και γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τα φύλλα παντζαριού.

Linguine με γαρίδες και βασιλικό

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο linguine

15-20 μεσαίες γαρίδες καθαρισμένες

Ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

½ κιλό τοματίνια

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 χούφτα φρέσκο βασιλικό

Ξύσμα από μισό λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Μισό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές έως ότου να πάρουν ωραίο χρώμα. Τις αφαιρούμε και στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε τα τοματίνια, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να πάρει βράση.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στη σάλτσα τον βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε ξεχωριστή κατσαρόλα, τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στην σάλτσα.

Ανακατεύουμε και τα linguine είναι έτοιμα για σερβίρισμα!

Σαλάτα ζυμαρικών με φιλετάκια μοσχαριού μέλι και μουστάρδα

Υλικά

250gr ζυμαρικά βίδες

1 σκελίδα σκόρδο

Φρ. Θυμάρι

1 σφηνάκι λευκό κρασί

200gr μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες

1 χούφτα τοματίνια κομμένα στη μέση

2 χούφτες φύλλα ρόκας

50gr παρμεζάνα τριμμένη

2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Αλάτι- πιπέρι

Για το Dressing

100ml ελαιόλαδο

20ml μηλόξυδο

2 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. μέλι

Αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση για το Dressing

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία μπασίνα και τα ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ χειρός). Το Dressing είναι έτοιμο.

Εκτέλεση για τη σαλάτα

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σουρώνουμε, κρυώνουμε και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Σωτάρουμε το μοσχαράκι σε καυτό τηγάνι μαζί με το θυμάρι και το σκόρδο και αφού πάρει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μία μπασίνα προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα τοματίνια, την ρόκα, την παρμεζάνα, το μοσχαράκι, το σουσάμι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το dressing. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Η σαλάτα είναι έτοιμη για να τη σερβίρουμε.

Cake με ricotta και cranberries


ΥΛΙΚΑ

3 αβγά

350 gr ζάχαρη

250 gr βούτυρο

1 κάψουλα βανίλιας

250 gr τυρί ricotta

350 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. baking powder

1 πρέζα αλάτι

150 gr cranberries φρέσκα ή αποξηραμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε με το μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το τυρί ricotta και τη βανίλια με το αλάτι.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Τέλος, ρίχνουμε τα cranberries και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 40’.

Πριν βγάλουμε το cake από τον φούρνο, δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί με ένα μαχαιράκι.

Tips

Δουλεύουμε όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερο αποτέλεσμα.
Αποφεύγουμε να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου όσο το cake ψήνεται για να έχουμε ένα αφράτο και καλοψημένο cake.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα cranberries με όποια berries εσείς επιθυμείτε.