Την εβδομάδα 28 Ιουνίου με 4 Ιουλίου, θα δούμε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Ίρις Καραγιάν, A dance as a dance, Χριστίνα Μαξούρη-Δημήτρης Χαλιώτης με τα τραγούδια της Μπέλλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ηρώδειο, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι παραστάσεις για την Οικοδομή του Άντυ Τζούμα (23-20 Ιουνίου) και της Ιστορίας του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (26-27/6 και 3-4/7).
Χορός στην Πειραιώς 260
Ομάδα ΖΗΤΑ – Ίρις Καραγιάν, A dance as a dance, Πειραιώς 260 – Αίθουσα Ε / 28 – 30 Ιουνίου, 21:00
Πώς βιώνουμε τη χορευτική εμπειρία; Τι συμβαίνει στις αισθήσεις μας όταν χορεύουμε και πως αλλάζουν; Πώς νοείται η ενσώματη εμπειρία του χορού ως μια πρακτική επαναπροσδιορισμού της ύπαρξής μας, και ως επιθυμία υπέρβασης αυτής; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν τη χορογράφο Ίρις Καραγιάν στη νέα της παραγωγή με τίτλο A dance as a dance.
Ανατρέχοντας σε αρχειακό υλικό που μελετά το κινητικό λεξιλόγιο και τους χορούς διαφορετικών πολιτισμών, η χορογράφος εστιάζει στον πυρήνα της κίνησης, στους παλμούς και τις ανάσες, δημιουργώντας μια παράσταση με άξονα τον ίδιο χορό, την εμπειρία ως κιναίσθηση και την ζωντανή παρουσία ως συνθήκη σχέσης με τον κόσμο.
Τα τραγούδια της Μπέλλου στο Στέκι του Ηλία
Ένα ταξίδι στη ζωή και στα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Μια αυλή στη γειτονιά του Θησείου. Ένα ξύλινο πάλκο, τέσσερις μουσικοί – δύο μπουζούκια, μια κιθάρα, ένα ακορντεόν –, μια δωρική ερμηνεία. Με τρόπο λιτό, αυθεντικά λαϊκό, η Χριστίνα Μαξούρη ζωντανεύει τραγούδια του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Σαββόπουλου, κ.ά., που η Σωτηρία Μπέλλου σφράγισε με τη μεταλλική, τραχιά φωνή της. Χριστίνα Μαξούρη – Δημήτρης Χαλιώτης. Τα τραγούδια της Σωτηρίας / Tο Στέκι του Ηλία /28 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, 21:00
Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ηρώδειο
Ελευθερία Αρβανιτάκη / Δύο Σταθμοί / Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 29 Ιουνίου 21:00
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμηνεύει τα τραγούδια δύο άλμπουμ – σταθμών της προσωπικής της δισκογραφίας: “Τραγούδια για τους μήνες” σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου & “Γρήγορα η ώρα πέρασε” σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη κατά τη διάρκεια της σπουδαίας πορείας της, έχει ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών, έχει μαγέψει με τη μουσική της δεκάδες χώρες του εξωτερικού και έχει σημαδέψει με τη μοναδική χροιά της τις ομορφότερες αναμνήσεις μας.
Φέτος, είναι μια ευτυχής και ιστορική συγκυρία η παρουσία της στο Ηρώδειο, με το αφιέρωμα σε δύο αγαπημένους από κοινό και δημιουργούς δίσκους που θεωρούνται πια, κλασσικοί. Οι δύο πολύτιμοι αυτοί δίσκοι, υπογράμμισαν με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο των καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα μας υπενθύμισαν την αξία του ποιητικού λόγου: Τα “Τραγούδια για τους μήνες” σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου (έτος κυκλοφορίας 1996) και “Γρήγορα η ώρα πέρασε” σε μουσική Νίκου Ξυδάκη (έτος κυκλοφορίας 2006).
Μαζί της οι μουσικοί της Καμεράτας Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου. Συμμετέχει ο Νίκος Ξυδάκης
Τα κατά Ιωάννην Πάθη στο Ηρώδειο
Monteverdi Choir – English Baroque Soloists – John Eliot Gardiner, Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ / Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 4 Ιουλίου, 21:00
Από τους πιο εφευρετικούς και δυναμικούς αρχιμουσικούς, ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ έχει συνδέσει το όνομά του με τη μουσική της Αναγέννησης και την ιστορική αναβίωση έργων μπαρόκ. Κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού (lockdown) την περασμένη άνοιξη, δύο από τα μουσικά σχήματα που έχει ιδρύσει και διευθύνει, η Χορωδία Μοντεβέρντι (Monteverdi Choir) και οι Άγγλοι Σολίστες Μπαρόκ (English Baroque Soloists), ξεκίνησαν ένα μεγάλο αφιέρωμα στις εκκλησιαστικές καντάτες του Μπαχ. Για κάθε θρησκευτική γιορτή του λουθηρανικού ημερολογίου, προβλήθηκε, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση, μια από τις ηχογραφήσεις τους για το διάσημο πρότζεκτ τους Bach Cantata Pilgrimage (Προσκύνημα στις Καντάτες του Μπαχ). Συνεχίζοντας να εξερευνούν το έργο του μεγάλου συνθέτη, παρουσιάζουν στο Ηρώδειο Τα κατά Ιωάννην Πάθη (1724), ένα έργο που έγραψε ο Μπαχ ειδικά για τη Μεγάλη Παρασκευή.
«Πιστεύω ότι η μουσική του Μπαχ μεταφέρει ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και πίστης, το οποίο μπορεί να αγγίξει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από κουλτούρα, θρησκεία ή μουσικές γνώσεις», σημειώνει ο Gardiner. Στις 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στον ρόλο του Ευαγγελιστή θα δούμε τον νέο Βρετανό τενόροσ Νικ Πρίτσαρντ (Nick Pritchard), ο οποίος έκανε αίσθηση στην πρόσφατη δισκογράφηση από την MCO της Μεγάλης Λειτουργίας του Μπαχ. Τον Ιησού θα ερμηνεύσει o ανερχόμενος μπάσος Γουίλλιαμ Τόμας (William Thomas), ενώ τον Πιλάτο o σταθερός συνεργάτης του Γκάρντινερ μπασοβαρύτονος Άλεξ Άσγουερθ (Alex Ashworth). Μαζί τους η σοπράνο Σάρλοτ Λα Θροπ (Charlotte La Thrope), ένας κόντρα τενόρος και ο τενόρος Πήτερ Ντέβορεν (Peter Davoren).
Η ερμηνεία του έργου θα γίνει με όργανα εποχής, όπως σταθερά υποστηρίζει και προτείνει ο Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ.
Φεστιβάλ Επιδαύρου
Ιφιγένεια η εν Ταύροις στην Επίδαυρο, 02/07 έως 04/07/2021 στις 21:00
Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης –που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή–, ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.
Για την πρώτη σκηνοθεσία του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιώργος Νανούρης με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών –μαζί τους και η Χάρις Αλεξίου– αναδεικνύουν, με λιτό και ουσιαστικό τρόπο, τα νοήματα και τη γοητεία της ξεχωριστής αυτής τραγωδίας.
Παίζουν Λένα Παπαληγούρα (Ιφιγένεια), Μιχάλης Σαράντης (Ορέστης), Νίκος Ψαρράς (Θόας), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (Αγγελιοφόρος), Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Πυλάδης), Κίττυ Παϊταζόγλου (Κορυφαία Χορού) και η Χάρις Αλεξίου (Αθηνά). Χορός Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου, Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Στη Μικρή Επίδαυρο
Keyvan Chemirani & the Rhythm Alchemy, Με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2 – 3 Ιουλίου, 21:30
Ο ιρανικής καταγωγής, γάλλος μουσικός Κεϊβάν Σεμιρανί, μαζί με μία ομάδα εκλεκτών μουσικών, καταθέτουν έναν ύμνο στην πανάρχαια αλχημική δύναμη του ρυθμού, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου. Μια μουσική σύζευξη Γαλλίας-Περσίας-Ελλάδας, που μας χαρίζει έναν ήχο πλούσιο και τολμηρό, απόλυτα ταιριαστό με τις καλοκαιρινές βραδιές στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Σεμιρανί, γιος οικογένειας μουσικών, ξεκίνησε στα 13 του χρόνια να παίζει ζαρμπ, ένα από τα πιο διαδεδομένα κρουστά όργανα της χώρας καταγωγής του, της Περσίας, αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Δίπλα στον πατέρα του μελέτησε την περσική μουσική, αλλά παράλληλα, ανοίχτηκε προς άλλες μουσικές παραδόσεις: την ινδική, τη τζαζ, τη δυτική ευρωπαϊκή, την Παλαιά και σύγχρονη μουσική, καθώς και τις διάφορες μουσικές του κόσμου. Έτσι διαμόρφωσε ένα εντελώς προσωπικό μουσικό ιδίωμα, για το οποίο ξεχωρίζει στη μουσική σκηνή τα τελευταία 20 χρόνια, χάρη και στη μοναδική δεξιοτεχνία του στα μουσικά όργανα που παίζει (ζαρμπ, μπεντίρ, αφρικανικό ούντου, ινδικό σαντούρι). Ο Σεμιρανί έχει έντονη παρουσία στη δισκογραφία, σόλο εμφανίσεις και συχνές συνεργασίες με μουσικούς από κάθε άκρη της γης.
Στις 2 και 3 Ιουλίου στη Μικρή Επίδαυρο, θα ακούσουμε τη νέα δημιουργία του Σεμιρανί, που με το αλάνθαστο μουσικό αισθητήριό του αναμειγνύει διαφορετικές γλώσσες και παραδόσεις. Υπνωτιστικοί ήχοι κρουστών, kanjira και tablas, από τα βάθη της Ινδίας συναντούν τα δυτικότροπα ντραμς και το beatboxing της χιπ χοπ κουλτούρας, αλλά και την πολίτικη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλου και το βιολοντσέλο του βιρτουόζου Βενσάν Σεγκάλ.