Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς το μουσείο κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας, σαν “δώρο” λοιπόν, θα πραγματοποιήσει μια σπουδαία αποκάλυψη. Συγκεκριμένα, θα ανοίξει για επίσκεψη η ανασκαφή κάτω από το κτίριο!

Ο ίσως σημαντικότερος χώρος πολιτισμού στη χώρα αυτή τη στιγμή, το πολύ προσεγμένο και σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη των Αθηνών κι έναν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών ετησίως.
Με αφορμή αυτή την επέτειο, ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια σπουδαία αποκάλυψη για το μουσείο, μια κίνηση που αναμένεται να συζητηθεί και να προσκαλέσει πλήθος κόσμου στις πόρτες του. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ανοίξει προς επίσκεψη η ανασκαφή κάτω από το κτίριο, η οποία θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας ακόμη όροφος ενσωματωμένος στο υπόλοιπο μουσείο – πτέρυγα που είχε αρχίσει να δρομολογείται από το 2014.

«Η αντίληψή μας ήταν να μην δημιουργηθεί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παντερμαλής. Η έκτασή των 2.500-3.000 τετραγωνικών μέτρων της ανασκαφής φέρνουν στο φως την καθημερινότητα στη γειτονιά νότια της Ακρόπολης, με έναν πρωτότυπο αρχιτεκτονικό τρόπο: αντί για προθήκες και βιτρίνες, διαμορφώνεται ένας περίπατος σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό επίπεδο, όπου τα ερείπια είναι ορατά μέσα από σχισμές.


Η συγκεκριμένη ενσωμάτωση πρόκειται για έναν από τους βασικούς στόχους στην πολιτική του Μουσείου Ακρόπολης, που ύστερα από αρκετές δυσκολίες φτάνει στην ολοκλήρωση. Πλέον, πέρα από το μυθολογικό πάνθεον που κοσμεί περήφανα τους πάνω ορόφους του μουσείου, η νέα προσθήκη ολοκληρώνει την εμπειρία στον κόσμο της αρχαίας Αθήνας. Όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου κατά την έγκριση της μουσειολογικής/ μουσειογραφικής μελέτης για το υπόγειο, περιλαμβάνονται 1.290 εκθέματα από την τελική Νεολιθική Εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) ως τον 10ο αιώνα μ.Χ., τα οποία θα διακρίνονται σε δύο μεγάλες εκθεσιακές/χρονολογικές ενότητες και σε είκοσι μία θεματικές.

Μετράμε αντίστροφα για να ξαναγνωρίσουμε, λοιπόν, αυτό το μουσειακό κόσμημα της Αθήνας. Η είσοδος την ημέρα του εορτασμού θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.