Σε ηλικία 15 ετών, οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι για να σταματήσει να υπερασπίζεται το δικαιώματα των κοριτσιών στη μόρφωση. Δεν κατάφεραν να την κάνουν να σιωπήσει. Η Malala Yousafzai αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών για περισσότερο από μια δεκαετία. Τώρα απόφοιτη της Οξφόρδης, η 23χρονη θέλει να αλλάξει τον κόσμο.
Φωτογραφίζεται φορώντας την μαντίλα της. Η μαντίλα, εξηγεί, σημαίνει κάτι περισσότερο από τη μουσουλμανική πίστη της. “Είναι ένα πολιτιστικό σύμβολο για εμάς τους Παστούν, οπότε αντιπροσωπεύει από πού κατάγομαι. Και μουσουλμανικά κορίτσια ή κορίτσια Παστούν ή κορίτσια από το Πακιστάν, όταν φοράμε την παραδοσιακή μας φορεσιά θεωρούμαστε καταπιεσμένες, ή άφωνες, ή ότι ζούμε υπό την πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλες ότι μπορείς να έχεις τη δική σου φωνή μέσα στον πολιτισμό σου και μπορείς να έχεις ισότητα στον πολιτισμό σου”. Μιλάει για το σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες και την αποδοχή των χαρακτηριστικών τους σε ένα κόσμο χωρίς μισσαλοδοξία. Για σχεδόν 13 χρόνια, από τότε που άρχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών στο Πακιστάν όταν ήταν 11 ετών, αυτό ήταν το μήνυμα της Malala προς τον κόσμο.
Η άρνησή της να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στην εκπαίδευση οδήγησε σε επίθεση κατά της ζωής της σε ηλικία 15 ετών, όταν ένας ένοπλος ταλιμπάν την πυροβόλησε και δύο συμμαθητές της καθώς ταξίδευαν από το σχολείο με λεωφορείο τον Οκτώβριο του 2012. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ με τον πατέρα της, Ziauddin, μητέρα, Toor, και τα μικρότερα αδέλφια της, Atal και Khushal, έκανε μια θαυματουργή ανάρρωση – και αφιερώθηκε στην ακτιβιστική της δράση.
Η αυτοβιογραφία της, I Am Malala, που εκδόθηκε το 2013, μόλις ένα χρόνο μετά την απόπειρα δολοφονίας της, έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Σε ηλικία 15 ετών, ξεκίνησε το Malala Fund, το οποίο την έχει «μεταφέρει» σε όλο τον κόσμο ως υπέρμαχο της εκπαίδευσης των κοριτσιών, κάνοντας εκστρατεία για σκοπούς όπως η απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ. Έχει καθίσει με προέδρους και πρωθυπουργούς, απευθύνθηκε στη Συνέλευση Νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών στα 16α γενέθλιά της και το όνομά της έγινε συνώνυμο της αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Και υπάρχει και το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο έλαβε στα 17 της. Καθώς ξεκινάει την ενήλικη ζωή μετά την Οξφόρδη, το ερώτημα είναι, τι ακολουθεί για την πιο διάσημη φοιτητρία πανεπιστημίου στον κόσμο;
Η έμπνευση προήλθε από μια από τις μεγάλες της αγάπες: την τηλεόραση. Πάντα γνώριζε τη δύναμη της αφήγησης – όταν ήταν 11, η Malala άρχισε να κάνει blogging για το BBC με το ψευδώνυμο Gul Makai, μοιράζοντας πώς ήταν να ζεις υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.Τον Μάρτιο, ανακοίνωσε μια πολυετή συνεργασία με το Apple TV+ – επίσης σπίτι της Oprah Winfrey και του Steven Spielberg – και την έναρξη μιας ολοκαίνουργιας εταιρείας παραγωγής, της Extracurricular. “Θέλω αυτές οι εκπομπές να είναι διασκεδαστικές και το είδος του πράγματος που θα έβλεπα”, λέει για την επίβλεψη των πρώτων σταδίων ανάπτυξης. “Εάν δεν γελάσω μαζί τους ή δεν τα απολαύσω, δεν θα τα βάλω στην οθόνη”, συνεχίζει, σταθερά. Έτσι, παράλληλα με ντοκιμαντέρ για σοβαρά θέματα, όπως η εκπαίδευση των κοριτσιών και τα δικαιώματα των γυναικών, θέλει να κάνει κωμωδίες – η Malala είναι μια τεράστια θαυμάστρια του Τεντ Λάσο, εν μέρει επειδή o τιτλούχος σταρ της επιτυχίας του Apple TV+ έχει μουστάκι σαν του πατέρα της.
Ο μεγαλύτερος φόβος της είναι να αποτύχει να βοηθήσει τα άφωνα κορίτσια που βασίζονται σε αυτήν: τα κορίτσια των οποίων οι γονείς εξοικονομούν τα χρήματα τους για να στείλουν τα αδέλφια τους στο σχολείο· τα κορίτσια παντρεύτηκαν με άνδρες πολύ μεγαλύτερους από αυτούς. τα κορίτσια που δεν μπορούν να διαβάσουν. Η Μαλάλα σκέφτεται αυτά τα κορίτσια όλη την ώρα.
Σύμφωνα με τη Vogue