Τη δική τους βροχή δημιουργούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χρησιμοποιώντας drones που πετούν μέσα στα σύννεφα, τα οποία απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία ικανά να ρίξουν τη θερμοκρασία, που πλέον αγγίζει ή ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Επιστήμονες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν βροχή -τεχνητά- με τη χρήση ηλεκτρικών φορτίων από drones για να χειριστούν τον καιρό και να προκαλέσουν βροχοπτώσεις στην ερημική χώρα.
Μετεωρολόγοι δημοσίευσαν πρόσφατα και ένα βίντεο από την βροχόπτωση στο Ras Al Khaimah -ένα από τα επτά εμιράτα- καθώς επίσης διάφορες άλλες περιοχές.
Η νέα μέθοδος «cloud seeding» δείχνει υποσχόμενη στην βοήθεια περιορισμού των συνθηκών ξηρασίας παγκοσμίως, χωρίς τόσες περιβαλλοντικές ανησυχίες όπως προηγούμενες μέθοδοι, που περιλάμβαναν χρήση αλατιού για να ενισχυθεί η υγροποίηση.
Κάθε χρόνο, στα ΗΑΕ πέφτουν περίπου 10 εκατοστά βροχής. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως το τακτικό «πείραγμα» των νεφών για παραγωγή βροχής θα βοηθήσει στη μείωση των ετήσιων κυμάτων καύσωνα, που πλήττουν τη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα του University of Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιστήμονες δημιούργησαν τις καταιγίδες με τη χρήση drones, τα οποία χτυπούν τα σύννεφα με ηλεκτρισμό, δημιουργώντας μεγάλες σταγόνες βροχής. Οι μεγάλες σταγόνες είναι απαραίτητες σε μια ζεστή χώρα, όπου οι μικρότερες σταγόνες συχνά εξατμίζονται πριν καν φτάσουν στο έδαφος.
Τα drones, εξοπλισμένα με ειδικά όργανα ηλεκτρικού φορτίου και αισθητήρες, πετούν σε χαμηλά ύψη και χτυπούν με ρεύμα τα μόρια αέρα.
«Είναι συγκινητικό να σκέφτεσαι πως η τεχνολογία βροχόπτωσης, που είναι εν εξελίξει, μπορεί κάποια μέρα να βοηθήσει χώρες με λειψυδρία, όπως τα ΗΑΕ», σημείωσε ο Mansoor Abulhoul, πρέσβης των ΗΑΕ στη Βρετανία.
«Φυσικά, η ικανότητά μας να χειραγωγούμε το νερό δεν συγκρίνεται στο ελάχιστο με τις δυνάμεις της Φύσης», έσπευσε να προσθέσει ο αντιπρύτανης Robert Van de Noort.
Το 2017, επιστήμονες στο University of Reading βραβεύτηκαν με χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων του «Rain Enhancement Science», γνωστό επίσης ως τεχνητές καταιγίδες. Η συνολική επένδυση των ΗΑΕ σε τέτοιου είδους πρότζεκτ ανέρχεται σε 15 εκατ. δολάρια, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας προς διασφάλιση υδάτινων πόρων.
Τα ΗΑΕ είναι μια από τις πρώτες χώρες στον Περσικό Κόλπο που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Εκδοχή της ιδέας χρησιμοποιείται σε τουλάχιστον οκτώ Πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ, ανέφερε το The Scientific American.