Το τρέξιμο είναι μάλλον αυτό που χαρακτηρίζει το νεαρό δρομέα υπεραποστάσεων και ορεινών διαδρομών, Σπύρο, αφού από τότε που θυμάται τον εαυτό του τρέχει. Ξεκίνησε να τρέχει για ψυχοθεραπεία, μετά του άρεσε και είπε να το κάνει εντατικά, κι από τότε τρέχει..τρέχει και τρέχει! Δεν του αρέσει να τα παρατάει, θέλει να ανακαλύπτει συνεχώς τα όρια του και κυρίως θέλει να τερματίζει τις απαιτητικές διαδρομές που ξεκινάει.
Μετά την ανάβαση στον Όλυμπο, ξεκουράζεται στο σπίτι του, στο Αγκίστρι και ετοιμάζεται για τις επόμενες εξορμήσεις με ασίγαστο πάθος και μεράκι όπως εξομολογείται.
Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη
- Η ανάβαση στον Όλυμπο ήταν σχεδιασμένη ή προέκυψε; Ήταν σχεδιασμένο από το Πάσχα, περίπου. Είχαμε μελετήσει τον καιρό (είχαμε δει ότι θα χιόνιζε νωρίς), είχαμε διαμορφώσει τα προγράμματά μας και είπαμε να το επιχειρήσουμε.
- Δρομέας υπεραποστάσεων και δρομέας ορεινών αποστάσεων. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το είδος γυμναστικής και όχι με κάποιο ομαδικό άθλημα; Στο Αγκίστρι όπου μεγάλωσα δεν υπήρχε κάποιο γήπεδο στίβου ή προπονητή στίβου για να κάνω κάτι διαφορετικό. Επίσης, όταν ένιωθα στενοχωρημένος ή με απασχολούσε το οτιδήποτε είχα την ανάγκη να τρέξω και ξεκίνησα να τρέχω. Στην αρχή έτρεχα μισή ώρα, μετά το ανέβασα στη μία ώρα και έβλεπα πως ήθελα διαρκώς περισσότερο. Πήρα την απόφαση να αρχίσω να τρέχω συστηματικά, να παίρνω μέρος σε αγώνες και να βελτιώνω σταδιακά την απόδοσή μου.
- Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με αυτό συστηματικά; Τους τελευταίους εννέα μήνες, αθλούμαι εντατικά, περίπου 3 φορές την ημέρα. Προπονούμαι με τον Βασίλη Ζαμπέλη, είναι ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, ο οποίος μου βγάζει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Τα Σαββατοκύριακα προπονούμαι συνήθως 5-7 ώρες, έχω ένα ρεπό την εβδομάδα και αρκετές ώρες κάνω ενδυνάμωση σε κάποιο γυμναστήριο.
- Τώρα σε τι φάση σε πετυχαίνω; Ετοιμάζομαι για τον επόμενο μου αγώνα ο οποίος είναι 18-20 Οκτωβρίου, στη Ροδόπη (Rout 100) με διάρκεια 46 ωρών και 164 χιλιόμετρα απόστασης. Ο στόχος μου είναι να τερματίσω σε λιγότερες από 25 ώρες.
- Για σένα τι σημαίνει αποτυχία; Αποτυχία θεωρώ να μην τερματίσω σε έναν αγώνα. Να έχω θέσει έναν στόχο και να μην καταφέρω να τον πετύχω. Όπως το να μην μπορέσω να τρέξω σε έναν αγώνα επειδή θα έχω σπάσει το πόδι μου. Βαθιά μου πεποίθηση όμως είναι πως για να έχω τέτοιους μικρό- τραυματισμούς σε έναν αγώνα είναι να μην έχω προετοιμαστεί κατάλληλα και να μην λάβω σοβαρά υπόψιν μου έναν αγώνα.
- Κεφάλαιο Μαρόκο. Σε διάλεξε ή το διάλεξες; Το κεφάλαιο Marathon des Sables το διάλεξα εγώ γιατί θεωρώ πως θα μου δώσει ένα ισχυρό κίνητρο να προπονούμαι πιο εντατικά με περισσότερο σύστημα για τους υπόλοιπους 7-8 μήνες. Πιστεύω ότι θα γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου μέσα από αυτό το μαραθώνιο. Εκτός αυτού, συμμετέχω σε αυτό τον αγώνα και για φιλανθρωπικό σκοπό. Πρόκειται για ένα ίδρυμα στην Αγγλία, λέγεται Hope for Children το οποίο συνεργάζεται με τον οργανισμό που έχει στήσει αυτό το μεγάλο μαραθώνιο. Ο δικός μου στόχος είναι να συγκεντρώσω το ποσό των 8.000 λιρών, το οποίο είναι ικανό να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης σε παιδιά, όπως σχολικά και φάρμακα. Θα καλύψει περίπου 175 παιδιά για έναν ολόκληρο χρόνο.
- Πως σκέφτεσαι να συγκεντρώσεις αυτά τα χρήματα; Μέσω εξεύρεσης χορηγών με τους οποίους κάνω συναντήσεις, τους επικοινωνώ αυτό που προσπαθώ να πραγματοποιήσω μέσω του Μαραθωνίου. Θέλει αρκετή δουλειά, γιατί σίγουρα θα σε απορρίψουν πολλοί, θα υπάρξει όμως και αυτός ο ένας που θα πιστέψει σε εσένα και θα σε στηρίξει.
- Θα είσαι μόνος σου στο εγχείρημα αυτό; Δε θα είμαι μόνος μου, όχι. Επιδιώκω και σχεδιάζω να πάρω μαζί μου ακόμα δύο άτομα, με τους οποίους είμαστε και καλοί φίλοι. Ο ένας είναι ενβιομηχανολόγος, δηλαδή ασχολείται με τη ενβιομηχανική του σώματος. Με παρακολουθεί συστηματικά, βελτιώνει την τεχνική μου στο τρέξιμο, είναι εκείνος που θα μου προτείνει κατάλληλα παπούτσια. Ο άλλος που θα με ακολουθήσει είναι φωτογράφος και θα καλύψει και τις 6 μέρες του αγώνα στην έρημο με φωτογραφίες και βίντεο.
- Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στα επίπεδα παχυσαρκίας. Προσπαθείς εσύ να εμπνεύσεις εμπράκτως τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν τον τρόπο ζωής σου; Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας. Εκτός αυτού, τα νέα παιδιά σήμερα δεν ασχολούνται τόσο με τον αθλητισμό. Εμένα προσωπικά δε μου αρέσει να μιλάω στα παιδιά, με την έννοια ότι τα λόγια τα παίρνει ο άνεμος και δε γίνονται τόσο αντιληπτά. Αντιθέτως, προτιμώ να τους δείχνω και να τους επικοινωνώ αυτό που κάνω. Τα μικρά παιδιά είναι μιμητές, κάνουν ό,τι βλέπουν και παίρνουν παραδείγματα από τους μεγάλους. Επιδιώκω λοιπόν να δίνω λόγους στα νέα παιδιά να τρέφονται υγιεινά και να ασκούνται. Θέλω να αποτελέσω ένα πρότυπο για τα νέα παιδιά μέσω πράξεων.