Υλικά:
1 ολόκληρο κομμάτι χοιρινού λαιμού περίπου 2-3 kg (χωρίς κόκκαλο)
1/2 χούφτα χοντρό αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.σ. γαρύφαλλο
1/2 κ.σ. κανέλα
5 κ.σ. μουστάρδα
1 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
1 φλυτζάνι μηλόξυδο
1 φλυτζάνι ηλιέλαιο
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
5 σκελίδες σκόρδο
6 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι νερό ή ζωμό λαχανικών
φλούδες από ένα πορτοκάλι
φλούδες από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
-
Αφαιρούμε τα περιττά λίπη από το κομμάτι του κρέατος και στεγνώνουμε με λίγο χαρτί.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι, την γλυκιά πάπρικα, το γαρύφαλλο, την κανέλα,, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
-
Σε ένα άλλο μπολ ομογενοποιούμε το ηλιέλαιο, το μηλόξυδο και τη μουστάρδα.
-
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί με λαδόκολλα από κάτω και στη συνέχεια το αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε φτιάξει με τη μουστάρδα, το ηλιέλαιο, και το μηλόξυδο.
-
Έπειτα απλώνουμε το μείγμα με τα μπαχαρικά σε όλη την επιφάνεια του κρέατος.
-
Ρίχνουμε το θυμάρι, το σκόρδο, τη δάφνη, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού γύρω γύρω από το κρέας και τέλος προσθέτουμε το νερό.
-
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, για μία ώρα.
-
Μετά τη μία ώρα κατεβάζουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες περίπου.
-
Αφού ο λαιμός ψηθεί, αφαιρούμε από το ταψί και σουρώνουμε όλα τα υγρά του. Τα τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε ελαφρώς.
-
Διαλύουμε μία κουταλιά του γλυκού κορν φλάουερ σε λίγο νερό και το χύνουμε στην κατσαρόλα που βράζει για να δέσουμε τα υγρά και να γίνουν σάλτσα. Αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα και όταν πήξει ελαφρώς αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
Κόβουμε το χοιρινό λαιμό σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα από πάνω.
*Μπορούμε να συνοδεύσουμε το ψητό μας με πουρέ γλυκοπατάτας, με πατάτες φούρνου, με μαγειρεμένο λάχανο ή ψητά λαχανικά της αρεσκείας μας.
Καλή σας όρεξη!